PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 10 d. 13:18

Vyriausybė nutarė patikslinti gazolių įsigijimo kompensacijos tvarką

Lietuva

Pixabay.com nuotr.

Žygimantas ŠilobritasŠaltinis: ELTA


308735

Vyriausybė nusprendė patikslinti gazolių, skirtų naudoti žemės ūkio veiklos subjektams žemės ūkio produktų gamybai, įsigijimo nuostatas, taip siekiant suderinti šią tvarką su Europos Komisijos (EK) reglamentais. Taip priderinus tvarką, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) turės EK pateikti informaciją apie didesnę nei 10 tūkst. eurų vertės suteiktą valstybės pagalbą ūkio subjektams norintiems įsigyti gazolius.

Tokiam Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) siūlomam nuostatų pakeitimui ministrų kabinetas pritarė trečiadienį.

Kaip aiškina ministerija, siekiant pritaikyti Lietuvos įstatymą prie 2014 m. EK priimto reglamento nuostatas, siūloma kad mokesčių administratorius pateiktų informaciją apie virš 10 tūkst. eurų paramos gaunančius ūkio subjektus. Ši informacija bus pateikta EK valstybės pagalbos skaidrumo svetainei.

Šiais pakeitimais taip pat numatoma, kad mokesčių administratorius privalėtų saugoti visą su valstybės pagalbos teikimu susijusią informaciją ir dokumentus. Taip pat, kad Nacionalinė mokėjimo agentūra patikrintų ne mažiau kaip 0,5 proc. žemės ūkio veiklos subjektų, kuriems išduoti leidimai lengvatinėmis sąlygomis įsigyti gazolių.

Taip pat šiuo nuostatų pakeitimu norima patikslinti, kaip apskaičiuojama gazolių norma už grybų auginimą bei jų substrato gaminimą. Siūloma, kad žemės ūkio veiklos subjektas pateiktų auginamų grybų plotą kv. m. įregistruoto šiltnamio numerį, bent po 1 kiekvieno šiltnamio kokybišką nuotrauką. Tuo metu gaminantys substratą grybams auginti asmenys pateiktų laisvos formos nubraižytą ir patvirtintą parašu planą su substrato gaminimo vietos matmenimis, žemės sklypo numerį ir bent po 1 kokybišką nuotrauką, kurioje matomas substratas, su laiko ir koordinačių žymomis.

ŽŪM nustato, kad valstybės pagalba žemės ūkio veiklos subjektams įsigyjant gazolius, teikiama iki reglamento galiojimo pabaigos – 2026 m. gruodžio 31 d. Pasibaigus jo galiojimui, nuostatos bus suderintos su ES teisės aktų nuostatomis.