PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 4 d. 07:07

Vilniaus rajone bus pristatyti pasieniečiams skirti kulkosvaidžiai ir automatiniai ginklai

Vilnius

Valstybės sienos apsaugos tarnyba / Fotobankas

Gytis PankūnasŠaltinis: ELTA


316849

Vilniaus rajone trečiadienį bus pristatyta Valstybės sienos apsaugos tarnybai (VSAT) skirta nauja ginkluotė.

Kaip nurodo VSAT, Mickūnuose bus pristatyti kulkosvaidžiai FN MINIMI ir automatiniai ginklai G-36.

Renginyje dalyvaus vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas, generolas Rustamas Liubajevas.

Krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas anksčiau Eltai sakė, kad pasieniečiams skirtos sunkiosios ginkluotės, tai yra kulkosvaidžiams FN MINIMI, pirkimui planuota išleisti apie 3 mln. eurų.

Pasak ministro, nors kulkosvaidžiais naudosis VSAT pareigūnai, jie formaliai priklausys kariuomenei.

„Reikia tik finalizuoti sprendimus, nes resursas yra. Yra galiojantys kariuomenės kontraktai – tai reiškia, kad kariuomenė užsipirkinėja kulkosvaidžių, kurie priklausys kariuomenei, bet mes tam tikrą ginklų dalį perduosime naudoti mūsų pasienio tarnybai“, – paaiškino jis.

L. Kasčiūno teigimu, VSAT pareigūnams bus organizuojami mokymai, kurių metų jie bus parengti naudotis kulkosvaidžiais.

Ministras pabrėžė, kad sprendimu VSAT pareigūnus aprūpinti sunkiąja ginkluote siekiama geriau pasiruošti galimoms hibridinėms grėsmėms pasienyje.

„Gali būti įvairių sukarintų scenarijų, kurie iš esmės reikalaus pirmiausiai Vidaus reikalų sistemos reakcijos ir pasieniečių reakcijos ir reikia turėti rankose įrankius, kurie gali duoti atkirtį tokiems scenarijams, kurie galbūt nėra tradiciniai, konvenciniai, bet jau reikalaujantys turėti sunkesnę ginkluotę ir duoti tam tikrą atkirtį“, – akcentavo L. Kasčiūnas.

Apie ketinimus pasieniečius aprūpinti sunkiąja ginkluote vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė pranešė gegužę. Kaip tuomet teigė VSAT vadas R. Liubajevas, šią ginkluotę ketinama įsigyti iki metų pabaigos.