PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2021 m. Rugpjūčio 7 d. 13:11

Voveraičių derlius šiemet nėra gausus, bet parduotuvių lentynas pasiekia

Lietuva

Vilniaus turguose - voveraitės. Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.

Reporteris MonikaŠaltinis: Etaplius.lt


183866

Vasaros karščiai stipriai išdžiovino miško paklotę, todėl net ir patyrusiems grybautojams ne visada pavyksta rasti voveraičių. Kad grybų šiemet kur kas mažiau, pastebi ir lietuviškų miško gėrybių supirkėjai ir perdirbėjai.

„Žmonės mėgsta voveraites, nes jos beveik nekirmija, gerai išsilaiko ir tinka įvairiems, lengvai paruošiamiems patiekalams. Tačiau šiemet pastebime, kad miškai šių gėrybių šykšti. Nors pavasaris buvo lietingas ir sužadino lūkesčius, bet per karščius liepą grybiena išdžiūvo, drėgmės labai trūksta. Dėl to voveraitės dygsta vangiai. Net patyrę grybautojai užtrunka ilgiau, kol prirenka pintines. Galima sakyti, voveraičių valgiai tampa prabanga“, – sako Vincas Martusevičius, Varėnoje veikiančios grybų perdirbimo įmonės „Tandemus“ padalinio vadovas.

Šįmet „Maximai“ pririnks bent pusę tonos voveraičių

Bendrovė „Tandemus“ valdo platų supirkimo punktų tinklą visoje Lietuvoje, tad tiksliai žino, kur ir kada pradeda dygti grybai, prinoksta pirmosios uogos. Dėl to V. Martusevičius užtikrina, kad ir kaip sumenkęs šįmet būtų grybų derlius, „Maximos“ lentynose pirkėjai šviežių voveraičių ras. Į lietuvišką prekybos tinklą bendrovė šiemet planuoja pristatyti bent 0,5 tonos voveraičių.

Palyginti, ankstesniais metais geras derlius leisdavo „Maximos“ pirkėjus pradžiuginti net dešimt kartų didesniu kiekiu. Tad mėgautis voveraitėmis, anot pašnekovo, šiemet derėtų ypatingai, pajaučiant kiekvieno kąsnio skonį.

„Dauguma mūsų pirkėjų pripažįsta, kad pirmenybę teikia vietinei produkcijai. Voveraitės iš Lietuvos miškų – itin laukiama prekė. Juk vasarą paragauti pirmųjų miško gėrybių daug kam yra savotiškas ritualas ir savotiška šventė. Todėl daug metų bendradarbiaujame su vietiniais tiekėjais, kurie užtikrina, kad, jeigu ne Dzūkijoje, tai Aukštaitijoje ar net pajūrio pušynuose užaugę grybai pasiektų mūsų parduotuves“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Voveraičių karalystės dar nesurado

V. Martusevičius sako, kad voveraičių dar niekas neišmoko auginti dirbtinai. Šie grybai – natūralus gamtos produktas, kurio derlius nepriklauso nuo žmogaus valios.

Jis įsitikinęs, kad Lietuvoje nėra išskirtinio miško, kurį būtų galima pavadinti voveraičių karalyste. „Kiekviename šalies regione yra patyrusių grybautojų, kurie žino grybingas vietas ir jas lanko. Jeigu ne vienur, tai kitur voveraičių jie randa, o svarbiausia – jie atsakingai saugo miško paklotę, kad galėtų prisigrybauti ir kitąmet“, – kalba V. Martusevičius ir priduria, kad patyrę grybautojai šiemet per dieną sugeba pririnkti ir po 5 kilogramų voveraičių.

Varėnos įmonėje sezono metu darbuojasi arti šimto žmonių, veikia moderni įranga, gėrybės kruopščiai rūšiuojamos, išvalomos ir supakuojamos. Dėžutę su 200 gramų šviežių voveraičių įsigijusiems pirkėjams belieka nuplauti grybus ir – į puodą ar keptuvę.

Ateityje prekybos tinklui „Maximos“ bendrovė „Tandemus“ planuoja pasiūlyti šaldytos ir džiovintos produkcijos, kad lietuviškomis miško ir sodo gėrybėmis pirkėjai galėtų mėgautis bet kuriuo metų laiku.

ELTA