REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 29 d. 10:09

Vilniaus rajono savivaldybė didina paramą naujagimio susilaukusioms šeimoms

Vilnius

Pixabay.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Vilniaus rajono savivaldybės inf.


302738

Vilniaus rajono savivaldybės taryba, siekdama stiprinti šeimos politiką bei paremti naujagimio susilaukusias šeimas, planuoja skirti dvigubą paramą: ne tik išduos didesnės vertės kūdikio kraitelį, bet ir numato skirti papildomą piniginę išmoką.

Vilniaus rajono kūdikio kraitelis ir jo vertė bus padidinta nuo 50 iki 150 eurų. Numatoma šeimas su naujagimiais aprūpinti būtiniausiomis mažylio priežiūros priemonėmis, praversiančiomis ypač pirmaisiais jo gyvenimo metais.

Pasak Vilniaus rajono savivaldybės mero Roberto Duchnevičiaus, kiekvieno vaiko gimimas yra svarbus įvykis savivaldybei, o dovanojamas simbolinis kūdikio kraitelis yra vienas iš šeimai palankios politikos priemonių, kuriomis siekiama ne tik paremti šeimas, bet ir Vilniaus rajoną kurti patrauklia vieta gyventi ir kurti šeimą.

„Be to, siekiame patvirtinti dar vieną savivaldybės suteikiamą finansinę paramą – vienkartinę 165 eurų išmoką gimus vaikui. Tai priemonė, kuri buvo ir mūsų rinkimų programoje. Džiaugiuosi, kad visa tai pavyksta sėkmingai įgyvendinti ir dėkoju tarybos nariams už bendradarbiavimą bei palaikymą“, – sako meras R. Duchnevič.

Gegužės mėnesio tarybos posėdžio metu buvo pristatytas sprendimo projektas dėl papildomos vienkartinės paramos (išmokos) gimus vaikui skyrimo Vilniaus rajono savivaldybėje. Projektą bendrai parengė ir įregistravo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos seniūnas Waldemar Urban ir Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnas Ruslanas Baranovas.

Projektas numato, kad gimus vaikui šeimoje, kurioje bent vienas iš tėvų yra deklaravęs gyvenamąją vietą Vilniaus rajone, bus skiriama vienkartinė trijų bazinių socialinių išmokų dydžių išmoka, kuri sieks 165 eurus.

„Priimtas sprendimo projektas leis dar daugiau prisidėti skatinant jaunas Vilniaus rajono šeimas. Tai nėra labai ženkli suma, tačiau tai yra startinė suma, kurią ateityje galėsime koreguoti atsižvelgiant į finansines galimybes. Skaičiuojama, kad priimtas projektas pareikalaus 120 000 eurų kitų metų savivaldybės biudžete.

Stengiamės daryti viską, kad Vilniaus rajone šeimų rėmimo ir gimstamumo skatinimo politika būtų kuo palankesnė. Papildoma finansinė paspirtis gimus vaikui, tikimės, dar labiau prisidės prie šios politikos stiprinimo.

Buvo aktyviai diskutuojamos ir vertinamos skirtingos paramos šeimoms galimybės ir galiausiai buvo nuspręsta padidinti ir išplėsti gimusio vaiko kraitelį ir taip pat skirti piniginę paramą, kurią šeimos pačios galės nuspręsti kam geriausia panaudoti“, – kalbėjo LLRA-KŠS frakcijos Vilniaus rajono savivaldybės taryboje seniūnas Waldemar Urban.

„Vaiko gimimas yra be galo džiugus įvykis šeimai, bet kartu tai yra ir nemažas ekonominis krūvis šeimai. Todėl šioje taryboje administracijos teikimu padidinome sumą, už kurią sudaromas vaiko krepšelis, o kartu teikiame projektą dėl vienkartinės 165 eurų išmokos gimus vaikui. Toks kombinuotas variantas, kai šeima gaus tiek kūdikio krepšelį, tiek vienkartinę išmoką yra išbandytas kitose savivaldybėse. Kartu, tai bus dar vienas paskatinimas žmonėms gyvenantiems Vilniaus rajone čia ir deklaruoti savo gyvenamąją vietą“, – kalbėjo pasiūlymo bendraautorius, LSDP frakcijos seniūnas Ruslanas Baranovas.

Šis projektas toliau bus svarstomas Sveikatos, šeimos ir socialinių reikalų bei Ekonomikos ir finansų komitetuose, o galutinį sprendimą Taryba priims liepos mėnesį. Jam pritarus, naujoji vienkartinės išmokos gimusiam vaikui tvarka bus taikoma nuo 2025 m. sausio 1 d.

Primename, kad minėtas kūdikio kraitelis bus skiriamas visiems naujagimiams, kurių bent vienas iš tėvų yra deklaravęs gyvenamąją vietą Vilniaus rajone ir mažylio gimimą įregistravo Vilniaus rajono civilinės metrikacijos skyriuje (Rinktinės g. 50, Vilnius) ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo kūdikio gimimo dienos. Dėl ligos ar laikino išvykimo galima pratęsti kraitelio išdavimo terminą iki 6 mėnesių.

Kūdikio kraitelis negrąžinamas ir į pinigines lėšas nekeičiamas.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA