REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 5 d. 11:33

Vertinimo dėl Nacionalinio stadiono projekto teks palaukti

Vilnius

BNS Fotobanko nuotr.

Ignas DobrovolskasŠaltinis: ELTA


303595

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) atidėjo vertinimo dėl Nacionalinio stadiono projekto pokyčių pateikimą ir planuoja skelbti išvadą šios savaitės pabaigoje arba kitos pradžioje. Kaip kalbėjo VPT vadovas Darius Vedrickas, šiuo metu vyksta intensyvios diskusijos su Vilniaus miesto savivaldybė dėl bendros ir „visiems priimtinos metodikos“, taip pat buvo kreiptasi į papildomus ekspertus dėl įvertinimo.

„Viešųjų pirkimų tarnyba šiuo metu dar vertina antrąjį pakeitimą, kurį atliko Vilniaus miesto savivaldybės administracija dėl koncesijos sutarties pakeitimo. (...) Į dalį VPT argumentų, pasiūlymų, kurie buvo pateikti savivaldybė atsižvelgė“, – trečiadienį Seimo Audito komitete kalbėjo D. Vedrickas.

„Vyksta intensyvios diskusijos, buvo planas jas užbaigti ir susitarti dėl bendros ir visiems priimtinos metodikos praėjusią savaitę, tačiau diskusijos užsitęsė, nes savivaldybė pateikė papildomos informacijos, taip pat kreipėmės į papildomus ekspertus, kad įsivertinti teisingumą ir teisėtumą metodikos, kaip turėtų būti indeksuojamos nenumatytos aplinkybės tarp koncesijos sutarties šalių“, – pažymėjo jis.

D. Vedrickas tikino, kad VPT ir savivaldybė siekia atrasti „teisingą ir teisėtą“ metodiką koncesijos sutarties šalių atžvilgiu, jog būtų išvengta teisinių procesų bei Nacionalinio stadiono statybos prasidėtų laiku.

„Planas, kurį esame apsibrėžę su Vilniaus miesto savivaldybe, kada finišuoti, tai yra šios savaitės pabaiga arba kitos pradžia. Tikslas, žiūrint iš valstybės pozicijos, susitarti dėl tam tikros metodikos, kuri būtų teisinga ir teisėta koncesijos sutarties šalių atžvilgiu, atstatytų jų pusiausvyrą ir išvengti galimų teisinių procesų, kurie užtruktų ilgai lauke bei iškeltų klausimą dėl tolimesnio Daugiafunkcio komplekso statybos darbų pradžios arba sėkmingos pabaigos“, – aiškino VPT vadovas.

ELTA primena, kad gegužės viduryje Vilniaus miesto savivaldybės taryba dar kartą pritarė pokyčiams, numatytiems sostinės daugiafunkciame projekte, į kurį įeina Nacionalinis stadionas. Nurodoma, kad vasario mėnesį savivaldybės patvirtinta 157,25 mln. eurų projekto vertė mažės iki 157,23 mln. eurų – numatytas biudžeto lėšų poreikis bus 25 tūkst. eurų mažesnis nei iki korekcijų.

Kaip teigia sostinės savivaldybė, dėl numatomo investicijų indeksavimo intensyvumo mažinimo koncesininkas atsisakys Vilniaus savivaldybei ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) suteiktų statybos finansavimo nuolaidų, dėl to bendras viešųjų lėšų poreikis keisis minimaliai – į mažesniąją pusę savivaldybės ir ŠMSM naudai.

Vis tik VPT vertinimu, Vilniaus valdžia atsižvelgė tik į dalį pakeitimų, o dėl pastabų, į kurias nebuvo atsižvelgta, Tarnyba kreipsis į instituciją tikėdamasi paaiškinimų. Europos Komisijos išvadą tikimasi gauti dar iki vasaros.

Nacionalinio stadiono projektą Vilniuje iš kapitalo fondų valdytojos „BaltCap“ ketina perimti nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Hanner“. Jos savininkas Arvydas Avulis nurodo, kad stadiono statybas galėtų užbaigti iki 2026 metų pabaigos. Pasak sostinės mero Valdo Benkunsko, vien faktinė statybų kaina nuo 2020 m. pradžios iki 2022 m. vidurio padidėjo 40 proc.

Visą daugiafunkcį kompleksą sudaro Nacionalinis stadionas su sporto muziejumi viduje, sporto centras su krepšinio, rankinio, gimnastikos, bokso salėmis, trys futbolo treniruočių aikštės, tarptautinės kategorijos lengvosios atletikos stadionas su futbolo aikšte, lengvosios atletikos apšilimo zona su mėtymo sektoriais, kultūros centras su biblioteka ir 300 vietų vaikų darželis.

Skaičiuojama, kad statybos darbai pabrango 27,1 mln. eurų, dar prisidėtų naujų darbų (3 tūkst. papildomų vietų stadione ir universali arena), t. y. 13 mln. eurų. Tačiau teigiama, kad 38,1 mln. eurų būtų galima sutaupyti skolinantis tik 2 m., o ne 22 m., kaip planuota anksčiau.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA