PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 29 d. 14:36

Vokietijos negąsdina V. Putino grasinimas atnaujinti kai kurių branduolinių ginklų gamybą

Pasaulis

Unsplash.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


311801

Vokietija pirmadienį pareiškė nebijanti Rusijos prezidento Vladimiro Putino grasinimo atnaujinti vidutinio nuotolio branduolinių ginklų gamybą, jei Jungtinės Valstijos patvirtins savo ketinimus dislokuoti raketas Europoje.

„Tokie pareiškimai mūsų neišgąsdins“, – vyriausybės spaudos konferencijoje sakė Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Sebastianas Fischeris.

Liepos pradžioje Vašingtonas ir Berlynas paskelbė, kad nuo 2026 metų Vokietijoje periodiškai dislokuos tolimojo nuotolio ginklų, įskaitant sparnuotąsias raketas „Tomahawk“.

Sekmadienį V. Putinas pagrasino atnaujinti vidutinio nuotolio branduolinių ginklų gamybą, jei šie planai bus įgyvendinti.

„Mes laikysime save išsilaisvinusiais iš anksčiau priimto vienašališko moratoriumo dėl vidutinio ir trumpojo nuotolio smogiamųjų pajėgų dislokavimo“, – pareiškė V. Putinas per karinių jūrų pajėgų paradą Sankt Peterburge.

V. Putinas pridūrė, kad dabar Rusijoje „kelių tokių sistemų kūrimas yra baigiamajame etape“.

„Mes imsimės proporcingų priemonių jas dislokuojant, atsižvelgdami į JAV ir jų palydovų veiksmus Europoje ir kituose pasaulio regionuose“, – perspėjo Rusijos prezidentas.

V. Putinas turėjo omenyje raketas, kurių veikimo spindulys yra nuo 500 iki 5 500 km ir kurios buvo uždraustos pagal 1987 metų Šaltojo karo laikų Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutartį.

Tiek Vašingtonas, tiek Maskva 2019 metais pasitraukė iš šios sutarties, apkaltinę vienas kitą, kad jos nesilaiko.

„Tokio tipo raketas (...) Rusija jau seniai sukūrė ir dislokavo“, – tvirtino S. Fischeris.

„Dabar planuojame atsaką, kad atgrasytume nuo šių ginklų panaudojimo prieš Vokietiją ar kitus taikinius“, – pridūrė jis.