PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 30 d. 08:45

Vilniaus rajono švietimo įstaigų vadovų konferencija: aptarti veiklos prioritetai ir kryptys

Vilnius

Vilniaus rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Vilniaus rajono savivaldybė


316128

Prieš prasidedant naujiems mokslo metams, rugpjūčio 29 d. Nemenčinės kultūros centre vyko Vilniaus rajono švietimo įstaigų vadovų konferencija. Renginio metu buvo aptarti svarbiausi švietimo klausimai ir pasirengimo naujiems mokslo metams aspektai. Konferencijoje dalyvavo rajono švietimo įstaigų vadovai, specialistai bei kiti švietimo bendruomenės atstovai.

Susirinkusiuosius pasveikino Vilniaus rajono savivaldybės meras Robert Duchnevič, kuris akcentavo švietimo svarbą rajono vystymuisi, pasidžiaugė gerėjančiais valstybinių brandos egzaminų rezultatais bei išsakė lūkesčius švietimo įstaigų vadovams.

„Tai renginys, kada mes susirenkame pasiruošti naujiems mokslo metams, pasidalyti savo įspūdžiais, norais, pageidavimais, pasikonsultuoti ir aptarti, kaip gi mums seksis naujais mokslo metais“, – sakė meras R. Duchnevič.

Meras akcentavo, kad praeiti mokslo metai buvo sėkmingesni nei ankstesni, o gerėjantys rezultatai rodo, jog savivaldybė auga.

„2023-2024 mokslo metai buvo geresni nei praėję, matau, kad savivaldybė auga, todėl nuoširdžiai noriu padėkoti už rezultatus, kuriuos pasiekėme praeitais metais ir palinkėti, kad ateinantys būtų dar geresni. Mūsų savivaldybės tikslas – būti viena stipriausių, pirmaujančių Lietuvoje. Patys žinote vietas, kur galima pasitempti, bet šie metai yra ypatingi, nes startuoja įtraukusis ugdymas, tad mano lūkestis – kad mes maksimaliai pasirengtume. Turime iššūkių, tai sudėtingas procesas, skirtingi vaikai, situacijos, bet mūsų bendruomenės vaikai yra visi vaikai. Nepaisant, kokie iššūkiai laukia, turime būti atviri visiems žmonėms, įgyvendinti visas priskirtas funkcijas“, – tęsė R. Duchnevič.

Be to, meras pripažino, kad svarbu yra ugdymo proceso kokybė ir mikroklimatas švietimo įstaigose. Jis taip pat akcentavo, kad būtina padėti mokiniams atrasti savo stipriąsias puses ir kūrybiškai žiūrėti į mokymąsi.

„Nuo praeitų metų pasirašėme tris bendradarbiavimo sutartis su aukštosiomis mokyklomis, kuriama švietimo akademija, kad mokiniai turėtų dar daugiau galimybių mokytis ir tobulėti. Jūsų darbe svarbu atrasti mokinio užslėptąjį „aš“, svarbu maksimaliai investuoti į augančias asmenybes“, – sakė meras R. Duchnevič.

Baigdamas kalbą, meras padėkojo už darbą ir palinkėjo, kad nauji mokslo metai būtų sėkmingi, kad vadovai ir mokytojai su šypsena grįžtų į mokyklas ir didžiuotųsi savo darbu.

Renginyje dalyvavusi vicemerė Edita Tamošiūnaitė pasveikino visus artėjančių mokslo metų proga. Savo kalboje ji apmąstė švietimo vadovo kelią bei emocijas, kurios lydi švietimo įstaigų vadovus prieš naujus mokslo metus, pabrėždama, kad darbe dažnai tenka susidurti su iššūkiais, rutina ir nuolatinėmis reformomis. Tačiau, pasak jos, visos šios nerimo ir nuovargio akimirkos praeina, kai prasideda nauji mokslo metai, kai mokytojai sugrįžta į savo švietimo įstaigas ir mato besišypsančius bei laimingus vaikus.

„Jūsų darbas, Jūsų misija – investuoti į žmogų, nes didesnės investicijos nei investicija į žmogų šiame gyvenime nėra. Ir tai, ką jūs įdedate dirbdami darželyje į mažą vaiką, kurį atlydi tėvai ir žiūri į jus su didžiausiu pasitikėjimu ir nerimu, ar gerai išugdysite jų vaiką. Tie vaikai, kurie baigia mokyklas, kuriuos išlydite į pasaulį, taip pat yra Jūsų darbo ir įdėtų pastangų rezultatas“, – sakė vicemerė E. Tamošiūnaitė.

Vicemerė palinkėjo vadovams visada rasti jėgų, pasididžiavimo savimi, savo mokytojais ir komanda bei išlaikyti stiprybę, nes jų atliekamas darbas yra vienas prasmingiausių gyvenime.

„Nenuilskite, nesustokite, visada pamatykite tai, kas yra gera ir prasminga. Linkiu Jums įdiegti tam tikrus pokyčius, kartu stiprėti, kartu investuoti į švietimo įstaigas, į mokytojus ir mokinius, nes dirbdami investuojame ir į save. Geros Jums mokslų metų pradžios, gerų mokinių, gerų pasiekimų ir linkiu visada atrasti savyje pozityvumo, optimizmo, šypsenų. Jei iškila problemų, kalbėkime apie jas ir kartu jas spręskime“, – kalbėjo E. Tamošiūnaitė.

Vicemerė taip pat pasidalijo naujienomis apie investicijas į švietimo įstaigas ir bendradarbiavimo sutartis, pasirašytas su Vilniaus universitetu, Vilnius Tech bei Mykolo Romerio universitetu. Ji paminėjo, kad startavo pavaduotojų akademija, kurioje 51 asmuo tobulina savo žinias, o kai kurie netgi pradėjo magistro studijas. Be to, Savivaldybė jau netrukus pasirašys su Vilniaus universitetu jungtinės veiklos sutartį, pagal kurią 10-11 klasių mokiniai turės galimybę lankyti šeštadieninius užsiėmimus universitete. Taip pat su Vilnius Tech tariamasi dėl nuotolinių matematikos ir fizikos mokymų šeštadieniais, kuriuos ves dėstytojai ir profesoriai.

Vilniaus rajono švietimo įstaigų vadovų konferencija organizuojama kasmet prieš pat naujus mokslo metus, siekiant pristatyti ir aptarti ateinančių mokslo metų veiklos prioritetus ir kryptis, taip pat pasidalinti gerąja praktika ir sprendimais, padedančiais įveikti švietimo sistemos iššūkius.

Šventinę nuotaiką renginio metu sukūrė Vilniaus rajono Nemenčinės Konstanto Parčevskio gimnazijos mokinių muzikinis pasirodymas.

Po atidarymo prasidėjo pranešimai aktualiomis švietimo temomis. Švietimo skyriaus vyriausiasis specialistas, l. e. vedėjo pareigas, Jaroslav Suboč aptarė švietimo aktualijas, pasiekimus ir iššūkius, taip pat pristatė 2024-2025 mokslo metų veiklos prioritetus ir kryptis.

Svarbiausi konferencijoje nagrinėti klausimai buvo švietimo aktualijos, ikimokyklinio ugdymo naujovės, specialiųjų ugdymosi poreikių vaikų integracija bei atsparumo ugdymas tiek vadovams, tiek mokiniams. Jaroslav Suboč pristatė svarbiausius veiklos prioritetus, iškėlė pagrindinius iššūkius ir pateikė galimas kryptis jų įveikimui.

Konferencijos metu vyko produktyvios diskusijos, kuriose dalyviai dalijosi patirtimi bei idėjomis, kaip gerinti švietimo kokybę rajone. Renginio pabaigoje buvo apibendrintos pagrindinės mintys ir iškeltos idėjos, kurios padės stiprinti švietimo bendruomenę ir užtikrinti sėkmingą naujų mokslo metų startą.

Ši, kasmet organizuojama konferencija yra svarbi platforma, kurioje švietimo vadovai gali keistis nuomonėmis, aptarti iššūkius ir kartu siekti aukštesnės švietimo kokybės Vilniaus rajone.