PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Spalio 6 d. 12:41

VRK pradėjo tyrimą dėl „Didžiųjų TV3 debatų“: aiškinsis, ar užtikrintas lygiateisiškų rinkimų principas

Lietuva

„Didieji TV3 debatai“. YouTube.com stop kadras

Augustė LyberytėŠaltinis: ELTA


322291

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nutarė pradėti tyrimą dėl TV3 televizijos kandidatų į Seimą debatų laidų – bus vertinama, ar į jose dalyvaujant tik šešių populiariausių politinių partijų lyderiams yra užtikrinamas lygiateisiškų rinkimų principas.

Tokį sprendimą VRK priėmė ketvirtadienį vykusio posėdžio metu, įvertinusi porą gautų skundų dėl „Didžiųjų TV3 debatų“.

„Manau, kad tyrimo mums čia nereikėtų bijoti. Viena vertus, TV3 debatų ciklas yra tikrai pagirtinas, nes suteikia daliai partijų – 6 iš 15 – pristatyti savo požiūrius. (...) Bet turime tikrai prisiminti, kad Rinkimų kodeksas įvardija sąžiningus, lygiateisių rinkimų principus. Ir tai tiesiogiai arba netiesiogiai turėtų galioti ir žiniasklaidos priemonei“, – tyrimo iniciatyvą rėmė VRK narys Andrius Vaišnys.

Jam antrino ir VRK narė Inga Milašiūtė, pastebėdama, kad pradėtas tyrimas gali padėti išryškinti esamo reguliavimo spragas.

„Ši praktika, kurią mes dabar stebime TV3, ji tikrai persikels ir į vėlesnius rinkimus, jeigu mūsų reakcija apsiribotų tik apgailestavimu rašte“, – tikino ji.

Tiesa, ne visi VRK nariai rėmė siūlymą pradėti tyrimą – Olgą Kilkinovą argumentai dėl to, kodėl į debatus pakviestos ne visos politinės jėgos, įtikino.

„Aš šiuo atveju net pažeidimo galimo nematau. Manau, viskas, kas yra sakoma, yra tiesiog išvedžiojimai, kurie bus privesti prie to, kad mes patys panagrinėtume situaciją ir po to pateiktume įstatymų leidėjui nuomonę dėl kažkokių tai pakeitimų. Tai mes ir taip galime tai padaryti, be tyrimo“, – kalbėjo O. Kilkinova.

Tačiau 7 VRK nariams balsavus už, 1 – prieš ir 3 susilaikius tyrimas buvo pradėtas.

E. Jakilaitis: partijos pasirinktos remiantis objektyviais kriterijais

„Didžiųjų TV3 debatų“ sumanytojas ir vedėjas, žurnalistas Edmundas Jakilaitis tikina – sprendimas kviesti ne visas 15, o tik 6 populiariausias partijas yra objektyvus. Anot jo, į debatus pakviestos politinės jėgos atrinktos remiantis trijų pagrindinių tyrimų bendrovių – „Baltijos tyrimų“, „Vilmorus“ ir „Spinter“ – apklausų pagrindu.

„Manau, viskas yra visiškai tvarkoje. Yra objektyviais kriterijais pasirinktos 6 populiariausios partijos. Visa tai VRK yra pranešta. Apskritai, man atrodo, nebūna taip, kad vienu metu į studiją galėtų sutilpti kažkoks neribotas kiekis politikų – vis tiek reikia turėti tam tikrus kriterijus“, – Eltai penktadienį sakė E. Jakilaitis.

„Žinote, Jungtinėse Valstijose į prezidentus kandidatuoja dešimtys žmonių, bet debatai vyksta tarp dviejų – turinčių daugiausiai galimybių laimėti. Debatai laisvoje žiniasklaidoje vyksta vadovaujantis tam tikrais kriterijais. Tai tie kriterijai yra skaidrūs, sąžiningi ir objektyvūs“, – sakė jis.

E. Jakilaitis pabrėžė – „Didieji TV3 debatai“ nėra rinkimų agitacijos laida.

„Čia nėra Vyriausiosios rinkimų komisijos laida, tai nėra laida, inicijuota valstybės institucijų, apmokama mokesčių mokėtojų pinigais. Tai yra autoriaus sukurtas formatas, kuris vyksta daugybę metų – pirmą kartą 6 populiariausių politinių partijų kandidatų į premjerus debatus dariau 2012 metais Valdovų rūmuose“, – pastebėjo žurnalistas.

„Jokios čia problemos nematau ir net ir jeigu būtų kažkokie kitokie kriterijai – mes esame laisvi žmonės, laisvoje šalyje ir tikrai ne valstybės institucijoms spręsti, ką nepriklausoma televizija, nepriklausomas žurnalistas turi kviesti į savo laidas“, – apibendrino jis.

„Didžiuosiuose TV3 debatuose“ dalyvauja 6 partijos – Lietuvos socialdemokratų partija, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, partija „Nemuno aušra“ ir Liberalų sąjūdis.

ELTA primena, kad Seimo rinkimai vyks šių metų spalio 13 d.