Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas žiniasklaidai
Tinkamai paruošta kiauliena – puikus baltymų, mineralų bei vitaminų šaltinis
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, jog kiauliena gali būti puikus baltymų, geležies, cinko, kalio, A, D ir B grupės vitaminų šaltinis. Lyginant ją su aviena ar jautiena, kiaulienoje yra daugiau tiamino (B1 vitamino), tačiau jos nauda žmogaus organizmui priklauso ir nuo mėsos paruošimo būdo. Ekspertė kiaulieną rekomenduoja virti, troškinti, kepti orkaitėje arba ant griliaus.
Vis dėlto, negalima pamiršti ir saiko principo. „Kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais – tai maisto komponentas, skatinantis širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Dėl šios priežasties kiauliena, kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, nereikėtų mėgautis dažniau nei kartą per savaitę. Be to, pirmenybę reikėtų teiktiliesesnėms kiaulienos dalims ir ruošti mėsą be papildomų riebalų“, – primena dietologė.
Atskiro dėmesio reikalautų dar kitaip paruošta kiauliena – tai rūkyta, vytinta ir vyniotinių paruošimui naudojama mėsa. „Šiuose mėsos gaminiuose yra nitratų, benzpirenų, nemažai druskos, todėl juos skanauti reikėtų dar rečiau“, – teigia dietologė.
Svarbu gerai paruošti tiek kiaulieną, tiek patį grilių
Gausiai, įvairias prieskoniais ir ilgai marinuota kiauliena dar negarantuoja, jog grilyje kepta mėsa bus skani. Tai – tik pirmas žingsnis gardaus patiekalo link. Vienodai svarbus yra ir pats grilinimo procesas, todėl pravartu apsvarstyti net tokius išorės veiksnius kaip kepimui naudojamas kuras bei oro sąlygos. Anot komercijos operacijų vadovės, nerekomenduotina griliaus kurui naudoti briketų ar granulių, nes jiems gaminti naudojamos papildomos medžiagos, pavyzdžiui, klijai. Labiausiai tinka medžio malkos bei specializuota anglis.
Grilinimo sezono pradžios proga kulinarijos technologai kviečia pasigaminti kiaulienos sprandinės iešmelių, stebinsiančių savo turtingais skoniais, su aštriomis salotomis ir „chimichurri“ sviestu.
RECEPTAS
Kiaulienos sprandinės iešmeliai su aštriomis salotomis ir „chimichurri“ sviestu
Sprandinės iešmeliams reikės:
800 g supjaustytos sprandinės be kaulo;
3 šaukštų aliejaus;
1 šaukšto malto kumino;
1 šaukšto maltos kalendros;
1 šaukštelio cinamono;
1 šaukšto raudonėlio;
1 šaukštelio aitriosios paprikos;
1 šaukštelio garstyčių miltelių;
1 šaukšto obuolių acto (pagal norą);
1 šaukštelio pipirų;
40 g kukurūzų burbuolių;
Druskos pagal skonį.
„Chimichurri“ sviestui reikės:
100 g sviesto;
10 g petražolių;
2 skiltelių česnako;
2 vnt. žalių svogūno laiškų;
20 ml raudonojo vyno acto;
50 ml alyvuogių aliejaus;
1 šaukštelio čiobrelių;
0.5 šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių;
Žiupsnelio druskos.
Aštrioms agurkų salotoms reikės:
6 vnt. agurkų;
1 vnt. raudonosios aitriosios paprikos;
2 šaukštų obuolių acto;
1 šaukštelio cukraus arba medaus;
10 g mėtų lapelių.
Gaminimo eiga:
Skanaus!