Veronika Montvydienė atskleidė, kokį patiekalą pasiimtų į negyvenamą salą ir kodėl vaikus verčia valgyti grikius

Screenshot 2024-03-20 at 10.13.07
Lietuva
LNK nuotr.
Gediminas Malaškevičius Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Pranešimas spaudai

Giedrius Savickas, žinomas teatro ir kino aktorius, įvairių televizijos projektų vedėjas, naujoje laidoje „Valgoma ar nevalgoma“ užims kulinarijos žinovo poziciją ir su LNK portalo žiūrovais sveikinsis iš pačios jaukiausios vietos namuose – virtuvės. Kiekvienų namų virtuvėje vyksta daugiausia veiksmo: čia verda įdomiausi įvykiai ir mezgasi smagiausi pokalbiai. Kaip tik taip bus ir čia – naujos eksperimentinės kulinarinės laidos „Valgoma ar nevalgoma“ virtuvėje.

„Vesti kulinarinę laidą man pačiam buvo netikėta!”  – pripažįsta žinomas aktorius Giedrius Savickas. Jau kuris laikas jis ir pats vis daugiau laiko praleidžia savo namų virtuvėje – mėgsta eksperimentuoti, itin domisi įvairiausiais virtuvės prietaisais, ir yra įsitikinęs, kad gaminti jam sekasi vis geriau.  Pasak Giedriaus, laidos  „Valgoma ar nevalgoma“ idėja jam artima, paprasta, bet ne prasta. 

Šioje virtuvėje laidos vedėjas Giedrius su laidos svečiu ar viešnia drauge gamindami dalysis savo valgymo įpročiais, prisimins įvairius patiekalus ir su jais susijusias istorijas iš vaikystės, paauglystės ar šiandienos. Laidose gaminami patiekalai bus visiems gerai žinomi ir dažnai valgomi – juos esame įpratę gamintis pusryčiams, pietums ar vakarienei. „Tačiau, sutikite, kiekvienas tą patį patiekalą valgome skirtingai, nes taip esame įpratę nuo mažumės. Pavyzdžiui, grikių košę vieni gardina sviestu, kiti valgo su daržovėmis, treti su grietine ar saldžią, pagardinę uogomis, cukrumi, medumi“, – laidos idėja dalijasi prodiuserė Nida Tamošiūnaitė. 

Pasak Nidos, pasidomėjus tampa aišku, kodėl kiekvienas esame įpratę tą patį patiekalą valgyti vis kitaip. Tai dažnai būna aplinkos, kurioje augome, ir jos tradicinių patiekalų skonio palikimas mūsų skonio receptoriams. Juk skirtinguose Lietuvos etnokultūriniuose regionuose tas pats patiekalas valgomas vis kitaip. Žvelgiant pasauliniu mastu, skirtingose šalyse tas pats patiekalas valgomas dar kitaip – o tai be galo įdomu ir nauja mūsų gomuriui. Klausimas tik vienas: ar mums, lietuviams, tai bus valgoma ar ne?“

Idėja kurti kulinarinę laidą pavadinimu „Valgoma ar nevalgoma“ būtent ir kilo prisiminus vaikystėje žaistą žaidimą su kamuoliu „Valgoma – nevalgoma“, kurį daugelis turbūt žaidė. Kaip? Ogi mesdamas kamuolį draugui sakai bet kokį žodį: jei tai valgoma, kamuolį draugas gaudo, jei ne, negaudo ir jo išvengia. „Laidoje su kamuoliu nežaisime – tiesiog eksperimentuosime su įvairių šalių skoniais, ragausime ir spręsime, ar tas pats patiekalas pateiktas kitaip mums visiems ir kiekvienam atskirai yra valgomas ar nevalgomas, ar priimsime jį į savo virtuvę, ar ne“, – pasakoja Nida. 

Laidoje, kurios idėja pasiskolinta iš vaikystės žaidimo, netrūks emocijų ir geros nuotaikos – kaip ir kiekviename žaidime. Laidos kūrėjai įsitikinę, kad ji paskatins imtis eksperimentų savo virtuvėje, papildys mūsų galbūt kiek pabodusį valgiaraštį naujais skoniais, suteiks naujų žinių apie kitų kultūrų virtuves, be to, skatins gaminti tvariai. 

„Valgoma ar nevalgoma“ nuo kitų kulinarinių laidų skirsis tuo, kad čia bus išbandomi visiems gerai žinomi, jau sukurti patiekalų receptai ir ragaujami taip, kaip įprasta svetur. Žiūrovams neteks gaišti laiko ir klaidžioti tarp parduotuvių lentynų ieškant specialių ingredientų, atskirai planuotis laiką patiekalams pagaminti, nes jie bus kasdieniai, šiaip ar taip dažnai gaminami. Daugumą maisto produktų žiūrovai namuose visuomet turės po ranka arba jie bus kas savaitę sudaromo apsipirkimo krepšelio sąraše. Laidos studija primins jaukią namų aplinką, o ir patiekalai bus ne tokie įmantrūs, kokiais grožimės socialinėje medijoje, – paprastesni. „Laidoje „Valgoma ar nevalgoma“ gaminsime atsipalaidavę kaip namuose: produktų nedėliosime į atskirus dubenėlius, neblizginsime lėkštės kampučių – tiesiog mėgausimės gamybos procesu. Visa laidos kūrybinė komanda į žiūrovų namus siekia atnešti jaukumo, paprastumo, naujų skonių kasdieniams patiekalams ir, žinoma, geros nuotaikos!“ – atvirauja laidos prodiuserė.

Jei pabodo grikių košė ir norisi naujų skonių, nepraleiskite pirmos eksperimentinės kulinarinės laidos „Valgoma ar nevalgoma“ per lnk.lt Bus ragaujama grikių košė ukrainietiškai, amerikietiškai, europietiškai ir laidos dalyviai nuspręs, ar mums, lietuviams, tokio skonio košė valgoma ar nevalgoma. 

Pirmosios laidos „Valgoma ar nevalgoma“ viešnia Veronika Montvydienė atskleis, kad vaikystėje prie stalo jai tekdavo praleisti ne vieną valandą, o labiausiai nekentė raugintų kopūstų sriubos. Į negyvenamąją salą, Giedriaus Savicko nuostabai, ji pasiimtų... kugelio. Pirmojoje laidoje su Giedriumi Savicku žinoma moteris išbandė keturias grikių košės versijas ir atskleidė, kad jos vaikai taip pat valgo grikius. „Nes yra priversti, – juokiasi Veronika. – Jiems sakau, kad, jei jau valgom, turim valgyti sveikai“.