PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Spalio 14 d. 11:43

Vokietijos opozicijos lyderis pasiūlė „palaipsniui“ perduoti raketų „Taurus“ Ukrainai

Pasaulis

Friedrichas Merzas / Scanpix nuotr.

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


323752

Didžiausios Vokietijos parlamento (Bundestago) opozicinės partijos – Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) – lyderis Friedrichas Merzas pasiūlė „palaipsniui“ perduoti raketų „Taurus“ Ukrainai – šių raketų perdavimui griežtai prieštarauja Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

Pasak „Ukrinform“, CDU lyderis, ketinantis kandidatuoti į kanclerio postą per būsimus parlamento rinkimus, šį pasiūlymą pateikė ARD kanalo pokalbių laidoje.

„Nedaryčiau to iš karto. Sakyčiau taip: jei bombardavimas nesiliauja, tada pirmas žingsnis būtų panaikinti nuotolio apribojimą, o antras žingsnis – raketų „Taurus“ pristatymas. Tuomet nuo [Vladimiro] Putino priklausytų, kiek smarkiai jis nori eskaluoti šį karą“, – pareiškė F. Merzas.

Jis taip pat mano, kad sprendimas dėl „Taurus“ raketų tiekimo turėtų būti priimtas Europos lygmeniu.

Konservatorių lyderis kritikavo O. Scholzo vyriausybę, kad ji neturi strateginės vizijos dėl Ukrainos politikos.

F. Merzas pažadėjo, kad per artėjančius rinkimus (numatytus 2025 metų rugsėjį) pasisakys už didesnes išlaidas gynybai, pabrėždamas, kad Vokietija ir Europa turi tapti savarankiškesnės saugumo srityje ir sumažinti priklausomybę nuo JAV.

„Šiuo metu Rusija ginkluojasi tiek, kad po 5-8 metų potencialiai gali užpulti NATO teritoriją“, – perspėjo F. Merzas, pridurdamas, kad Vokietija ir Vakarai klydo manydami, jog V. Putinas neįsiverš į Ukrainą.

Kaip jau buvo pranešta anksčiau, 2023 metų gegužę Ukraina paprašė Berlyno 500 km nuotolio kruizinių raketų. Tačiau kancleris O. Scholzas kategoriškai atmetė šią idėją, kaip motyvą nurodydamas riziką įtraukti Vokietiją ir NATO į konfliktą, nepaisant daugelio politikų raginimų vykdyti Ukrainos prašymą.