PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 4 d. 15:41

VRK neregistravo šešių prezidento rinkimų metu komisijų darbą trikdžiusių „Stebėtojų gildijos“ atstovų

Lietuva

Lietuvos Respublikos vyriausioji rinkimų komisija. ELTA / Dainius Labutis

Augustė LyberytėŠaltinis: ELTA


312648

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) neišdavė stebėtojų pažymėjimų šešiems „Stebėtojų gildijos“ atstovams, trikdžiusiems balsavimą prezidento rinkimų metu.

Kaip ketvirtadienį vykusio komisijos posėdžio metu teigė VRK Rinkimų organizavimo skyriaus vedėja Reda Daniškevičiūtė, „Stebėtojų gildija“ pateikė 99 asmenų sąrašą, kurį prašo registruoti spalį vyksiantiems Seimo rinkimams.

„Tame sąraše yra šeši asmenys, dėl kurių prezidento rinkimuose, vykusiuose šiais metais, buvo gauti skundai. VRK juos pagrindė, kad tikrai jie trukdė komisijoms dirbti“, – kalbėjo R. Daniškevičiūtė.

Anot jos, rinkimų komisijos gali pagrįstai atsisakyti registruoti stebėtojus, jeigu per pastaruosius penkis metus buvo gauta skundų dėl jų elgesio, trukdymo rinkimų komisijų darbui ir pan.

VRK nesutiko išduoti stebėtojų pažymėjimų Loretai Juknaitei, Pranui Kinčinui, Mykolui Bielogloviui, Gitanai Žentelienei, Tatjanai Savickajai ir Vytautui Navaičiui.

„Dėl stebėtojų, kas yra labai netikėta ir keista, per pastaruosius rinkimus turime labai nemažai klausimų. Visada laikiausi ir šiuo metu laikausi tos pozicijos, kad stebėtojus registruoti reikia. Tačiau stebėtojai turi atlikti savo funkcijas pagal savo teises ir pareigas“, – posėdžio metu kalbėjo VRK narė Laura Martinaitytė, remdama siūlymą neregistruoti minėtų stebėtojų.

„Priimdami šį sprendimą parodytume ir pasakytume, kad negalima šitaip trikdyti ar dezorganizuoti rinkimų komisijų darbą“, – kolegei antrino VRK narys Andrius Vaišnys.

„Mes kalbame apie rinkimus, kurie buvo du mėnesiai atgal. Taip sakant, nelabai tikiu, kad žmonės, kurie nesuprato, kas yra stebėtojai, jie pasikeitė ir dabar gali atlikti viską, kas yra Rinkimų kodekse“, – savo ruožtu tvirtino Olga Kilkinova.

ELTA primena, kad praėjusių prezidento rinkimų metu VRK gavo pranešimą apie galimai neblaivų rinkimų stebėtoją. Pastarasis sostinės Balio Sruogos rinkimų apylinkėje triukšmavo, elgėsi keistai, vėliau, vaikščiodamas po apylinkę, kalbėjo esąs „čia Dievas, kur nori, ten vaikšto“.

Pastarasis stebėtojas buvo deleguotas „Stebėtojų gildijos“. Asmeniui nenurimus, pasitelkta pareigūnų pagalba.

„Stebėtojų gildijos“ pirmininkė yra įvairių protestų dalyvė Nendrė Černiauskienė. Komentuodama situaciją ji Eltai teigė, kad jokios informacijos apie rinkimų procesą trikdantį asmenį nėra gavusi.