PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Rugsėjo 6 d. 10:44

Vieninteliam jaunam Japonijos imperatoriaus įpėdiniui sukako 18 metų

Pasaulis

Japonijos princas Hisahito. Youtube stop kadrai

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA.LT


317251

Penktadienį Japonijos princui Hisahito sukako 18 metų. Jis yra paskutinė imperatoriškosios šeimos viltis išlikti, jei nebus pakeistos taisyklės, kurios leistų moteriai paveldėti sostą.

Oficiali princo pilnametystės ceremonija nukelta bent į 2025 m., kad jis galėtų baigti mokyklą, pranešė Imperatoriškųjų namų ūkio agentūra, paskelbusi vaizdo įrašą, kuriame matyti kaip Hisahito vaikštinėja miške ir sako, kad „labai domisi“ gamtos istorija.

Hisahito yra vienintelis 58 metų sosto įpėdinio princo Akishino ir 57 metų kronprincesės Kiko sūnus, antras eilėje paveldėti savo 64 metų dėdės imperatoriaus Naruhito sostą.

Naruhito turi 22 metų dukrą Aiko, tačiau ji dėl savo lyties negali būti tėvo įpėdinė pagal įstatymą, galiojantį nuo 1947 metų. Karališkosios šeimos moterys taip pat turi pasitraukti, kai išteka už paprasto vyro, kaip buvo 2021 m., kai buvusi princesė Mako, Hisahito sesuo, ištekėjo už mylimojo nuo universiteto laikų. Taisyklė netaikoma šeimos nariams vyrams. Pavyzdžiui, Naruhito tėvas Akihito vedė miltų magnato dukterį Michiko, susipažinęs su ja 1959 m. teniso korte.

Imperatoriaus šeima, kurios istorija, pasak legendos, siekia 2600 metų, po Japonijos pralaimėjimo Antrajame pasauliniame kare formaliai atsisakė savo dieviškojo statuso ir neturi politinės galios.

90 metų Akihito, dėl amžiaus ir prastos sveikatos atsisakiusiam sosto 2019 m., priskiriami nuopelnai modernizuoti instituciją. Balandį Imperatoriškoji namų ūkio agentūra sukūrė „Instagram“ paskyrą, tačiau daugelis joje skelbiamų nuotraukų yra oficialiai surežisuotos, rodo tik dabartinio imperatoriaus, jo žmonos ir dukters veiklą.

Įstatymų leidėjai gegužę pradėjo diskutuoti galimus griežtų paveldėjimo taisyklių sušvelninimus. Neseniai „Kyodo News“ atlikta apklausa parodė, kad 90 proc. visuomenės pritaria moterų paveldėjimo teisei. Tačiau tam priešinasi parlamentarai konservatoriai, laikantys karališkąją šeimą puikiu patriarchalinės japonų šeimos pavyzdžiu, tad toks pasikeitimas artimiausiu metu mažai tikėtinas.

Be princo Hisahito ir jo tėvo, vienintelis kitas Chrizantemų sosto įpėdinis yra bevaikis imperatoriaus 88 metų dėdė princas Hitachi.