PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 23 d. 13:10

Vilnius imasi valyti miestą nuo grafičių, tam skirs 1,5 mln. eurų

Vilnius

Spaudos konferencija apie rekordinį grafičių valymą Vilniuje. ELTA / Dainius Labutis

BNS.LTŠaltinis: BNS.LT


315183

Vilniaus valdžia imasi valyti miestą nuo grafičių: tam skirs už 1,54 mln. eurų, o per šiuos ir ateinančius metus planuoja pašalinti 220 tūkst. kv. metrų nelegalių piešinių.

Sostinės meras Valdas Benkunskas penktadienį valymo pradžiai skirtame renginyje pažymėjo, jog miestas po ilgo pasiruošimo „pradeda kovą su grafičių vandalais“.

„Kiekiai, kurie bus valomi, yra bent jau šešis kartus didesni, nei buvo iki šiol. Planuojama, kad per artimiausiu metus miesto teritorijoje nuvalysime 220 tūkst. kv. metrų sudarkytų, ištepliotų sienų, pastatų, infrastruktūros objektų“, – sakė Vilniaus vadovas.

Anot savivaldybės, iki 2026-ųjų ketinama nuvalyti tokį grafičių plotą, kuris uždengtų dviejų metrų aukščio sieną, besidriekiančią 110 kilometrų.

Grafičius planuojama valyti ne tik centre, bet ir kituose miesto rajonuose. Nelegalūs piešiniai ant sienų bus valomi palaipsniui, tačiau pastebėjus necenzūrinius, įžeidžiančius ar draudžiamą simboliką atvaizduojančius grafičius, žadama reaguoti nedelsiant.

Apie tokius atvejus gyventojai gali pranešti „Tvarkau miestą“ programėlėje arba interneto puslapyje.

Taip pat siekiant identifikuoti viešosios tvarkos pažeidėjus ir juos sustabdyti, mieste pradės veikti papildomos stebėjimo kameros, bus glaudžiau bendradarbiaujama su policija.

Pasak savivaldybės, vaizdo stebėjimo kameromis bus prižiūrimos dažnai vandalizuojamos miesto vietos, išskirtinį dėmesį teikiant senamiesčio teritorijai. Kameromis užfiksavus pažeidimą, į įvykio vietą nedelsiant bet kuriuo paros metu atvyks saugos tarnyba.

Vilniaus miesto meras V. Benkunskas. ELTA / Dainius Labutis