PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Liepos 18 d. 10:34

Vidiškių kaimo bendruomenė įgyvendino projektą „Kartu galime daugiau“

Ignalina

Vidiškių kaimo bendruomenės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Ignalinos rajono savivaldybė


310142

Projektas buvo vykdomas pagal Nevyriausybinių organizacijų veiklos stiprinimo 2023-2025 m. veiksmų plano 2.1.1.1. priemonę "Stiprinti bendruomeninę veiklą savivaldybėse". Projektą finansavo Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Šio projekto ir bendruomenės narių dėka buvo organizuotos trys veiklos: tradicinė šventė "Joninės", edukacinė veikla "Duonos kelias" ir edukacinė veikla "Pažintis su Paliesiaus dvaro istorija".

Birželio 23 d. vidiškiečiai ir Vidiškių kaimo svečiai sočiai, smagiai ir nuotaikingai praleido laiką kartu tradicinėje Joninių šventėje. Ypatingai buvo pagerbti ir pasveikinti Jonai, Janinos ir Rasos.

Birželio 27 d. linksmai nusiteikę Vidiškių kaimo bendruomenės nariai atvyko edukacijai „Duonos kelias“ į Daugėliškio krašto bendruomenę. Bendruomenės namų šeimininkė, Indrė Gruodienė, papasakojo apie duonos kelią nuo rugių pjovimo iki mūsų stalo, priminė, kaip turime elgtis su duona. Vėliau buvo formuojamos duonelės ir šeimininkė šovė jas į malkomis kūrenamą krosnį. Kol duonelė kepė, vidiškiečiai klausėsi dainų prie gauromečio arbatos puodelio, bendravo ir tiesiog buvo jaukioje aplinkoje kartu.

Liepos 9 d. Vidiškių kaimo gyventojai apsilankė Paliesiaus dvare, kur iš dvaro atstovės Birutės Jaškūnienės lūpų išgirdo daug įdomių faktų apie dvaro praeitį ir dabartį, pamatė išpuoselėtus dvaro kambarius, patalpas, rūsį. Po pasakojimų ir pasivaikščiojimų visi vaišinosi kava, maloniai bendravo ir gardžiavosi dvaro kepyklėlėje iškeptomis bandelėmis.

Įgyvendinant šį projektą ypatingas dėmesys buvo skiriamas Vidiškių kaimo senjorams ir vienišiems asmenims, kad jie nepamirštų, kad yra svarbūs ir reikalingi. O buvimas kartu, dalyvavimas kultūrinėse veiklose, bendravimas jaukioje aplinkoje ne tik sumažina socialinę atskirtį, bet ir pagerina žmogaus tiek fizinę, tiek psichologinę savijautą. Kiekvienam labai svarbu jaustis bendruomenės dalimi, o šis projektas kaip tik leido tai padaryti.