PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Šiaulių televizija2024 m. Rugpjūčio 6 d. 09:00

Ventos regioniniame parke sutvarkytos mišrios statybinės atliekos

Akmenė

EtapliusŠaltinis: Aplinkos ministerija, Šiaulių televizija


311766

Aplinkosaugininkai baigė tyrimą po šių metų pavasarį gauto kreipimosi iš VŠĮ „Girių inspekcija“ dėl statybinio laužo draustinio teritorijoje Kapėnų girininkijoje. Nustatytas teršėjas surinko ir atliekų tvarkytojams perdavė beveik 23 m³ statybinių atliekų.

Pareigūnai tyrimo metu nustatė, kad miškų ūkio paskirties žemės sklype, esančiame Avižlių kaime, Ventos seniūnijoje, Akmenės rajono savivaldybėje, Ventos regioninio parko ir Užpelkių botaninio-zoologinio draustinio teritorijoje, 77 metrų atkarpoje neteisėtai buvo suvežtos ir išverstos mišrios statybinės ir griovimo atliekos. Apžiūrėjus teritoriją, pastebėta, kad atliekos laikomos ilgą laiką, buvo apaugusios žolėmis ir apkritusios senais medžių lapais, o tai rodė, kad atliekos tikėtina buvo suvežtos dar pernai.

Tyrimas atskleidė, kad 2023 m. rugpjūtį įmonės veiklos metu susidariusias neapdorotas statybines atliekas įmonės vadovas neatlygintai perdavė asmeniui, kuris nėra registruotas Atliekų tvarkytojų valstybiniame registre ir neturi teisės surinkti, vežti ir (ar) apdoroti tokias atliekas.

22,95 m³ statybinių atliekų į sklypą Kapėnų girininkijoje 2023 m. rugpjūčio mėnesį suvežtos norint sutvarkyti keliuką tarp valstybinio ir privataus miško. 2024 m. balandžio 15 d. asmeniui, kuris, kaip nustatyta atvežė atliekas, buvo įteiktas privalomasis nurodymas iki šių metų liepos 15 d. surinkti visas neteisėtai suvežtas atliekas ir priduoti jas legaliam atliekų tvarkytojui, turinčiam teisę tokias atliekas tvarkyti. Taip pat nurodyta pateikti dokumentus, patvirtinančius atliekų pridavimą Aplinkos apsaugos departamento Šiaulių valdybai.

Šiemet liepos 12 d. patikrinus įsitikinta, kad iš Ventos regioninio parko mišrios statybinės ir griovimo atliekos buvo surinktos ir išvežtos.

Atsakomybė

Atsakomybė taikyta įmonės atsakingam atstovui perdavusiam atliekas, taip pat ir pačiai įmonei bei privačiam asmeniui, kuris atliekas išvežė ir išvertė miško žemėje.

Įmonės vadovas perduodamas atliekas pažeidė Atliekų tvarkymo taisykles, jam taikyta administracinė atsakomybė, taip pat juridinė atsakomybė įmonei – bauda siekia nuo 5 000 eurų iki 8 000 eurų.

Išversdamas atliekas privačiame miškų ūkio paskirties žemės sklype privatus asmuo pažeidė Atliekų tvarkymo taisykles ir Aplinkos apsaugos įstatymą. Šis veiksmas asmeniui užtraukia baudą nuo 3 000 eurų iki 4 000 eurų. Jeigu atliekos nebūtų sutvarkytos iki nurodyto termino, pilietis turėtų sumokėti ir apskaičiuotą žalą aplinkai.

Legalūs atliekų vežėjai

Legalų atliekų tvarkytoją galite pasirinkti Atliekų tvarkytojų valstybės registre www.gpais.eu.

Kaip pranešti apie aplinkosaugos pažeidimus?

Aplinkos apsaugos departamentas, stiprindamas atliekų tvarkymą šalyje, sukūrė interaktyvų žemėlapį tvarkaulietuva.lt. Šiame žemėlapyje gyventojai gali pažymėti ne tik atliekomis užterštas teritorijas, bet ir apie sugadintus miško kelius ir suniokotą miško paklotę. Gyventojų prašoma pateikti kuo detalesnę informaciją: pridėti nuotraukų, pažymėti koordinates, kuo detaliau aprašyti situaciją ir taip prisidėti prie aplinkos saugojimo.