PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 16 d. 16:13

Vokietija pradeda pasienio patikrinimus prie savo sienų su 5 Vakarų Europos valstybėmis

Pasaulis

Vokietijos pasienis. Youtube stop kadras.

BNSŠaltinis: BNS


318821

Vokietija pirmadienį pradėjo atsitiktinius patikrinimus prie savo sienų su penkiomis Vakarų Europos valstybėmis, siekdama pažaboti nelegalią migraciją ir išplėsdama kontrolės sistemą.

Vokiečių policija pirmadienio rytą pradėjo pasienio kontrolę prie savo sienų su Prancūzija, Nyderlandais, Belgija, Liuksemburgu ir Danija, kuri tęsis šešis mėnesius. Vokietija jau nuo praėjusių metų vykdo pasienio kontrolę prie savo sienų su Lenkija, Čekija ir Šveicarija.

Praėjusią savaitę Vokietija paskelbė, kad siekdama kovoti su neteisėta migracija ir nusikalstamumu po neseniai įvykdytų ekstremistų išpuolių, šią savaitę pradės vykdyti patikras sienos kirtimo punktuose pasienyje su visomis devyniomis kaimynėmis.

Praėjusį mėnesį Zolingene prieglobsčio prašytojas iš Sirijos peiliu nužudė tris žmones. Įtariamasis, kaip manoma, susijęs su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

Birželį per kitą išpuolį peiliu, dėl kurio kaltinamas imigrantas iš Afganistano, žuvo policijos pareigūnas ir dar keturi žmonės buvo sužeisti.

Vokietijos sprendimas įvesti pasienio kontrolę prie sienų, kad užkirstų kelią neteisėtai migracijai, sukėlė abejonių dėl Šengeno erdvės ilgaamžiškumo ir grasina sugriauti Europos vienybę. Pagal Šengeno susitarimą Europos Sąjungos (ES) piliečiai gali laisvai, be sienų kontrolės, keliauti iš vienos valstybės narės į kitą.

Valstybėms narėms leidžiama laikinai atnaujinti vadinamųjų ES vidaus sienų kontrolę, jei kyla rimta grėsmė, pavyzdžiui, vidaus saugumui. Tačiau Bendrija taip pat nurodo, kad sienų kontrolės atnaujinimas turėtų būti išimtinis, taikomas tik kaip kraštutinė priemonė ir galioti tik ribotą laiką.

Laikinos sienų kontrolės priemonės reikalingos per didžiuosius renginius, tokius kaip neseniai Paryžiuje vykusios olimpinės žaidynės ir Europos futbolo čempionatas Vokietijoje.

Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo koalicinė vyriausybė įvedė pasienio kontrolę, siekdama pažaboti nelegalią imigraciją po to, kai kraštutiniai dešinieji pasiekė gerų rezultatų dviejose rytinėse Vokietijos žemės vykusiuose vietos rinkimuose.

Kiti rinkimai vyks ateinantį sekmadienį Brandenburgo žemėje, esančioje aplink sostinę Berlyną.