PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 14 d. 15:50

Vilkaviškiečiai minėjo Gedulo ir vilties dieną

Vilkaviškis

Vilkaviškio rajono savivaldybės nuotr.

EtapliusŠaltinis: Vilkaviškio rajono savivaldybė


304841

Birželio 14-oji – diena, kai prisimename ir pagerbiame tuos, iš kurių buvo atimta, kas žmogui brangiausia – artimieji, laisvė ir Tėvynė.

Lietuvos gyventojų trėmimai – tai tamsiausias mūsų istorijos tarpsnis. 1941 m. prasidėję masiniai trėmimai palietė beveik kiekvieną šeimą.

Lietuvos gyventojų trėmimų pradžios ir 1949 m. didžiosios tremties „Bangų mūša“ 75-ųjų metinių minėjimas „Tremties istorija primena, moko, perspėja...“ Vilkaviškyje prasidėjo Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo katedroje, kur pasimelsta ne tik už pasilikusiuosius Sibiro platybėse, bet ir už tuos, kurie turėjo laimės sugrįžti į tėvynę.

Po pamaldų minėjimas persikėlė prie paminklo, skirto masinių trėmimų aukoms atminti, esančio šalia Vilkaviškio r. savivaldybės viešosios bibliotekos.

Minėjime dalyvavo Vilkaviškio rajono savivaldybės vicemerė Daiva Riklienė, dekanas Virginijus Gražulevičius, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Vilkaviškio skyriaus pirmininkė Violeta Stikliuvienė, Vilkaviškio Petro Karužos 406-osios kuopos šauliai, tremtiniai bei jų šeimos nariai, mokiniai ir kiti garbūs svečiai.

Minėjime dalyvavusi Vilkaviškio rajono savivaldybės vicemerė D. Riklienė dėkojo renginio organizatoriams, dalyviams, tremtiniams, jų šeimos nariams bei visiems tiems, kurie prisideda prie istorijos įamžinimo. „Šis skaudus istorinis tarpsnis bei tremtiniai, kurie ištvėrė nežmoniškus išbandymus, tačiau išsaugojo meilę Tėvynei ir žmogiškąsias vertybes, yra tikras tvirtybės, vienybės ir pilietiškumo pavyzdys tiek mums patiems, tiek ateities kartoms. Branginkime laisvę, puoselėkime savo šalį ir tegu kiekvieno mūsų širdyje bus stiprus pasididžiavimo savo valstybe jausmas“, – sakė vicemerė.

Renginyje savo dainas susirinkusiesiems dovanojo Vištyčio folkloro ansamblis „Šilojai“ (vad. A. Krapavickienė).

Istorija dalijosi Suvalkijos (Sūduvos) kultūros centro-muziejaus vyr. fondų saugotoja, istorikė Elena Rupeikienė, o tremtinių prisiminimus skaitė jaunųjų šaulių atstovės.

Renginį vedė Suvalkijos (Sūduvos) kultūros centro-muziejaus kultūros renginių organizatorė Kristina Šneiderienė.

Po minėjimo buvo lankomi paminklai prie Vilkaviškio geležinkelio stoties bei Vilkaviškio kapinėse, kur padėtos gėlės ir uždegtos atminimo žvakelės.


Foto galerija: