PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 10 d. 15:51

Vilkaviškio rajone pradedamas rinkti panaudotas aliejus

Vilkaviškis

Etaplius.LTŠaltinis: Vilkaviškio rajono savivaldybė


304217

Nuo šiol Vilkaviškio rajono gyventojams nebereikės sukti galvos, kur dėti panaudotą aliejų. Šiandien pastatyti 2 nauji bandomieji konteineriai Vilkaviškio mieste ir vienas Kybartuose, kurių paskirtis – surinkti virtuvėje panaudotą aliejų.

Naujai pastatytus konteinerius apžiūrėjo Vilkaviškio rajono savivaldybės meras Algirdas Neiberka, Administracijos direktorius Vitas Gavėnas, Savivaldybės ekologas Darius Bunikis bei aliejaus surinkimo paslaugą teiksiančios įmonės UAB „Biomotorai“ atstovai.

„Žengiame dar vieną svarbų žingsnį link tvaresnės ateities. Tikiu, kad rajono gyventojai su laiku pakeis savo įpročius ir panaudotą aliejų išmes į specialius konteinerius. Juk tik atsakingai naudojantis atliekų surinkimo infrastruktūra – gyvensime tvarkingesnėje, modernesnėje aplinkoje!“, – sakė meras A. Neiberka.

Šis aliejaus surinkimo būdas yra visiška naujiena Lietuvoje, o Vilkaviškio rajono gyventojai galės šią paslaugą išbandyti vieni pirmųjų apskrityje.

Specialius konteinerius rasite:

  • Kęstučio g. 8, Vilkaviškis;
  • Nepriklausomybės g. 84, Vilkaviškis;
  • Darvino g., Kybartai.

Kaip išmesti aliejų?

Plastikinėse talpose – tuščiame naujo aliejaus butelyje, švarioje pieno, acto ar kitoje plastikinėje talpoje, kurią paprastai išmetate, švariame plastikiniame butelyje ir kitoje, švarioje, nedužioje, sandarioje pakuotėje. Supilkite aliejų, sandariai uždarykite ir meskite aliejų į specialų konteinerį.

Iš Vilkaviškio rajono gyventojų surinkto naudoto kepimo aliejaus bus gaminami biodegalai – biodyzelinas. Lietuvos degalinėse kiekviename dyzelio litre įmaišyta ne mažiau, kaip 7% biodyzelino. Iki 2030 m. Europos Sąjungos mastu šį skaičių siekiama padidinti iki 14%. Atskiras naudoto kepimo aliejaus surinkimas ir apdorojimas yra alternatyva iškastiniam kurui ir turi tiesioginę įtaką biodyzelino įprastame dyzeline kiekio didėjimui.

Iš surinkto vieno naudoto kepimo aliejaus kilogramo galima pagaminti vieną kilogramą biodyzelino ir tai leidžia sutaupyti net tris kilogramus anglies dvideginio (CO2).

Nedideli kasdieniniai įpročiai – didelė įtaka mūsų aplinkai!