PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Rugpjūčio 14 d. 14:25

„Vinted“ prašo teismo stabdyti bylos dėl 2,4 mln. eurų baudos nagrinėjimą

Lietuva

BNS Fotobanko nuotr.

Lukas JuozapaitisŠaltinis: BNS


314043

Didžiausia Europoje internetinės naudotų drabužių prekybos platforma „Vinted“ prašo teismo stabdyti jos skundo dėl Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos (VDAI) skirtos 2,385 mln. eurų baudos už vartotojų duomenų apsaugos pažeidimus nagrinėjimą.

Regionų administracinio teismo Kauno rūmai, antradienį priėmę nagrinėti pirmojo Lietuvos „vienaragio“ skundą, BNS ketvirtadienį pranešė, kad įmonė prašo nesvarstyti šios bylos, kol nebus išnagrinėtos kitos administracinės bylos, kuriose įmonė ginčija VDAI nustatytus asmens duomenų apsaugos pažeidimus.

„Pareiškėja prašo teismo sustabdyti šios administracinės bylos nagrinėjimą, iki bus išnagrinėtos kitos administracinės bylos, kuriose bendrovė ginčija inspekcijos nustatytus asmens duomenų apsaugos pažeidimus. Prašymas dėl bylos sustabdymo teisme bus sprendžiamas vėlesnėje proceso stadijoje“, – BNS pranešė teismo atstovė Irena Mialdunienė.

Jos teigimu, „Vinted“ šių metų kovą teismui pateikė 54 skundus dėl inspekcijos priimtų sprendimų, kuriais įmonė pripažinta pažeidusi Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą (BDAR).

„Vinted“ skundą teismas gavo rugpjūčio 6 dieną.

VDAI baudą „Vinted“ liepos pradžioje skyrė už vartotojų duomenų apsaugos pažeidimus, nustatytus išnagrinėjus Prancūzijos ir Lenkijos priežiūros institucijų pagal 2021 ir 2022 metais persiųstus pareiškėjų skundus ir nustačius BDAR pažeidimus.

Inspekcija skelbė atlikusi tyrimą, nes „Vinted“ galimai netinkamai įgyvendino šių šalių klientų prašymus dėl teisės ištrinti jų duomenis („teisės būti pamirštam“) ir susipažinti su jais.

Pasak teismo atstovės, įmonė nesutinka su inspekcijos sprendimu ir teigia, kad jis nėra susijęs su duomenų saugumo pažeidimais, piktnaudžiavimu asmens duomenimis ar kitais pažeidimais, keliančiais realią grėsmę BDAR saugomoms vertybėms: duomenų subjektų privatumui, jų teisėms ar laisvėms.

„Vinted“ teigimu, inspekcija neteisingai interpretuoja BDAR nuostatas, o jos sprendimas priimtas objektyviai neištyrus aplinkybių.

„Inspekcijos išvados, kurių pagrindu skirta rekordinio dydžio bauda, yra nepagrįstos teisės aktais, neatitinka suformuotos teismų praktikos, Europos Sąjungos institucijų, atsakingų už duomenų apsaugos politikos formavimą, pačios inspekcijos viešai skelbiamų rekomendacijų. Bauda paskirta, nesilaikant bendrųjų administracinės atsakomybės taikymo sąlygų ir principų, neatsižvelgiant į tariamų pažeidimų pobūdį ir pavojingumą, į lengvinančias aplinkybes“, – „Vinted“ motyvus vardijo I. Mialdunienė.

„Vinted“ anksčiau BNS pabrėžė, kad šis VDAI tyrimas neturi nieko bendra su platformos narių paskyrų saugumu ar netinkamu jų asmens duomenų naudojimu. Anot „Vinted“, inspekcijos skirta bauda yra susijusi su procedūriniais klausimais.

Vis dėl to, pasak baudą skyrusios VDAI, nagrinėjant skundus nustatyta, kad „Vinted“ atsisakė ištrinti duomenis, nes pareiškėjai neįvardijo „konkrečių pagrindų“, įtvirtintų BDAR, taip pat bendrovė nenurodė tikslų, dėl kurių ir toliau būtų tvarkomi konkrečios apimties pareiškėjų duomenys.

Taip pat nustatyta, kad „Vinted“, siekdama užtikrinti platformos ir jos naudotojų saugumą, daliai vartotojų neteisėtai taikė vadinamąjį „šešėlinį blokavimą“ – asmens duomenų tvarkymą, atliekamą siekiant, jog asmuo, galimai pažeidžiantis „Vinted“ platformos principus, paliktų platformą, nežinodamas apie tokį jo duomenų tvarkymą.

Be to, nustatyta, kad bendrovė nesiėmė pakankamų techninių ir organizacinių priemonių, jog ėmėsi arba pagrįstai atsisakė imtis veiksmų dėl vartotojų teisės susipažinti su duomenimis.

Pernai gegužę „Vinted“ buvo skirta 5,3 mln. zlotų (šios dienos kursu – 1,23 mln. eurų) bauda Lenkijoje dėl perteklinių reikalavimų pateikti asmeninius duomenis bei papildomai renkamų mokesčių, o 2022 metų lapkritį – 1,5 mln. eurų bauda Italijoje už klaidinančią reklamą, kurią įmonė sumokėjo, tačiau apskundė teismui.

Prancūzijoje dėl „Vinted“ vartotojų klaidinimo kolektyvinį ieškinį 2021-ųjų gegužę pareiškė ir šalies Vartotojų asociacija „UFC-Que Choisir“ – ji Paryžiaus teismo prašė priteisti mokesčių, kuriuos platforma jos nariams netinkamai taiko nuo 2016 metų, kompensaciją.

Praėjusių metų veiklos ataskaitoje „Vinted“ nurodo, kad ieškinys nagrinėjamas Paryžiaus civiliniame teisme.

Nepaisant šių iššūkių, „Vinted“ 2023 metais uždirbo 17,8 mln. eurų grynojo pelno, o grupės pajamos išaugo 61 proc. iki 596,3 mln. eurų.