REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Mokslas2024 m. Gegužės 29 d. 10:04

Vyriausybė pritarė Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos prijungimui prie Vilnius Tech

Vilnius

Freepik.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: ELTA


302736

Vyriausybė pritarė nutarimui prie VilniusTech universiteto prijungti Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklą (LAJM). Įsigaliojus šiam sprendimui, LAJM taps Vilnius Tech padaliniu Klaipėdoje – Lietuvos jūreivystės akademija.

Akademijoje bus vykdomos jūrų technologijų bei jūrų inžinerijos studijų krypčių koleginių studijų programos. Pokyčiai įsigalios jau nuo šių metų spalio 1 d.

Šiuo metu LAJM vykdomos šešios koleginių studijų programos keturiose studijų kryptyse: jūrų inžinerijos, jūrų technologijų, verslo vadybos ir informacijos sistemų. Pasibaigus reorganizavimo procesui nebebus vykdomas priėmimas į verslo vadybos ir informacijos sistemų studijų krypties programas, o studijuojantiesiems bus leista šias studijas užbaigti.

Priėmimo tvarka nesikeičia

Šiemet norintiesiems pradėti studijas LAJM priėmimo tvarka nesikeičia – kaip ir anksčiau, pildant priėmimo prašymus reikės rinktis šią aukštąją mokyklą.

Nuo kitų mokslo metų baigiantieji kolegines studijas gaus Vilnius Tech profesinio bakalauro diplomus.

Kaip skelbia Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), kolegijos reorganizavimas neturės įtakos studijų proceso organizavimui.

Siekdama gerinti koleginių studijų kokybę, Vyriausybė yra patvirtinusi 2023–2024 m. valstybinių kolegijų tinklo stiprinimo planą, kuriame valstybinėms kolegijoms keliami veiklos tikslai 2029 metams.

Numatyta, kad 2029 m. bet kurioje valstybinėje kolegijoje studijuotų ne mažiau kaip 1,2 tūkst. studentų. Tikimasi, kad 2029 m. ne mažiau kaip 76 proc. valstybinių kolegijų absolventų per 12 mėnesių po studijų baigimo įsidarbins pagal įgytą kvalifikaciją.

Taip pat 2029 m. valstybinėse kolegijose turėtų būti ne mažiau kaip 50 proc. visu etatu dirbančių dėstytojų ir ne mažiau kaip 10 proc. mokslo ar meno laipsnį turinčių dėstytojų, dirbančių bent 0,5 etato dalimi.

Valstybinių kolegijų studentų skaičius per dešimtmetį sumažėjo 38 proc., tik 28 proc. kolegijų dėstytojų dirba visu etatu, tik 47 proc. absolventų įsidarbina pagal gautą išsilavinimo lygį. Kaip rodo prognozės, kolegijų studentų skaičius 2026 m. gali mažėti dar 37-43 proc.

Įgyvendinant kolegijų stiprinimo planą, praeitą mėnesį jau pritarta Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos jungimuisi prie Vilniaus kolegijos. Kolegijos ruošiasi telkti infrastruktūrą, stiprinti inžinerijos ir meno kryptis regione.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA