PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 3 d. 08:24

Venesuelos teismas išdavė N. Maduro politinio varžovo arešto orderį

Pasaulis

Nicolas Maduras / SCANPIX

EtapliusŠaltinis: BNS


316665

Venesuelos teismas pirmadienį išdavė opozicijos kandidato į prezidentus Edmundo Gonzalezo Urrutios, kuris tvirtina laimėjęs liepą įvykusius rinkimus, arešto orderį.

Šalies valdžia rinkimų laimėtoju yra paskelbusi dabartinį prezidentą Nicolas Maduro.

E. Gonzalezo Urrutios arešto orderis išduotas dėl rimtų nusikaltimų, sakoma prokuratūros pranešime socialiniame tinkle „Instagram“.

Anksčiau prokuratūra socialiniuose tinkluose paskelbė savo prašymą teismui, nurodydama įtariamus nusikaltimus, susijusius su opozicijos tvirtinimais, kad N. Maduro ir jo šalininkai pavogė liepos 28-ąją įvykusius prezidento rinkimus.

Venesuelos Nacionalinė rinkimų taryba (CNE), kurios dauguma narių yra palankūs 61 metų N. Maduro, paskelbė, kad jis buvo perrinktas trečiai šešerių metų kadencijai, bet tokį rezultatą ginčija opozicija ir didelė tarptautinės bendrijos dalis.

JAV, Europos Sąjunga ir kelios Lotynų Amerikos valstybės atsisako pripažinti rezultatus, kol nepamatė detalių balsavimo rezultatų.

CNE sakė negalinti paskelbti šių duomenų, nes juos iškraipė programišiai, bet stebėtojai teigia, kad tokio dalyko įrodymų nėra.

Buvęs diplomatas E. Gonzalezas Urrutia, kuris rinkimuose paskutinę minutę pakeitė opozicijos lyderę Marią Coriną Machado (Mariją Koriną Mačado), po rinkimų slapstosi.

N. Maduro ragina įkalinti E. Gonzalezą Urrutią ir M. C. Machado, kuriai Venesuelos institucijos uždraudė dalyvauti rinkimuose dėl kaltinimų, daugelio vadinamų suklastotais.

M. C. Machado po rinkimų taip pat slapstosi, nors vadovavo keliems organizuotiems protestams prieš N. Maduro.