PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 20 d. 15:02

Vilniuje vyks pratybos „Vyčio skliautas“

Vilnius

Savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Vilniaus miesto savivaldybės inf.


319691

Rugsėjo 24–26 d. vyksiančių pratybų „Vyčio skliautas 2024“ metu Vilniaus savivaldybė vertins savo ir sau pavaldžių įstaigų pasirengimą veikti kritinių situacijų metu.

Pirmą kartą šalyje vykstančiose tokio masto pratybose dalyvaus „Vilniaus vandenys“, „Grinda“, „Vilniaus viešasis transportas“, trys ugdymo įstaigos bei soc. globos įstaigos Naujojoje Vilnioje, Valakampiuose, Šnipiškėse, Verkiuose. Pasirengimo patikrinimas vyks septyniose vietose – Savivaldybėje, Grigiškių „Šviesos“ gimnazijoje, Gabijos gimnazijoje, Vilniaus Žvėryno gimnazijoje, Vilniaus geležinkelio stotyje ir Lentvario geležinkelio stotyje.

„Grėsmės akivaizdoje svarbu užtikrinti gyvybiškai svarbių funkcijų tęstinumą, bet ir teikti pagalbą karinėms pajėgoms ir operatyviai priimti tarpinstitucinius sprendimus. Šiose pratybose praktiškai išbandysime mūsų tarnybų veiklą bei bendradarbiavimą su visuomene ir NVO. Galėsime pasitikrinti silpnąsias nusimatytų procesų grandis ir didžiausias rizikas, kilus priešiškiems veiksmams. Pratybų rezultatai leis atsinaujinti institucijų bei įstaigų mobilizacines užduotis“, – sako Vilniaus savivaldybės Civilinės saugos skyriaus vedėjas Žygimantas Solovjovas.

Pasak Ž. Solovjovo, pagrindinis Vilniaus savivaldybės uždavinys šiose pratybose – įsivertinti globos ir sveikatos įstaigose esančių pažeidžiamų gyventojų grupių ir ligonių evakavimo procedūras turimomis ir Savivaldybės suteiktomis priemonėmis bei priėmimo ir paslaugų suteikimo procedūros gyventojų surinkimo punkte.

Po pratybų bus įvertinta Savivaldybės Mobilizacijos valdymo grupės sąveika su valstybės krizių valdymo padaliniais (stalo pratybų principu), sąveika su Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje esančiais gyventojų surinkimo punktais (pratybų dalyviais) organizuojant materialinių išteklių, būtinų funkcijoms vykdyti, pasitelkimą bei kiti reikšmingi veiksniai.

Pratybose dalyvauja tik į mobilizacinę sistemą įtrauktos valstybės institucijos ir įstaigos bei įmonės, gyventojų kasdienės veiklos šios pratybos netrikdys. Pratybų metu didesnį žmonių susibūrimą bus galima matyti Grigiškėse (Šviesos g. 16), kur rugsėjo 24–26 dienomis vyks praktinė pratybų dalis: steigiamas tarpinis gyventojų evakuacijos centras, jame bus tikrinama sąveika tarp NVO ir valstybės institucijų esant dideliems evakuacijos srautams galimai ne tik iš Lietuvos, bet ir kitų Baltijos valstybių. Taip pat praktinė pratybų dalis vyks Vilniaus ir Lentvario traukinių stotyse, kur kartu su Maltos ordino pagalbos tarnyba bus imituojamas gyventojų, ligonių, žmonių su negalia, kitų pažeidžiamų visuomenės grupių evakavimas tam pritaikytais traukinių vagonais. Organizatoriai prašo vietos gyventojų supratingumo dėl galimo padidėjusio žmonių ir transporto srauto.

Kilus klausimams, susijusiems su vykdomomis pratybomis, gyventojai gali kreiptis trumpuoju humanitarinės pagalbos numeriu 111, kurį Lietuvos Raudonasis Kryžius bus įsteigęs kaip informacinę liniją informacijai, susijusiai su pratybomis, teikti.