PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Spalio 18 d. 07:08

Vilniuje vyks 43-ioji Baltijos Asamblėjos sesija

Vilnius

Baltijos šalių vėliavos / Žygimantas Gedvila/ELTA

Austėja PaulauskaitėŠaltinis: ELTA


324562

Penktadienį Vilniuje vyks 43-ioji Baltijos Asamblėjos (BA) sesija, kurioje Lietuvos, Estijos ir Latvijos parlamentų atstovai, vyriausybių pareigūnai bei svečiai iš Belgijos, Suomijos, Nyderlandų, Norvegijos, Lenkijos, Ukrainos ir kitų šalių aptars svarbiausius regiono klausimus ir sieks stiprinti Baltijos valstybių bei kitų šalių bendradarbiavimą.

Numatoma, kad pirmajai sesijai pirmininkaus BA Prezidentas Andrius Kupčinskas bei viceprezidentai: latvis Janis Vucanas ir estas Timas Suslovas. Sesiją atidarys Lietuvos, Latvijos bei Estijos parlamentų pirmininkai: Viktorija Čmilytė-Nielsen, Daiga Mierinia ir Lauris Husaras.

Sesijos pabaigoje numatoma priimti rezoliuciją ir baigiamąjį dokumentą bei išrinkti Prezidentą, viceprezidentus, komitetų pirmininkus ir pirmininkų pavaduotojus 2025 metams.

Tuo metu Seime vyksiančioje Baltijos ministrų taryboje (BMT) užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pristatys Lietuvos pirmininkavimo Baltijos Taryboje 2024 m. prioritetų įgyvendinimą, o Taryba priims bendrą pareiškimą.

Ministras taip pat dalyvaus ir dvišaliame susitikime su Estijos užsienio reikalų ministru Margusu Tsakhna. Susitikimo metu ministrai ketina aptarti paramos Ukrainai, regioninio bendradarbiavimo ir saugumo, hibridinių grėsmių bei transatlantinių santykių klausimus.

BA sesijos ir BMT posėdžio bei Lietuvos pirmininkavimo BA ir BMT rezultatus Seime aptars Lietuvos, Latvijos ir Estijos diplomatijos vadovai. Šiuo tikslu rengiamoje spaudos konferencijoje taip pat planuojama apžvelgti ir būsimus Baltijos valstybių prioritetus ateinantiems metams.

2024 m. Baltijos Ministrų tarybai pirmininkauja Lietuva, o 2025 m. pirmininkaus Latvija.