PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 22 d. 17:04

VSAT perka katę maiše? Už patrulinius automobilius – solidi suma, tačiau ką perka, nesako arba nežino

Lietuva

Valstybinė sienų apsaugos tarnyba / Alfa.lt

Gabrielė AputytėŠaltinis: ALFA.LT


306067

Gegužės 27 dieną Valstybinės sienų apsaugos tarnybos (VSAT) per viešiuosius pirkimus įsigijo patrulinių automobilių su papildoma įranga ir patrulinių automobilių, pritaikytų kinologinei veiklai, su papildoma įranga.

Gegužės 27 dieną Valstybinės sienų apsaugos tarnybos (VSAT) per viešiuosius pirkimus įsigijo patrulinių automobilių su papildoma įranga ir patrulinių automobilių, pritaikytų kinologinei veiklai, su papildoma įranga.

Prekės už kiek daugiau nei du trečdalius milijono

Pirmojo viešojo pirkimo sutartyje nurodyta, kad už beveik 597 tūkst. eurų tarnyba įsigijo dešimt KGM – Rexton patrulinių automobilių su papildoma įranga.

KGM – Rexton modelis priskiriamas SUV klasės automobiliams, pasižyminčiais didelėmis pravažumo galimybėmis. Šių automobilių vilkimo geba – 3500 kg, jie varomi keturiais ratais. Automobiliai pritaikyti išsikapstyti iš sunkiai išvažiuojamų vietų, įsibėgėti ir vilkti priekabas.

Antroje viešojo pirkimo sutartyje nurodyta, kad už beveik 202 tūkst. eurų tarnyba įsigijo tris patrulinius automobilius, pritaikytus kinologinei veiklai su papildoma įranga.

Nors viešai ir yra skelbiamas pirmų 10 patrulinių automobilių modelis, Alfa.lt portalui pasiteiravus VSAT atstovo Giedriaus Mišučio, kokio modelio kitus tris kinologinei veiklai pritaikytus su papildoma įranga automobilius tarnyba įsigijo ir kokiam tikslui jie bus pritaikyti, tikslaus atsakymo nepavyko sulaukti.

„Pasirašytos sutartys yra vykdymo stadijos procese. Pačių automobilių pristatymas, juo labiau jų eksploatavimo pradžia yra mėnesių klausimas, kas yra natūralu. Kai sutartys bus įvykdytos, VSAT, kaip visada, surengs automobilių perdavimo padaliniams renginį“, – komentuoja G. Mišutis.

Pirko iš naujos įmonės

Automobilius VSAT įsigijo iš konkursą laimėjusios ir visai neseniai, tik 2023 metais, veiklą pradėjusios įmonės „AF motors“, kuriai vadovauja Andrius Čiubrinkas.

Pasak G. Mišučio, šių automobilių tarnybai reikėjo tam, kad būtų patenkinti poreikiai ir sudarytos tinkamos darbo sąlygos pasieniečiams.

„Atnaujinus VSAT sausumos transporto priemonių parką bus pagerintos sąlygos vietovės stebėjimui ir informacijos valdymui bei perdavimui.

Atliekant vietovės stebėjimą ir operatyviai perduodant aktualią informaciją pasienyje dirbantiems pareigūnams, jie galėtų greičiau sureaguoti į pastebėtus galimus valstybės sienos pažeidimus įvairiose Lietuvos pasienio su Baltarusijos Respublika ir Rusijos Federacija vietovėse“, – sako VSAT atstovas.

Dideli kaštai remontui

Naujų automobilių, VSAT teigimu, reikėjo ir dėl to, kad būtų galima atsisakyti dažniau gendančių ir didelių kaštų remontui reikalaujančių automobilių.

„Atnaujintos transporto priemonės su papildoma įranga reikalingos patruliams, taip pat sienos apsaugos pareigūnams vežti į jų darbo bei mokymo vietas, į misijas bei operacijas, taip pat kriminalinės žvalgybos pareigūnams, kad šie galėtų greitai reaguoti į pažeidimus ir nusikalstamas veikas“, – teigia G. Mišutis.