PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2019 m. Rugsėjo 23 d. 14:49

Virtuvės šefas Olivier Criou Nidai paruošė prancūzišką meniu

Klaipėda

Reporteris IngaŠaltinis: Etaplius.lt


100212

Praėjusį savaitgalį Neringoje vyko Prancūzų kultūros dienos. Jose svečiavosi ir ypatingą sekmadienio meniu pasiulė Prancūzijos garbės konsulas, virtuvės šefas Olivier Criou.


Foto galerija:

gintautas-berzinskas-190922-9222-748x511.jpg
gintautas-berzinskas-190922-9368-748x511.jpg
gintautas-berzinskas-190922-9378-748x511.jpg
gintautas-berzinskas-190922-9506-748x511.jpg
gintautas-berzinskas-190922-9516-748x511.jpg

Lietuvoje jau daugiau kaip dešimtmetį gyvenantis O. Criou kilęs ir Prancūzijos Bretanės regiono. Lietuvoje jis sukūrė ne tik šeimą, bet ir verslą: drauge su žmona Rima Klaipėdoje atidarė gurmaniškų maisto produktų parduotuvėlę. Prancūziškos virtuvės degustacijas visoje Lietuvoje rengiantis O. Criou sako, jog mūsų organizmui ne mažiau nei maisto reikia bendravimo.

„Vynas ir maistas – tai ne tik mūsų, prancūzų, tradicija, organizmo „kuras“, bet pirmiausia priemonė bendrauti, – tikina virtuvės šefas. – Juk liūdna valgyti pietus paskubomis, vienam prie savo lėkštės… Prancūzai klientus ar kolegas dažnai kviečia papietauti drauge. Produktyviausi darbo susitikimai įvyksta restorane. Tuo tarpu vakarienė – idealus laikas pabūti su šeima, vaikais, pasidalinti dienos įspūdžiais.“

Anot O. Criou, apibūdinti prancūzų virtuvės ypatumus sudėtinga. Kiekvienas regionas, vietovė turi sau būdingus skonius ir tradicijas.
„Lietuvoje vis dar maža žmonių, susipažinusių su prancūziškais patiekalais, tad užpildėme šią nišą. Pastebiu, kad vis daugiau žmonių ieško kokybiško maisto produktų, specifinių skanumynų“, - sako O. Criou

Sekmadienio popietę paskanauti paties gaminamų bretoniškų grikių blynų crêpes ir kvapnios žuvienės Olivier kvietė į Neringą.

„Gaminame crêpe complet su kumpiu, sūriu ir kiaušiniu, arba jūros gėrybių crêpe su sardinėmis ir salikornijomis. Ar žinojote, kad sardinė yra laikoma viena sveikiausių žuvelių pasaulyje ir pirmoji, kurią žvejai sudėjo į konservus?“, – klausia Olivier.

Salikornija – jūrų ir vandenynų pakrančių augalas, itin mėgstamas prancūzų ir dažnai naudojamas bretoniškoje virtuvėje.

Pasak O. Criou, Bretanė garsėja didžiuliais obuolių sodais. Priskaičiuojama daugiau nei tūkstantis obuolių veislių, iš kurių bretonai didžiuodamiesi gamina įvairiausius gėrimus. Jie puikiai dera prie bretoniškų crêpes.

„Prancūzai gal ir nėra tokie dideli sriubų gerbėjai kaip lietuviai, tačiau rudenėjant ir vėstant orams neįsivaizduojame valgio be šiltos, kvapnios žuvienės“, – tikino Olivier ir Nidos prieplaukoje kvietė paskanauti jų su Rima gaminamos bretoniškos žuvienės.

Olivier Criou rengiamas prancūzų virtuvės pristatymas – vienas iš Prancūzų kultūros dienų Neringoje akcentų. Rugsėjo 20–23 d. Nidoje vyko prancūzų literatūros, kino, muzikos vakarai, nemokamus cirko ir muzikos spektaklius jurtoje rodė šiuolaikinio cirko trupė iš Prancūzijos „Cirque Plein d‘Air“.