PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2024 m. Liepos 3 d. 13:42

Pritarta miškų teritorijų padalinimo pakeitimams: Vyriausybė nepalaiko medienos eksporto apribojimų

Lietuva

Freepik.com nuotr.

Žygimantas ŠilobritasŠaltinis: ELTA


307628

Vyriausybė trečiadienį įvertino du Miškų įstatymo pakeitimus, kuriais siūloma žemes ūkio paskirties teritorijose atskirti kelis miško sklypus bei nustatyti apribojimus medienos produktų eksportui, taip siekiant didžiausios pridėtinės vertės.

Seimo nario Gintauto Kindurio pateiktame įstatymo projekte siūloma nustatyti, kad tais atvejais, kai žemės ūkio paskirties miško žemė yra ne viename masyve, ji gali būti padalijama formuojant daugiau nei 2 sklypus. Kaip rašoma įstatymo aiškinamajame rašte, šiuo metu susiduriama su problema, kad šiuo metu žemės ūkio paskirties sklype esant dviem ar daugiau miško masyvams, juos leidžiama paversti tik vienu sklypu.

Vyriausybė, Aplinkos ministerijos siūlymu, iš esmės pritarė šiam projektui.

Bet Ministrų kabinetas siūlo pakeisti, kad žemės sklypų skaidymo reikalavimai būtų taikomi ne tik privačiuose sklypuose. Taip pat siūloma numatyti naujas išimtis, kad miško žemė į dalis gali būti skaidoma, jei žemės sklypą į atskirus žemės sklypus skiria keliai, geležinkeliai ir neprivatizuojami vandens telkiniai, taip pat kelių užimti plotai.

Taip pat grupė parlamentarų pateikė įstatymo pakeitimus, kuriais norima nustatyti, kad 80 proc. aukcionuose parduotos medienos ar jų kirtimo liekanų iki eksporto būtų perdirbti į aukštesnės pridėtinės vertės gaminių.

Projektą pateikę Seimo nariai mano, kad taip būtų nustatyta aiški kryptis, kaip Lietuva turi naudoti savo miško išteklius atitinkant tiek Europos Sąjungos, tiek nacionaliniu lygiu keliamus aplinkosauginius tikslus ir gauti maksimalią medienos naudą.

Anot jų šiuo metu statyme nėra įtvirtinti aplinkosauginės, socialinės ir ekonominės naudos šaliai kriterijai, pagal kuriuos būtų nustatomas valstybiniuose miškuose medienos ir kirtimo liekanų panaudojimo prioritetas perdirbimui, taip sukuriant didžiausią pridėtinę vertę.

Aplinkos ministerijos siūlymu, Vyriausybė pritarti įstatymo tikslui, bet ne pačiam projektui.

Ministerijos vertinimu taip būtų apribojamas eksportas, kas galimai nesuderinama su Europos Sąjungos (ES) įstatymu bei tai galėtų būti vertinama kaip draudžiama valstybės pagalba Lietuvoje veikiantiems subjektams. Taip pat, anot institucijos, įstatymas neatitinka Teisėkūros pagrindų, neturi kontrolės mechanizmo, nenumatytos pasekmės pažeidėjams.

Tokį Miško įstatymo pakeitimo siūlymą registravo Seimo nariai Juozas Baublys, Kęstutis Mažeika, Romualdas Vaitkus, Jonas Gudauskas, Ričardas Juška, Jonas Varkalys, Virgilijus Alekna, Silva Lengvinienė, Algirdas Butkevičius, Algirdas Stončaitis.