PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Gegužės 31 d. 11:42

Vėžio konsultacijų turas eina į pabaigą: dienai įsikūrė Šiauliuose

Šiauliai

ŠRL nuotr.

EtapliusŠaltinis: RŠL informacija


303015

Pirmą kartą Europoje pristatytas konceptas – po pagrindines didžiųjų miestų aikštes keliaujantis „konsultacijų kabinetas“ apsilankė ir Šiauliuose, kur žiniomis ir patirtimis dalijosi įvairių sričių medicinos specialistai ir patys su vėžiu susidūrę pacientai. Akcijos metu visus norinčius konsultavo Respublikinės Šiaulių ligoninės specialistai: onkologė chemoterapeutė Jūratė Liutkutė, Chirurgijos skyriaus vedėjas gydytojas chirurgas Mindaugas Šatkauskas, Ausų, nosies, gerklės skyriaus vedėjas, gydytojas otorinolaringologas Darius Bajorinas ir Moters ir vaiko klinikos vadovė gydytoja akušerė ginekologė Monika Stasiūnaitė.

„Konsultacijų kabinete“ apsilankė keli šimtai šiauliečių, kurie išsinešė daugiau žinių ir pažadą naudotis atitinkamomis prevencinėmis programomis.

Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Mindaugas Pauliukas pastebi, kad vėžys – negailestinga šių dienų liga, tačiau kovoti su ja gali padėti žinios apie ją ir prevencija.

„Statistika negailestinga – kasmet Lietuvoje fiksuojama apie 20 tūkst. naujų vėžio atvejų, o bemaž kas penktas Lietuvos gyventojas miršta nuo vėžio. Suvokdami ne tik gydymo, bet ir prevencijos svarbą prisijungėme prie akcijos, kurios metu mūsų ligoninės įvairių sričių specialistai konsultavo praeivius. Esame tikri, kuo daugiau žinių apie ligą ir jos prevencija gali ženkliai sumažinti skaudžių mirties atvejų skaičių“, – sako vienintelio centro Šiaurės Lietuvoje, kuriame yra gydomi onkologiniai ligoniai, direktorius.

Ankstyva diagnostika – raktas prieš ligą

Šiaulių ligoninės ekspertai pastebi, kad vilties teikia mokslo pažanga ir galimybė anksčiau diagnozuoti ligą.

„Kuo geriau bus informuota visuomenė, kuo aktyviau vykdoma švietėjiška veikla, tuo anksčiau galima „užčiuopti“ ligą arba užkirsti jai kelią. Ligos jaunėja, ne išimtis ir vėžys. Tiesa, diagnostika yra itin pažengusi, kas leidžia mums anksčiau diagnozuoti ir pradėti gydyti. Vis dėlto labiausiai noriu atkreipti dėmesį į pirminę prevenciją – sveiką gyvenseną ir mitybą, fizinį aktyvumą ir žinoma, vos tik pajutus pirmuosius simptomus, nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją, kad šis, matydamas poreikį, galėtų nukreipti pas specialistus“, – sakė gyventojus konsultavusi miesto ligoninės Onkologijos klinikos gydytoja onkologė chemoterapeutė Jūratė Liutkutė.

„Konsultacijų kabinetas“ šį mėnesį jau lankėsi Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje bei Šiauliuose. Birželio 14-16 d. akcija vyks Alytaus Rotušės aikštėje, o vėliau „kabinetas“ tęs savo kelionę į Lenkiją ir Rumuniją.

Onkologinės ligos – tai vienas iš didžiausių iššūkių, nes kasmet Europoje vėžys nusineša milijonus gyvybių. Europos Sąjungoje (ES) vėžys yra dažniausia mirties priežastis tarp žmonių iki 65 metų ir antra dažniausia tarp visų amžiaus grupių. ES kovos su vėžiu misija siekia apjungti visus vėžio kontrolės aspektus – profilaktiką, ankstyvą diagnostiką, įrodymais pagrįstą gydymą, tinkamą pacientų stebėseną.


Foto galerija: