REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 2 d. 14:36

Vilniaus savivaldybės gynybos plane – kontrmobilumo priemonių parkas, dronų trasa

Vilnius

ELTA nuotr.

Greta ZulonaitėŠaltinis: BNS


307466

Vilniaus miesto savivaldybės parengtame gynybos politikos plane – kontrmobilumo priemonių parkas, dronų skraidymo trasa Šeškinėje, nauji evakuacijos planai.

Pasak savivaldybės, sostinės gynybos politikos planą sudaro dvi pagrindinės dalys. Paramos gynybai plano dalį sudaro kontrmobilumo priemonių parko, dronų ekosistemos su nauja skraidymo erdve, karo komendantūros ir Vokietijos brigados priėmimo klausimus apimantis veiksmų planas. Civilinės saugos stiprinimo plane – priedangų tinklo, evakuacijos planų ir komunikacijos su miestiečiais klausimai.

„Mes matome savo indėlį čia labai reikšmingą, nes pirmiausia Vilnius yra sostinė, dėl to yra taikinys ir taikiklis numeris vienas. Be jokios abejonės, mūsų geografinė lokacija arti sienos su Baltarusija, keliasdešimt kilometrų, turime Astravo atominę jėgainę, kuri kelia savo grėsmę“, – antradienį žurnalistams sakė Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

Kontrmobilumo priemonės – dar šiemet

Anot savivaldybės, planuojama įsigyti kontrmobilumo priemonių – betoninių kelio užtvarų, betoninių „drakono dantų“ ir plieninių surenkamų „ežių“. Šių priemonių tikslas – esant poreikiui, sukurti didesnę apsaugą įvažiavimuose į miestą, apsunkinti potencialaus priešo judėjimą.

Planuojama, kad šios priemonės bus įsigytos dar šiais metais. Pasak mero, pirmuoju planu siekiama įsigyti užtvaras pietinei ir rytinei miesto daliai.

„Jau šiuo metu yra organizuojamas viešasis pirkimas. (...) Tikimės, kad rudenį turėsime pirmąjį kontrmobilumo priemonių etapą užbaigtą“, – kalbėjo meras.

Tuo metu artimiausiais mėnesiais ir metais bus siekiama turėti reikiamą priemonių tinklą, kad visas Vilniaus perimetras būtų dengiamas kontrmobilumo priemonėmis.

Šeškinės kalvose – dronų trasa

Anot V. Benkunsko, šią vasarą taip pat ketinama įrengti dronų trasą atviroje erdvėje Šeškinės kalvose. Šioje vietoje atsiras pakilimo aikštelės, tinklai, tvoros, kliūtys, tinkama danga dronų treniruotėms.

„Yra numatyta aikštelė, kurioje jau suplanuotos visos reikalingos priemonės tam, kad mes galėtume turėti atvirą aikštelę, treniruotis įgūdžius pradedant nuo vaikų baigiant suaugusiais“, – kalbėjo sostinės meras.

Aikštelė bus atvira visiems, treniruotis joje bus galima užsirezervavus laiką elektroninėje sistemoje.

Pasak mero, Vilniaus savivaldybė taip pat reiškia paramą komendantūroms į kurias Krašto apsaugos ministerija registraciją paskelbė balandį. V. Benkunsko teigimu, šiuo metu į jas užsiregistravo daugiau nei 4 tūkst. Lietuvos gyventojų ir beveik 2 tūkst. vilniečių.

„(Siekiame – BNS) padėti iš savivaldos pusės tuos žmonės įveiklinti, patraukti, sudaryti sąlygas pratyboms, kad viskas neužsibaigtų tik registracija, kad turėtume tikrai aktyvą 2 tūkst. žmonių, kurie, esant reikalui, su savo kompetencijomis būtų nedelsiant pasiruošę prisidėti prie kariuomenės, civilinės gynybos“, – sakė jis.

Vilniaus savivaldybė taip pat sieks įrengti daugiau priedangų, sirenų, atnaujinti evakuacijos planus, sukurti mobiliąją programėlę, skirtą gyventojams informuoti ekstremalios situacijos metu.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA