PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 31 d. 08:02

Vilniuje minimos 31-osios Rusijos kariuomenės išvedimo iš Lietuvos metinės

Vilnius

KAM nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


316289

Vilniuje šeštadienį minimos 31-osios Rusijos kariuomenės išvedimo iš Lietuvos teritorijos metinės.

Šią dieną Vilniaus gynybinės sienos bastėjos kieme bus organizuojamas koncertas, jame pasirodys „G&G Sindikatas“, Marijonas Mikutavičius, Inga Jankauskaitė, Jovani ir Petunija, Saulius Urbonavičius-SAMAS bei Bjelle.

Vėliau danguje vyks specialus Laisvės dienai sukurtas dronų pasirodymas, dronų paramos Ukrainai akcija.

Laisvės dienos šventėje dalyvaus premjerė Ingrida Šimonytė, kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė, pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas profesorius Vytautas Landsbergis, krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas, „Blue / Yellow“ bendraįkūrėjas Jonas Ohmanas. Renginyje bus pagerbti žmonės, kovoję už Lietuvos ir už Ukrainos laisvę.

„1993 metais paskutinių sovietų kariuomenės karių išvedimas iš Lietuvos buvo lemtingas mūsų istorijos momentas, žymėjęs galutinį išsilaisvinimą iš priešo pančių. Esu dėkingas drąsiems Lietuvos žmonėms, lyderiams ir derybų grupės nariams, kurių dėka sukūrėme geopolitinį stebuklą. Šiandien, gyvendami naujų geopolitinių iššūkių metu, turime išlikti budrūs, vieningi ir pasirengę ginti savo nepriklausomybę, įgalindami mūsų DNR esantį kovotojo geną“, – Krašto apsaugos ministerijos pranešime cituojamas L. Kasčiūnas.

Premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad kiekviena karta turi savo laisvės kovą, tačiau svarbu nesileisti būti įbauginantiems, matyti šviesą, prirekus susitelkti.

„Laisvės priešingybė yra baimė. Pastaroji stingdo, verčia susigūžti ir krūpčioti. Laisvė – tai drąsa judėti į priekį, nesislapstant nuo iššūkių, atsiveriant vis naujoms galimybėms“, – pranešime sakė ministrė pirmininkė.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė, kad Rusijos kariuomenės išvedimas simbolizavo aiškią valios pergalę prieš imperiją.

„Ta nepalenkiama valia kurti savo valstybę lėmė mūsų pergales siekiant narystės Europos Sąjungoje ir NATO. Dabar matome, koks įžvalgus buvo mūsų atkaklumas siekti laisvę ginančių tikslų. Rusija mūsų regione vėl lieja kitų tautų kraują, vėl kelia grėsmę mūsų regiono saugumui“, – teigė Seimo vadovė.

„Tuomet skambėjęs šūkis „Red Army Go Home!“ buvo vienas iš mūsų pergalės žingsnių. Šiandien imperinę armiją vėl reikia varyti namo, tai labai didele kaina daro Ukraina. Kuriai, tikiu, pasiseks taip pat, kaip ir mums pasisekė prieš 31 metus“, – pridūrė ji.

1990 metais Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, šalyje buvo likę apie tūkstantis rusų tankų, 34,6 tūkst. jų karių, apie 180 lėktuvų ir 1901 šarvuotis.

Paskutinis Rusijos okupacinės armijos karinis ešelonas šalį paliko 1993 metų rugpjūčio 31 dieną, likus keliolikai minučių iki vidurnakčio.