PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Spalio 3 d. 11:29

G. Nausėdos kvietimas laukti rinkimų rezultatų buvo pripažintas neagitaciniu

Lietuva

Prezidentūra / Mariaus Morkevičiaus nuotr.

Greta ZulonaitėŠaltinis: BNS


321832

Vyriausioji rinkimų komisija ketvirtadienį nusprendė nepripažinti perrinkimo siekusio šalies vadovo Gitano Nausėdos kvietimo gegužę laukti prezidento rinkimų rezultatų Prezidentūros kieme agitacija.

Pasak komisijos, taip pat nepakako duomenų konstatuoti, jog buvo padarytas pažeidimas naudojantis tarnybine padėtimi.

Už tokį sprendimą balsavo šeši VRK nariai, o susilaikė penki.

VRK svarstė, ar G. Nausėda nepažeidė agitacijos draudimo, feisbuke dalindamasis kvietimu laukti rinkimų rezultatų per pačią rinkimų dieną.

„(...) nėra pakankamai duomenų 2024 metais gegužės 26 dieną nuo 20 val. Lietuvos Respublikos prezidentūros kieme vykusio rinkimų rezultatų stebėjimo renginio viešinimo ir organizavimo aplinkybes pripažinti Rinkimų kodekso nuostatų dėl rinkimų agitacijos ir naudojimosi tarnybine padėtimi draudimų pažeidimu“, – teigiama komisijos sprendime.

„Nors aptariamas prezidento G. Nausėdos „Facebook“ paskyroje paskelbtas įrašas ir galėjo sukurti įspūdį, kad yra didinamas kandidato G. Nausėdos žinomumas rinkimų dieną, vis dėlto laikytina, kad nemokamai paskelbtas įrašo turinys turėjo daugiau įprastai informacijai, bet ne politinei reklamai būdingų požymių, todėl laikytina, kad Rinkimų kodekso nuostatos dėl rinkimų agitacijos draudimo pažeistos nebuvo“, – rašoma jame.

Tokią išvadą VRK priėmė atsižvelgdama į tai, kad rinkimų rezultatų stebėjimo galimybė Prezidentūros kieme buvo inicijuota ne pirmą kartą ir nemokamai paskelbta ne asmeninėje, o oficialioje šalies vadovo „Facebook“ paskyroje. Šią paskyrą administruoja Prezidentūros Komunikacijos grupė, o įrašą apie kvietimą įkėlė jos darbuotojas.

Komisija taip pat pridūrė, kad rezultatų stebėjimo iniciatyva kilo Prezidento kanceliarijai.

„Nėra duomenų, įrodančių kandidato G. Nausėdos įtaką minėtai idėjai įgyvendinti“, – nurodoma komisijos sprendime.

Be to, anot komisijos, į rezultatų stebėjimą buvo kviečiami visi rinkėjai, taip pat ir G. Nausėdos varžovė premjerė Ingrida Šimonytė. VRK taip pat teigė, kad rezultatų stebėjimas buvo numatytas pasibaigus balsavimo laikotarpiu – po 20 valandos.

VRK narė Jolita Baušytė teigė neigiamai vertinanti, kad G. Nausėda, skelbdamas kvietimą, naudojosi oficialia socialinio tinklo paskyra.

„Šis įrašas agitacijos draudimo laikotarpiu man kelia abejones, įrašas sukėlė susidomėjimą konkrečiu kandidatu, buvo sukurtas toks naujas rinkimų dienos įvykis“, – kalbėjo ji.

„Akivaizdu, kad žmonės, kurie platino ir, tikiu, derino šį kvietimą, jie labai puikiai žinojo įstatymo ribas ir ties kuria vieta yra ta plonoji linija tarp VRK galėjimo pripažinti asmenį naudojantis tarnybine padėtimi ir kas jam už tai bus“, – teigė komisijos narė Inga Milašiūtė.

Tuo metu VRK narys Maksimas Reznikovas nesutiko su dalies kolegų nuomone.

„Aš nematau šitoje situacijoje apskritai kažkokio didelio kriminalo“, – sakė jis.

„Mes galime apskritai diskutuoti, ar rinkimų agitacija rinkimų dieną yra pati didžiausia blogybė, su kuria kodeksas turėtų kovoti griežtinant apibrėžimus“, – kalbėjo M. Reznikovas.

Dėl tokio G. Nausėdos kvietimo VRK iš viso gavo keturis pranešimus.

Prezidento kanceliarija, atsakydama komisijai, teigė, kad rinkimų stebėjimą Prezidentūros kieme turėjo vykdyti LRT, tačiau nacionalinio transliuotojo planai pasikeitė.

„Buvo priimtas sprendimas sudaryti galimybę žmonėms ne tik apsilankyti Prezidentūros kieme, bet ir tuo pačiu stebėti pirmuosius rinkimų rezultatus Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos iniciatyva“, – rašoma kanceliarijos atsakyme.

Anot kanceliarijos, prezidentas visada palaiko iniciatyvas, susijusias su atviros Prezidentūros koncepcija. Ji taip pat priminė, kad panašaus formato renginys vyko ir po 2019 metų prezidento rinkimų.

Pasak kanceliarijos, šis renginys buvo finansuojamas kanceliarijos biudžeto lėšomis.

VRK sprendimas gali būti skundžiamas Regionų administraciniam teismui.

Antrajame prezidento rinkimų ture G. Nausėda įveikė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų keltą premjerę I. Šimonytę ir buvo perrinktas antrai kadencijai.