PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 1 d. 19:43

Vokietija: buvo sunku priimti sprendimą paleisti nuteistą žudiką per apsikeitimą kaliniais (papildyta)

Pasaulis

Vokietija / Pixabay

BNSŠaltinis: BNS


312411

Vokietija ketvirtadienį pareiškė, kad paleisti nuteistą žudiką per apsikeitimą kaliniais su Rusija buvo „nelengvas sprendimas“, ir paragino Rusiją bei Baltarusiją paleisti visus politinius kalinius.

Rusijos pilietis Vadimas Krasikovas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už čečėnų sukilėlių lyderio Zelimchano Changošvilio nužudymą centriniame Berlyno parke 2019 metais.

Vokietijos vyriausybės atstovas spaudai Steffenas Hebestreitas sakė, kad sprendimą grąžinti į Rusiją Vadimą Krasikovą, kuris buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už buvusio čečėnų vado nužudymą, lėmė Berlyno pareiga Vokietijos piliečiams ir solidarumas su Jungtinėmis Valstijomis.

„Tai nebuvo lengvas sprendimas“, – teigiama jo pareiškime.

Jis pripažino, kad „nuteistam nusikaltėliui skirti laisvės atėmimo bausmę yra viešasis interesas“.

Tačiau tai reikia vertinti atsižvelgiant į „Rusijoje sulaikytų nekaltų žmonių laisvę, gerovę, o kai kuriais atvejais ir gyvybes“, pabrėžė jis.

„Tikimės, kad visi šiandien išlaisvinti asmenys, padedami savo draugų ir šeimos narių, atsigaus po fizinių ir dvasinių išbandymų“, – teigė S. Hebestreitas.

Jis pridūrė, kad vienas iš išlaisvintų asmenų buvo Baltarusijoje mirties bausme nuteistas Vokietijos pilietis.

„Mūsų mintys yra su visais tais, kurie vis dar įkalinti Rusijoje už tai, kad išreiškė savo nuomonę ir pasakė tiesą apie Putino agresijos karą Ukrainoje“, – pažymėjo S. Hebestreitas.

S. Hebestreitas taip pat paragino „Rusijos ir Baltarusijos vadovus paleisti visus neteisėtai įkalintus politinius kalinius“.