PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 27 d. 15:29

Vilniečiai šį šeštadienį kviečiami į krūmų sodinimo talką Justiniškėse

Vilnius

S. Žiūros nuotr.

EtapliusŠaltinis: Vilniaus miesto savivaldybė


320936

Jau šį šeštadienį, 11 val. kviečiame visus vilniečius atvykti į Šypsenų alėją ir dalyvauti krūmų sodinimo talkoje. Šypsenų alėjoje, tarp daugiabučių namų talkininkai pasodins per 4200 krūmų.

Talkininkai rinksis šį šeštadienį, nuo 11 val. prie sporto įrenginių ir krepšinio aikštelės netoli Taikos g. 10 namo.

„Koks bus Vilnius, priklauso nuo mūsų visų. Kitais metais Vilnius tituluotas žaliąja Europos sostine – tai ne tik svarbus laimėjimas, bet ir įsipareigojimas ir toliau kartu kurti dar žalesnį Vilnių. Kviečiu visus atvykti į talką Justiniškėse ir kartu kurti dar žalesnę sostinę“, – kviečia Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Talkai Justiniškėse ruošiasi visa bendruomenė. „Labai apsidžiaugėme, kad šiemet didžioji sodinimo talka vyks pas mus, Justiniškėse. Tai puiki proga tiesiog išeiti į lauką, pabendrauti su kaimynais, su miestą prižiūrinčiais žmonėmis, su seniūnijos darbuotojais, o kartu ir prisidėti prie gražesnės, sveikesnės aplinkos kūrimo. Tokių renginių reikėtų kuo daugiau“, – mano Justiniškių seniūnaitis Tomas Byla.

Tai, kad bendruomenė su nekantrumu laukia sodinimo talkos, patvirtino ir Justiniškių seniūnė Jurgita Kurminaitė-Želvienė. Anot jos, vos pradėjus ruošti vietas krūmų sodinimui, gyventojai pradėjo aktyviai klausinėti, kas čia bus, domėjosi, ar galės dalyvauti. „Kai kuriame kartu, įdedame savo pastangų, laiko, jaučiamės tos vietos šeimininkais, labiau saugome ir tausojame. Bendra veikla vienija žmones, stiprina bendrystės, bendruomeniškumo, tuo pačiu ir laimės jausmą. Juk smagu ne tik padirbėti gryname ore, tačiau ir gerą darbą tuo pačiu atlikti – pasodinti augalą, papuošti aplinką. Tuo labiau, kad talka – tai puiki proga ir kaimyną susitikti, pasidalinti šypsenomis bei gerais žodžiais. Labai kviečiu ateiti šeštadienį į talką, pajausti bendruomenės dvasią bei pasijausti savo vietos šeimininkais“, – ragino seniūnė J. Kurminaitė-Želvienė.

Sodinimo talkose planuoja dalyvauti ir verslo atstovai, suburdami savo kolektyvą. „Smagu, kad galime prisidėti prie bendruomenių iniciatyvų ir kartu žalinti Vilnių. Žaliosios zonos labai svarbios visuose miestų mikrorajonuose, nes taip ne tik jaukiau, bet ir tvariau gyventi. Tikiu, kad šeštadienį vyksianti talka ne tik prisidės prie šių tikslų, bet bus puikus būdas praleist laiką gryname ore, pajudėti, pabendrauti su kaimynais ir kitais bendraminčiais. Prisijungsime ir mes“, – sako „Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė.

Talkininkai kviečiami pasiimti darbo įrankius: pirštines, kastuvus ar mažesnius kastuvėlius. Neturintiems įrankių – juos suteiksime.

Talkos metu bus pasodinta įvairiarūšių krūmų: beržalapių lanksvų, paprastųjų sidabrakrūmių, Dorenboso meškyčių, žvilgančiųjų kaulenių ir kitų rūšių. Po talkos laukia vaišės, smagus bendravimas, o kartu su draugais, kaimynais ir kolegomis iš karto galėsite įsiamžinti ir pasiimti atspausdintą nuotrauką.

Sodinimo talkose Vilniuje vyksta jau ketvirtus metus. Praėjusį savaitgalį bendruomenės krūmus sodino Grigiškėse, Pavilnyje. Visų talkų metu kartu su gyventojais pasodinta apie 28,2 tūkst. krūmų. Einant miesto gatvėmis, būnant gyvenamuosiuose rajonuose neįmanoma nepastebėti šio pokyčio. Žalesnės tapo gatvės, gyvenamieji rajonai.

Pasodinti krūmai sudaro žaliąjį barjerą pėstiesiems, sugeria teršalus, gryniną orą, sugeria perteklinę drėgmę ir palaipsniui ją išgarina, taip sukurdami sveikesnį mikroklimatą. Krūmai tampa namais vabzdžiams, drugeliams, paukščiams ir labai nedideliems gyvūnėliams. Mieste taip pat sodinami uogas vedantys krūmai, kurie tampa maistu paukščiams, vabalams. Šios žaliosios juostos turtina biologinę įvairovę mieste.