REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Birželio 11 d. 13:33

Visagino savivaldybėje – psichoaktyvių medžiagų prevencijai skirtas renginys

Visaginas

Visagino savivaldybės nuotr.

EtapliusŠaltinis: Visagino savivaldybė


304335

Visagino savivaldybėje vaiko ir jo šeimos gerovės srityje dirbantys įstaigų atstovai buvo kviečiami dalyvauti prevencinei ir šviečiamajai veiklai skirtame renginyje. Į renginį pakviestas žinomas Lietuvos toksikologas Robertas Badaras, kuris skaitė paskaitas –„Elektroninės cigaretės – mitai ir faktai“ ir „Naujos psichoaktyviosios medžiagos“.

Daugiau nei dvi valandas trukusios paskaitos metu kilo daug diskusijų ir klausimų apie tai, kokių priemonių reikėtų imtis siekiant apriboti plintantį „virusą“ dėl naujų psichoaktyvių medžiagų vartojimo. Ypač aktualu buvo aptarti elektroninių cigarečių vartojimo problematiką, kurios populiarumas, pasak R. Badaro, yra susijęs su jų gebėjimu patenkinti pagrindines žmogaus jusles – skonį, kvapą ir spalvą. Jis pateikė mokslinius duomenis, rodančius, kad nuo 2015 m. elektroninės cigaretės yra pavojingos sveikatai, ypač jaunimui, ir gali sukelti priklausomybę.

Badaras atkreipė dėmesį į tai, kaip kitos šalys riboja elektroninių cigarečių naudojimą. Jis pažymėjo, kad JAV šių produktų vartojimas yra uždraustas asmenims iki 21 metų, o Indija yra visiškai uždraudusi jų prekybą. Nepaisant to, kad šiuo metu egzistuoja apie 15 tūkstančių skirtingų elektroninių cigarečių skonių, apribojimai dar nėra pakankamai veiksmingi.

Specialistas priminė, kad toksikologai šiuo metu skaičiuoja netoli 1000 uždraustų psichoaktyvių medžiagų, ir tikimasi, kad šis skaičius šiais metais peržengs šią ribą. Už šių medžiagų vartojimą gali grėsti baudžiamoji atsakomybė, ir šis reiškinys nesustabdomai plinta ir Lietuvoje.

Naudingi priminimai:

  • Visagino savivaldybėje jau 74 daugiabučių balkonuose yra uždrausta rūkyti ar garinti, taip pat yra nustatyta ir nemažai nerūkymo zonų Visagine. Už šių draudimų nesilaikymą taikoma atsakomybė.
  • Š. m. vasario 6 d. pradėjo veikti nemokama policijos pasitikėjimo linija „Narkotikams – NE“. Telefonu 8 700 60 777 policija ragina žmones skambinti ir pranešti apie žinomus narkotikų platintojus ar vietas, kur gali būti vykdoma nusikalstama veika – narkotinių medžiagų platinimas. Linija veiks darbo dienomis nuo 7 iki 20 val., į skambučius atsilieps policijoje dirbantys apmokyti darbuotojai. Asmens pateikta informacija tiesiogiai pateks į apskrities vyriausiojo policijos komisariato specializuotą kriminalinės policijos padalinį, kur, tikslingai paskirti pareigūnai, ne vėliau kaip per 1 parą imsis konkrečių veiksmų, susijusių su ja. Raginame nebūti abejingais ir pasidalyti turima informacija. Pranešti galima anonimiškai, arba prisistatant.

Renginį inicijavo Visagino savivaldybės administracijos Vaiko gerovės komisija ir Visagino savivaldybės narkotikų kontrolės komisija. Susitikimą organizavo Visagino savivaldybės administracija.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA