PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 3 d. 13:49

Venesueloje patvirtinus N. Maduro pergalę prezidento rinkimuose laukiama naujų protestų

Pasaulis

Nicolas Maduro / Reuters nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


312602

Venesueloje šeštadienį laukiama naujų protestų po to, kai buvo patvirtinta ginčijama prezidento Nicolaso Maduro pergalė rinkimuose, nors vis daugiau šalių pripažino jo opozicijos varžovą tikruoju nugalėtoju.

Tiek N. Maduro, tiek opozicija, vadovaujama Marios Corinos Machado ir jos kandidato į prezidentus Edmundo Gonzalezą Urrutią, paragino savo šalininkus šį savaitgalį rengti demonstracijas po prieštaringai vertinamų sekmadienį praėjusių rinkimų.

N. Maduro lojali Venesuelos nacionalinė rinkimų taryba (CNE) penktadienį paskelbė jį nugalėtoju, surinkusiu 52 proc. balsų, ir nurodė, kad E. Gonzalezas Urrutia palaikė 43 proc. balsavusiųjų.

Tačiau Argentina, Kosta Rika, Ekvadoras, Panama, Urugvajus ir Ekvadoras tikruoju išrinktuoju prezidentu pripažino opozicijos atstovą U. Gonzalezą Urrutią ir prisijungė prie Jungtinių Valstijų ir Peru, taip pat atmetusių oficialius rezultatus.

Savo ruožtu 61 metų N. Maduro, kuris aršiai reagavo į kritiką dėl savo pergalės, įtarimus dėl balsų klastojimo pavadino „spąstais“, kuriuos rengia Vašingtonas, siekdamas pateisinti „perversmą“.

Jis taip pat grasino M. C. Machado ir E. Gonzalezui Urrutiai, sakydamas, kad jie „turėtų būti už grotų“.

61 metų N. Maduro nuo 2013 metų vadovauja naftos turtingai šaliai, kurios BVP per dešimtmetį sumažėjo 80 proc., o daugiau kaip septyni milijonai iš 30 mln. piliečių emigravo.

E. Gonzalezas Urrutia neatvyko į posėdį Aukščiausiajame Teisme po to, kai N. Maduro paprašė tribunolo ištirti ir patvirtinti rinkimų rezultatus.

Tačiau kiti į posėdį pakviesti opozicijos kandidatai pareikalavo, kad po sekmadienį vykusio balsavimo būtų paskelbti išsamūs rezultatai.

Kviečia „pareikšti tiesą“

Rinkimai buvo surengti visuotinai baiminantis, kad balsavimas bus suklastotas.

Šią savaitę opozicija pristatė interneto svetainę, kurioje paskelbtos 84 proc. atiduotų balsalapių kopijos, rodančios, kad įtikinamai laimėjo E. Gonzalezas Urrutia. Vyriausybė tvirtina, kad balsalapiai suklastoti.

Ketvirtadienį „The Wall Street Journal“ paskelbtoje publikacijoje M. C. Machado sakė, kad ji slepiasi, bijo dėl savo ir savo tautiečių gyvybės ir laisvės.

„Mes išbalsavome poną Maduro, – rašė ji. – Dabar tarptautinė bendruomenė turi nuspręsti, ar toleruoti akivaizdžiai neteisėtą vyriausybę.“

Vėliau M. C. Machado socialiniuose tinkluose paskelbė vaizdo įrašą, raginantį šalininkus šeštadienio rytą susirinkti visoje šalyje ir „pareikšti tiesą“.

N. Maduro paragino kasdien organizuoti mobilizaciją, o šeštadienį surengti „didžiausias iš eitynių taikos pergalei švęsti“.

Pareigūnai pirmadienį ir antradienį jau buvo pranešę apie bent keliolika žuvusiųjų per protestus.

Pasak pareigūnų, po rinkimų vykusiuose protestuose buvo suimta daugiau kaip 1 tūkst. žmonių.