PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2023 m. Sausio 16 d. 22:04

Vištiena kitaip – penki marinatų receptai

Lietuva

Freepik nuotr.

EtapliusŠaltinis: Savaitraštis „Etaplius“


256280

Kepta, troškinta, virta, plėšyta – vištiena gali lengvai įgauti skirtingus pavidalus ir tapti daugybe patiekalų: nuo sriubos iki kepsnelių.

Nors ir nuolat besivaržanti su kiauliena, vištiena yra vienas dažniausių kasdienių pasirinkimų.

Nuostabaus skonio vištieną paruošti nėra itin sudėtinga – tereikia laikytis kelių svarbių taisyklių.

Svarbiausia tinkamai pradėti nuo pradžių – pasirinkti aukštos kokybės šviežią vištieną, susimaišyti gerą marinatą ir duoti pakankamai laiko jam atlikti savo darbą. Jei ketinate gaminti iš šaldytos paukštienos, ją atšildyti galite keliais būdais. Turint daugiau laiko: iš šaldiklio ištraukti dar išvakarėse, nakčiai perkelti į šaldytuvą, o prieš gaminimą – leisti sušilti kambario temperatūroje. Jei skubate, tuomet mėsą atitirpinimui galite iškart perkelti ir į kambario temperatūrą, tačiau tokiu atveju – mėsai sušilus, iš karto imkitės jos marinavimo.

Vištienos ruošimo ABC: triukai tobulam skoniui

Vištienai marinavimas itin reikalingas – ji pati savaime nėra išraiškingo skonio. Be to, tinkamas marinatas mėsai suteikia minkštumo.

Svarbu, kad marinuojančiame mišinyje būtų mėsą minkštinančių ingredientų, pavyzdžiui: citrinos sulčių, medaus, jogurto, acto ar net majonezo. O džiovinti prieskoniai ir žolelės marinatui suteiks reikalingą skonį. Jų įvairovė itin didelė – kiekvienos šalies virtuvė turi ne vieną skirtingą tradicinį marinato variantą.

Pavyzdžiui, prancūzai marinate dažniau maišo kvapnius, o ne stipraus skonio prieskonius, renkasi alyvuogių aliejaus arba baltojo vyno ir Dižono garstyčių pagrindą. Amerikiečiai neretai naudoja BBQ padažą, o portugalų ar Pietų Afrikos virtuvėms įprasti aštresni marinatai, juk jų pasididžiavimas yra peri peri vištiena.

Jei kepsite visą paukštį, pabandykite marinato mišinio pakišti ir po odele. Be to, prieš kepimą patariama virvele surišti vištos kojas ir sparnus – taip ji išlaikys savo formą ir iškeps tolygiau.

Nesvarbu, gaminsite visą vištą ar tik atskiras jos dalis, prieš tai paukštieną kruopščiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu – tokiu būdu ją iškepsite su itin traškia odele. Prieš pjaustydami jau iškeptą, leiskite jai bent keletą minučių pailsėti. Tokiu būdu sultys tolygiau pasiskirstys ir vištienos mėsa bus minkštesnė.

Atraskite kitokią vištieną: išbandykite marinatus, įkvėptus skirtingų pasaulio virtuvių

Jei norite atrasti naujus vištienos skonius ir per ją susipažinti su kitų šalių virtuvėmis, išbandykite skirtingų pasaulio regionų įkvėptus marinatų receptus.

Meksikietiškas

Sumaišykite po šaukštelį čili miltelių ir kmynų, skiltelę smulkinto česnaką ir valgomąjį šaukštą medaus.

Azijos virtuvės

Sumaišykite 3 valgomuosius šaukštus sojų padažo, 2 valgomuosius šaukštus ryžių acto, po šaukštelį sezamų aliejaus ir tarkuoto šviežio imbiero, įspauskite skiltelę česnako.

Viduržemio jūros regiono

Sumaišykite po 3 valgomuosius šaukštus citrinos sulčių ir alyvuogių aliejaus, įberkite po šaukštelį džiovinto raudonėlio ir baziliko, įspauskite skiltelę česnako.

Indiškas

Sumaišykite 140 ml jogurto, 1 valgomąjį šaukštą kario miltelių, po šaukštelį kmynų ir džiovintos kalendros, įspauskite skiltelę česnako.

Karibų jūros regiono

Sumaišykite 60 ml apelsinų ir 30 ml laimo sulčių, įspauskite skiltelę česnako, įberkite po pusę šaukštelio kvapiųjų pipirų ir džiovintų čiobrelių.

Pasirinkto regiono marinato ingredientus sumaišykite dubenyje arba plastikiniame maišelyje. Tuomet į jį įdėkite vištieną ir įsitikinkite, kad ji tolygiai pasidengė marinatu.

Uždenkite dubenį arba užriškite maišelį ir padėkite paukštieną į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms, o geriausia – palikite per naktį.

Prieš gaminant, vištieną ištraukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Kepkite ant grotelių, keptuvėje arba orkaitėje.

Pranešimas spaudai