PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 28 d. 15:57

VLKK nusprendė: Rokiškio rajone esanti gyvenvietė negali vadintis Panemunėlio geležinkelio stotimi

Rokiškis

Rokiškio rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Rokiškio rajono savivaldybė


302664

Panemunėlio geležinkelio stotimi gyvenvietė vadintis negali, nes gyvenamųjų vietovių tipai yra trys: kaimas, miestelis ir miestas. Tad čia įsikūręs kaimas (pagal gyventojų skaičių miestelio statusas šiai gyvenvietei nepriklauso) taip vadintis negali, turi ieškoti kito varianto.

Taip nusprendė Valstybinė lietuvių kalbos komisija, kai Rokiškio rajono savivaldybė pateikė suderinimui rajono teritorijoje esančių gyvenamųjų vietovių ir seniūnijų ribų nustatymo planą.

„Parengėme savivaldybės teritorijoje esančių gyvenamųjų vietovių ir seniūnijų ribų nustatymo planą. Jį reikėjo paruošti, nes gyvenamųjų vietovių teritorijų ribos yra netikslios, kerta įregistruotų žemės sklypų ribas ar net pastatus, neatitinka kelių, vandenų, miškų ribų.

Be to, esant netiksliems duomenims, gyventojams iškyla problemų deklaruojant savo gyvenamąją vietą, nustatant žemės sklypų vertę, nuo kurios mokami mokesčiai, o ūkininkams deklaruojant pasėlių plotus ar gaunant išmokas dėl mažiau palankių ūkininkauti vietovių. Plano parengimas kainavo 24 000 eurų.

Norint jį įregistruoti Registrų centre, reikia jį pirmiausia suderinti su Valstybine lietuvių kalbos komisija. O pastarajai užkliuvo gyvenvietės, kurią rajono gyventojai įpratę vadinti Panemunėlio geležinkelio stotimi, pavadinimas. Ji stotimi vadintis negali, nes nėra tokio gyvenvietės tipo, turim ieškoti kito pavadinimo, todėl birželio mėnesį planuojame surengti Panemunėlio geležinkelio stoties gyventojų apklausą“, – pakomentavo rajono meras Ramūnas Godeliauskas.

Meras sako, kad bandyta derėtis su Valstybine lietuvių kalbos komisija, bet jie savo pozicijos nekeičia. Savivaldybė pasiūlė „Panemunėlio geležinkelio stoties kaimas“ pavadinimą, bet komisija tokį variantą atmetė.

„Jie reikalauja surengti gyventojų apklausą ir pateikti apklausos rezultatus, tuomet toliau svarstys pavadinimo klausimą. Gyventojų apklausą planuojame surengti birželio mėnesį. Jeigu nepasitvirtinsime naujo pavadinimo, mes negalėsime įregistruoti minėto plano ir jo parengimui išleisti pinigai nueis veltui“, – paaiškino R. Godeliauskas .

Pasirinkti Panemunėlio kaimo pavadinimą nėra galimybės, nes rajone jau yra ir Panemunėlio miestelis, ir Panemunėlio kaimas, ir Panemunėlio viensėdis, todėl dar vieno kaimo tokiu pat pavadinimu negali būti.

Valstybinė lietuvių kalbos komisija siūlo, jos nuomone, patį paprasčiausią būdą – vardus sunumeruoti – pridėti romėniškus skaitmenis, pavyzdžiui, „Panemunėlis I“ ir „Panemunėlis II“ arba tik „Panemunėlis II“, o dabartinį Panemunėlio miestelio pavadinimą palikti, kaip yra.

Kitas variantas, kurį siūlo komisija, – „papildyti tikrinę dalį apibūdinamaisiais dėmenimis“. Pavyzdžiui, „Naujasis (ar Senasis) Panemunėlis“, „Didysis Panemunėlis“, galėtų būti net „Stoties Panemunėlis“.

„Geriausiai būtų, jeigu apsispręstų patys gyventojai, todėl kviečiame teikti savo pasiūlymus“, – įsitraukti aktyviai į kaimo pavadinimo paieškas pakvietė rajono meras.

Kviečiame Panemunėlio geležinkelio stoties gyventojus savo pavadinimo variantus siūlyti Panemunėlio seniūnei Daliai Dubenčikienei el.paštu: d.dubenciukiene@rokiskis.lt arba telefonu +370 614 43 701, +370 629 61 219.