PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 9 d. 11:25

Vidurinės Azijos valstybės surengė „pirmąsias“ karo pratybas, kuriose nedalyvauja nei Rusija, nei Kinija

Pasaulis

KAM nuotr.

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


308468

Vidurinės Azijos šalys antradienį surengė bendras sausumos, jūrų ir oro pajėgų pratybas - pirmą kartą be regioninių galių Rusijos ir Kinijos.

Pratybos vyksta Kazachstane, jose dalyvauja dar keturios buvusios sovietinės respublikos. Kazachstano ginkluotųjų pajėgų atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad tai „pirmosios tokio pobūdžio“ pratybos, „atvyko visi dalyviai“.

Pratybos, pavadintos „Birlestik-2024“ (kazachų kalba tai reiškia sąjungą), Kaspijos jūroje truks iki liepos 17 d., jose dalyvaus apie 4000 karių su karo laivais, aviacija, artilerija ir tankais. Dalyvauja keturios Vidurinės Azijos respublikos: Kazachstanas, Kirgizija, Uzbekistanas ir Tadžikistanas, bet nedalyvauja Turkmėnistanas. Tarp dalyvių yra ir Kaukazo šalis Azerbaidžanas, o tradiciškai šiame regione dominuojanti Rusija kariauja Ukrainoje.

Kirgizijos gynybos ministerija pareiškė, kad per pratybas kariai „išvaduos teroristų užgrobtą salą“ ir „vykdys operacijas, skirtas garantuoti saugumą jūroje ir apsaugoti infrastruktūrą“.

Šalys nuolat rengia pratybas su dviem įtakingiausiomis šio strateginio regiono didžiosiomis jėgomis: Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijai vadovaujančia Rusija ir Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijai priklausančia Kinija, pastarąjį kartą 2023 m. pratybose dalyvavo 1500 karių.

Po dešimtmečius trukusių nesutarimų pastaruoju metu Vidurinės Azijos šalys stiprina bendradarbiavimą, didžiosios valstybės taip pat skiria daugiau dėmesio žaliavų turtingam regionui, per kurį driekiasi svarbus prekybos kelias. Per visas šias šalis eina transporto maršrutas iš Kinijos į Europą, aplenkiant Rusiją.