PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 11 d. 15:30

Vokietija savo 5G tinkluose palaipsniui atsisakys „Huawei“ ir ZTE komponentų

Pasaulis

Pexels.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


309007

Vokietija ketvirtadienį pareiškė, kad dėl susirūpinimo nacionaliniu saugumu artimiausiais metais savo 5G tinkluose palaipsniui atsisakys Kinijos telekomunikacijų milžinių „Huawei“ ir ZTE komponentų.

Vidaus reikalų ministerija teigė, kad vėliausiai iki 2026 metų pabaigos šių įmonių įranga nebebus naudojama pagrindiniuose 5G ryšio tinkluose.

5G prieigos ir perdavimo infrastruktūroje šių telekomunikacijų bendrovių sistemos turi būti pakeistos iki 2029 metų pabaigos.

„Mes saugome Vokietijos, kaip verslo vietos, centrinę nervų sistemą – ir saugome piliečių, įmonių ir valstybės bendravimą“, – sakė vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser.

„Turime mažinti saugumo riziką ir, kitaip nei anksčiau, vengti vienpusės priklausomybės“, – pridūrė ji.

Ministerija teigė, kad 5G tinklai yra Vokietijos „ypatingos svarbos infrastruktūros“ dalis ir yra svarbūs įvairių sektorių – nuo sveikatos apsaugos iki transporto ir energetikos – veikimui.

„Huawei“ yra pirmaujanti pasaulyje 5G įrangos gamintoja.

Vokietija nėra pirmoji šalis, priėmusi tokį sprendimą. Tarp valstybių, uždraudusių „Huawei“ ir ZTE įrangos 5G tinklams naudojimą, yra JAV ir Kanada.

Jungtinės Valstijos siekia įtikinti savo sąjungininkes uždrausti „Huawei“ naudotis jų 5G tinklais, argumentuodamos, kad Pekinas gali naudoti grupės produktus šalies ryšių ir duomenų srautams stebėti.

ES pernai pareiškė, kad tokie draudimai yra pagrįsti.

„Huawei“ griežtai atmeta kaltinimus, kad jos įranga gali būti susijusi su sabotažo ir šnipinėjimo rizika.

Kinija ir Vokietija, atitinkamai antroji ir trečioji pasaulio ekonomikos, nuo seno palaiko glaudžius ekonominius ryšius.

Tačiau Berlynas siekia sumažinti savo ekonominę priklausomybę nuo Kinijos, ypač po to, kai karas Ukrainoje ir po jo kilusi energetikos krizė atskleidė pernelyg didelę priklausomybę nuo Rusijos.