PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Šiaulių televizija2024 m. Birželio 19 d. 15:06

VMI kliento profilyje – informacija apie deklaruojamą nuostolį

Šiauliai

Stop kadras

VMI inf.Šaltinis: „Šiaulių televizija“


305139

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja apie atvertą naują rizikos kriterijų VMI kliento profilyje. Verslas nuo šiandien gali matyti, ar įmonė deklaruoja nuostolius.

„VMI nuolat analizuoja ir vertina turimą bei trečiųjų šaltinių teikiamą informaciją apie nuostolingai veikiančias įmones. Jei įmonė keletą metų deklaruoja nuostolius, mums tai yra signalas apie galimas neapskaitomų pajamų, agresyvaus mokesčių planavimo rizikas. Tuo tarpu verslui naujas kriterijus leis labiau pažinti savo partnerius“, – sako VMI kliento profilio projekto vadovė Rūta Giedrienė.

Vertinant įmones analizuojamos 3-ų vėliausių laikotarpių pelno mokesčio deklaracijos, kurias įmonės pateikė per 5 metus. Nuostolių suma mažinama deklaracijose nurodytų gautų dividendų suma. Jei įmonė nuostolio nedeklaruoja ar jis deklaruotas tik metus, įmonė vertinama kaip nerizikinga ir jai skiriama žalia spalva. Jei nuostolis deklaruotas du metus, tai mažai rizikinga - geltona spalva. Jei nuostolis deklaruotas tris metus, įmonė vertinama kaip rizikinga, suteikiama raudona spalva.

Pagal šį kriterijų žalios spalvos vertinimus šiuo metu turi apie 143 tūkst. įmonių, geltonos – apie 25 tūkst., raudonos – apie 16 tūkst. įmonių.

VMI duomenimis, 2023 metais, pelno mokesčio deklaracijose už 2022 metus, beveik 47 tūkst. įmonių deklaravo apie 2,5 mln. eurų nuostolį. Nuostolius deklaruojančių įmonių atžvilgiu pernai buvo atlikti 168 stebėsenos ir kontrolės veiksmai, papildomai deklaruota/priskaičiuota daugiau nei 3,9 mln. eurų mokėtinų mokesčių.

Primenama, kad įmonės savo VMI kliento profilį nemokamai peržiūrėti gali projekto bendraautorių UAB „Finpass“ savitarnos svetainėje, adresu https://finpass.eu/. Įmonės profilio informacija yra privati, ją gali matyti vadovas. Jei pageidauja, jis profilio informacija gali pasidalinti su apskaitą tvarkančiais asmenimis, darbuotojais, klientais, partneriais, investuotojais ar kitais suinteresuotais asmenimis.

Daugiau informacijos apie VMI kliento profilį galima rasti VMI svetainėje. Kilus klausimų dėl įmonės profilyje skelbiamų duomenų, prašome kreiptis telefonu +370 5 260 5060 (spausti 4“). Primename, kad paslaugos ir konsultacijos klientų aptarnavimo padaliniuose - su išankstine rezervacija.

VMI kliento profilis sukurtas įgyvendinant VMI ilgalaikę strategiją POLARIS 2025.

Išsamiai apie VMI planus: www.vmi.lt/evmi/polaris-2021-2025