REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 29 d. 09:13

Vyriausybė nusprendė žydų bendruomenei perduoti patalpas Šiauliuose

Šiauliai

Facebook.com nuotr. (S. Kerbelis)

Žygimantas ŠilobritasŠaltinis: ELTA


302718

Trečiadienį Vyriausybė nusprendė viešosios įstaigos „Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą disponavimo fondas“ nuosavybėn perduoti negyvenamas patalpas Šiauliuose.

Šios, P. Višinskio g. 24, Šiauliuose, esančios administracinės paskirties patalpos šiuo metu yra valdomos Turto banko, jų bendras plotas – 418,78 kvadratiniai metrai. Tokio perdavimo pagrindas – geros valios kompensacijos už neteisėtai nusavintą Lietuvos žydų ir Lietuvos žydų religinių bendruomenių nekilnojamą turtą įstatymas. Jame nustatyta, kad už Lietuvos žydų nekilnojamąjį turtą, perimtą valstybės nuosavybėn dėl Holokausto nelikus šio turto savininkų, nuo 2024 m. liepos 1 d. mokama piniginė kompensacija.

Visgi, Vyriausybės sprendimu perduodant pastatus ar jų dalis žydų bendruomenės puoselėjimo tikslams, šios kompensacijos dydis sumažinamas perduodamo nuosavybėn nekilnojamojo turto verte.

Kaip teigiama teisės akte, 2024 m. Vyriausybės kanceliarijos asignavimuose kompensacijai už nusavintą Lietuvos žydų privatų turtą skirta apie 5,3 mln. eurų. Perdavus šias patalpas, kompensacijos dydis 2024 m. sumažėtų šio turto verte – 165 tūkst. eurų.

Toks turtas turi būti naudojamas tik Lietuvoje gyvenančių ar šalies pilietybę turinčių žydų tautybės asmenų religiniams, kultūros, sveikatos apsaugos, sporto, švietimo, mokslo ir kitiems bendruomenės puoselėjimo Lietuvoje tikslams.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA