REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 17 d. 14:35

Viesulu praskriejo gūsius teigiamų emocijų dovanojęs tarptautinis bigbendų festivalis

Šiauliai

Olenos Muzychenko nuotr.

Marina VisockienėŠaltinis: Šiaulių miesto koncertinės įstaigos „Saulė“ inf.


305112

Praeitą savaitę tris dienas Šiauliai aidėjo nuo džiazo ritmų: atnaujintoje koncertų salėje „Saulė“ ir Saulės laikrodžio aikštėje karaliavo 15-asis tarptautinis „Big Band Festival Šiauliai 2024“. Jame grojo didžiųjų Lietuvos miestų – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių bigbendai, taip pat kaimynų, latvių, Jelgavos bigbendas ir ypatingi svečiai iš šiuo metu karo siaubą išgyvenančios Ukrainos – bigbendas iš Kijevo „SaraBanda“. Sulaukta solistų iš saulėtos Italijos, džiazuojančios Suomijos, bigbendų muzikai neabejingos Latvijos ir balsingais atlikėjais garsėjančios Nigerijos. Uždegančių muzikantų melodijų ir įtraukiančių atlikėjų pasirodymų išjudinti žiūrovai drauge šoko ir dainavo, nepailsdami šaukė „Bravo“, o Anyanya Udogwo kartu su Šiaulių bigbendu pristatytą programą net prašė kartoti visą, nuo pat pradžių!

Birželio 12-ąją festivalis startavo atnaujintoje koncertų salėje „Saulė“. Čia skambėjo programa „Muzikinė Editos Piaf istorija“, kurią meistriškai atliko renginio šeimininkai, Šiaulių bigbendas, į žavingą prancūzaitę vienam vakarui persikūnijusi galingo balso savininkė iš Latvijos Aija Vitolina bei netrukus į Paryžių išvykstantis studijuoti jaunasis akordeono talentas Jonas Vozbutas. Editos Piaf memuarus publikai jausmingai citavusi ilgametė tarptautinio bigbendų festivalio vedėja Raimonda Sližienė, žaismingai paraginta Aijos Vitolinos, nepabūgo ir uždainuoti.

Šeštadienį Saulės laikrodžio aikštėje antrą festivalio dieną R. Sližienė atidarė į sceną pakviesdama šio renginio sumanytoją, vieną iš Šiaulių bigbendo įkūrėjų, ilgametį jo trimitininką Romualdą Sabaliauską. Jis susirinkusiems žadėjo, kad tarptautiniame bigbendų festivalyje ateityje bus galima išgirsti ne vieną pasaulinio garso kolektyvą, instrumentalistą bei solistą.

Saulėtą šeštadienio vakarą dar labiau nušvietė ir klausytojų širdis romantiškais Franko Sinatros bei kitais džiazo auksinio fondo kūriniais sušildė kartu su Klaipėdos džiazo orkestru pasirodę, pirmą kartą Lietuvoje viešintys atlikėjai iš Italijos – vokalistas Errico Cutolo ir gitaristas Alessandro Florio. Publiką pamalonino svečių pagyrimo žodžiai Lietuvai ir festivaliui. A. Florio prisipažino pirmą kartą grojantis festivalyje, skirtame vien bigbendų muzikai. Abu atlikėjus maloniai nustebino festivalio energija, kuria spinduliavo tiek kiti bigbendai, tiek publika, audringai palaikydama muzikantus.

Drauge su Kauno bigbendu į sceną kilusi nepakartojamo balso solistė iš Suomijos Maja Mannila Lietuvoje lankosi jau antrą kartą, tačiau Šiauliuose jau eilę metų vykstančiame tarptautiniame bigbendų festivalyje anksčiau jai dalyvauti neteko. Plačiai besišypsodama po pasirodymo M. Mannila džiaugėsi ne tik puikia, drauge su ja uždainavusia publika, bet ir nuostabiu, idealiai tokiam festivaliui tinkančiu, šiltu, saulėtu oru.

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas nuoširdžiai dėkojo pasišventusiems festivalio organizatoriams ir jo iniciatoriui R. Sabaliauskui, kurių pastangomis 15 metų gyvuoja ne tik vienintelis Baltijos šalyse tarptautinis bigbendų festivalis, bet ir 22-us metus skaičiuoja profesionalus Šiaulių bigbendas.

Festivalyje taip pat grojo kolektyvas iš sostinės „Vilnius JJAZZ Ensemble“ su nuotaikinguoju vadovu, kompozitoriumi Jievaru Jasinskiu priešakyje. Jis prisiminė kolektyvo pradžią, kuomet šiame tebuvo du nariai – pats Jievaras ir jo uošvis, būgnininkas Linas Būda. Ansamblio vadovas pasidžiaugė, kad L. Būda būgnus mušė ir koncerto Šiauliuose metu. „Pirmą kartą grojame šiame festivalyje ir tuo labai džiaugiamės, nes tai – legendinis festivalis. Jei tu jame negroji, tu nesi bigbendas“, – drąsiai nuo scenos kalbėjo J. Jasinskis. Vilniečiai renginyje išsiskyrė ne tik ryškiai raudona apranga, bet ir originaliomis, pačių kūrybos muzikinėmis kompozicijomis.

Bene labiausiai klausytojų lauktas, šeštadienio koncertinį vakarą uždaręs 10-ojo projekto „Lietuvos balsas“ nugalėtojo Anyanya Udongwo ir Šiaulių bigbendo pasirodymas privertė juos pakilti iš savo vietų, drauge linguoti ir į viršų kelti rankas su šviečiančiais telefonų ekranais. Nigerijoje gimęs, Ukrainoje ilgą laiką gyvenęs A. Udongwo scenoje jautėsi lyg žuvis vandenyje: dainuodamas šoko, mielai bendravo su publika, stengėsi su

kuo didesniu skaičiumi žiūrovų pasisveikinti asmeniškai, paspausdamas ranką ar duodamas penkis. Jo atliekami džiazo hitai ne vieną sėdintį privertė prisiminti puikiai žinomus žodžius ir jam garsiai pritarti.

A. Udongwo po šilto priėmimo Saulės mieste neslėpė emocijų: „Nuo šiol Šiauliai – mano mėgstamiausias miestas Lietuvoje, o šis koncertas – vienas geriausių vykusių jūsų šalyje. Jei galėčiau, ateityje koncertuočiau tik su bigbendais, esu didelis jų muzikos fanas“.

Paskutinės festivalio dienos, sekmadienio, koncertą jaunatviškos energijos pliūpsniu atidarė Šiaulių „Romuvos“ gimnazijos džiazo orkestras „Romuva“. Jų muzikai neatsispyrė vedėja Raimonda Sližienė: drauge su kolektyvo pianistu vieną kūrinių jiedu grojo keturiomis rankomis. Daugiau nei prieš dešimtmetį kolektyvą įkūręs meno vadovas ir dirigentas Romualdas Žukauskas scenoje taip pat nenustygo vietoje: puikia nuotaika „užvesdamas“ ir orkestrantus, ir žiūrovus. R. Žukauskas skaičiuoja, kad „Big Band Festival Šiauliai“ „Romuvos“ orkestras dalyvauja jau šeštus metus, jaunuoliams tai – ne tik proga sugroti didelėje scenoje gimtajame mieste patiems artimiausiems žmonėms, bet ir įsivertinti savo galimybes, klausant kitų aukšto lygio kolektyvų.

Sodrios, meistriškai atliktos bigbendų muzikos dozę klausytojams dovanojo daugiau nei trisdešimtmetį gyvuojantis Jelgavos bigbendas, kurio meno vadovas ir dirigentas – tas pats, kaip ir Šiaulių bigbendo, charizmatiškasis Raitis Ašmanis. Leidęs pasireikšti, sugrojant solo partijas, beveik kiekvienam orkestro instrumentalistui, jis pamalonino tikrus bigbendų muzikos gurmanus. Nebe pirmą kartą šiame festivalyje grojančio latvių kolektyvo programą užburiančiais klarneto garsais šįkart papildė jų tėvynainis, multiinstrumentalistas Aldis Kolosovs.

Tik naktį prieš savo pasirodymą festivalyje Šiaulius pasiekusio Ukrainos nacionalinės P.I. Čaikovskio muzikos akademijos bigbendo „SaraBanda“ nariai į sceną pakilo be menkiausio nuovargio ženklo. Saulės laikrodžio aikštėje užburiančiai skambėjo ukrainiečių liaudies dainų aranžuotės ir žinomi džiazo standartai. Kaip vėliau kalbėjo kolektyvo vadovas, Ukrainos nusipelnęs meno darbuotojas Oleksandr Saratskyi, šiais jo šaliai sunkiais laikais juos gelbėja muzika. Todėl orkestrantai džiaugiasi bet kokia proga groti, dovanoti muziką klausytojams ir garsiai švęsti gyvenimą. Savo kolektyvo pasirodymą O. Saratskyi užbaigė šūkiu „Slava Ukraini!“ ir sulaukė vieningo publikos atsako „Heroiam slava!“

Paskutiniai kartu su vedėja R. Sližiene į festivalio sceną kilo prieš 15 metų festivalį inicijavęs Romualdas Sabaliauskas ir jį organizuojančios koncertinės įstaigos „Saulė“ vadovas Vaidotas Katutis. V. Katučiui publikos pasiteiravus, ar reikalingas 16-asis festivalis, pasigirdo audringi plojimai ir idėją tęsti festivalį palaikantys šūksniai. „Tuomet iki pasimatymo kitais metais“, – beliko pažadėti V. Katučiui, o R. Sabaliauskas žadėjo, kad ateinančiame festivalyje būtinai bus galima išgirsti ir jo šeimininką – Šiaulių bigbendą.

Primename, kad „Big Band Festival Šiauliai“ yra reprezentacinis miesto renginys, kurį finansuoja Šiaulių miesto savivaldybė.


Foto galerija:




REDAKCIJA REKOMENDUOJA