PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 19 d. 12:41

Pradėtas tyrimas dėl „Nemuno aušros“: aiškinsis, ar rinkimų užstatai sumokėti teisėtomis lėšomis

Lietuva

Remigijus Žemaitaitis /Josvydo Elinsko nuotr.

Augustė LyberytėŠaltinis: ELTA


319437

Po Seimo konservatorių kreipimosi, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pradėjo tyrimą dėl Remigijaus Žemaitaičio vedamos partijos „Nemuno aušra“. Tyrimo metu bus aiškinamasi, ar partija sumokėjo rinkiminius užstatus teisėtomis lėšomis.

VRK posėdžio metu nurodyta, kad kreipimosi dėl „Nemuno aušros“ VRK sulaukė rugpjūčio 21 d.

„Iš tikrųjų, yra pagrindas (pradėti tyrimą – ELTA) ir, nepaisant to, kad laukiame dar vieno atsakymo, tyrimo pradėjimui pritariu“, – siūlymą parėmė VRK narys Andrius Puksas.

Komisija pritarė tyrimo iniciatyvai bendru sutarimu.

ELTA jau skelbė, kad vasaros pabaigoje į VRK dėl „Nemuno aušros“ kreipėsi grupė Seimo konservatorių. Pastarieji kelia klausimus, ar R. Žemaitaičio vedama partija sumokėjo rinkimų užstatus teisėtomis lėšomis.

Pasak VRK kreipimąsi pasirašiusių parlamentarų, dauguma Seimo rinkimuose dalyvaujančių politinių partijų nurodė, kad rinkimų užstatai už vienmandatėse apygardose keliamus kandidatus yra apmokami pačių kandidatų lėšomis, daliai užstatą sumoka partija.

Visgi, anot konservatorių, viešuose šaltiniuose pateikiama informacija, kad „Nemuno aušra“ kelia 56 vienmandatininkus, už kuriuos sumokėjo kiek daugiau nei 113 tūkst. eurų siekiantį užstatą. Partijos pirmininkas R. Žemaitaitis yra nurodęs, kad užstatams panaudotos lėšos buvo surinktos iš fizinių asmenų aukų.

TS-LKD Seimo rinkimų štabo vadovo Mindaugo Lingės teigimu, „Nemuno aušra“ neturėjo teisės iš fizinių asmenų paaukotų lėšų apmokėti 56 keliamų kandidatų rinkimų užstatų, kadangi tai draudžia tiek Rinkimų kodeksas, tiek Politinių organizacijų įstatymas.

„Būtina išsiaiškinti, ar nebuvo šiurkščiai pažeista partijų finansavimo tvarka. Ši partija negauna valstybės biudžeto dotacijos, iš gyventojų pajamų mokesčio (GPM) surinko 13 tūkstančių eurų, tad vieninteliu teisėtu lėšų šaltiniu lieka nario mokestis. Sunku patikėti, kad nauja partija galėtų surinkti daugiau nario mokesčio nei kitos, egzistuojančios ne vienerius metus“, – pranešime cituojamas M. Lingė.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 d.