PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2024 m. Kovo 30 d. 13:26

Velykoms pasigaminkite gardų gervuogių pyragą – padėkos ne tik svečiai, bet ir organizmas

Lietuva

Pranešimo siuntėjų nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas žiniasklaidai


296005

Šviežias uogas mėgstame valgyti ir kaip desertą, ir kaip sveikatai palankų bei maistingą užkandį. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad kasdien suvalgę bent saujelę uogų savo organizmą praturtinsite naudingais vitaminais ir mineralais. Nors vienos populiariausių uogų yra braškės, avietės bei šilauogės, patariama neužmiršti ir kitų, pavyzdžiui, gervuogių. Artėjant gražiausiai pavasario šventei prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva rekomenduoja rinktis greitai užšaldytas uogas ir jų mišinius – taip ženkliai sutaupysite. Taip pat iš šaldytų gervuogių Velykų stalui ekspertė kviečia pasigaminti gardų, pigų ir greitai paruošiamą trupininį pyragą.

Gervuogių nauda sveikatai

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė uogas rekomenduoja įtraukti į mitybos racioną ir skanauti jas ištisus metus: „Kiekviena uoga turi skirtingų sudedamųjų dalių, todėl svarbiausia į savo mitybą įtraukti kuo daugiau jų rūšių ir uogų kasdien suvalgyti bent po saujelę. Skirtingos uogų rūšys praturtins organizmą įvairesniais mineralais ir vitaminais bei taip greitai nepabos. Todėl prasidėjus sezonui galima prisirinkti arba įsigyti miško žemuogių, vėliau laukti pirmųjų daržo braškių, sodo vyšnių ar serbentų, taip pat skanauti šilauogių, miško mėlynių, aviečių ir gervuogių.“

Pasak ekspertės, sveikatai panašiai naudingos tiek pačių soduose ir daržuose užsiaugintos uogos, tiek įsigytos prekybos centruose. Be to, miško uogos – kaip gervuogės – ypatingos dėl didelio antioksidantų ir fenolinių junginių kiekio, todėl tai vienos tų uogų, kuriomis vertėtų dažniau pasimėgauti.

„Gervuogės pasižymi gausiu flavonoidų, fenolinių junginių ir antocianinų kiekiu, todėl jos turi nemažai antioksidacinių, priešvėžinių ir senėjimą stabdančių savybių. Gervuogėse taip pat gausu kalcio ir geležies, kitų mineralų: natrio, cinko, mangano, vario. Be to, šios uogos gausios A, C, K ir B grupės vitaminais. Gervuogės puikiai tinka užkandžiui ar vietoje deserto, iš jų galima spausti sultis, plakti kokteilius, virti džemus ir uogienes, kepti pyragus, o iš džiovintų gervuogių ir jų lapų pasigaminsite skanią arbatą“, – rekomenduoja dr. E. Gavelienė.

Greitai užšaldytos uogos švenčių stalui – pigu ir maistinga

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad pirkėjai parduotuvėse ištisus metus gali įsigyti tiek šviežių, tiek šaldytų uogų. Daugeliui labiausiai patinka šviežios uogos: didžiausia jų įvairovė ir geriausias kainos santykis yra vasaros metu. O belaukiant prasidedančio šviežių uogų sezono, galima rinktis kitą alternatyvą – greitai užšaldytas uogas arba jų mišinius.

Anot O. Suchočevos, pramoniniu būdu greitai užšaldytos uogos turi ne vieną privalumą: „Visų pirma, toks šaldymo būdas pranašesnis už įprastą šaldymą tuo, kad greitai gendančios ir jautrios temperatūrų svyravimams uogos yra užšaldomos kone akimirksniu – taip jos išlieka ne tik puikios išvaizdos, bet ir išsaugo daugiau savo naudingų maistinių medžiagų. Be to, užšaldytos uogos yra žymiai pigesnės, o jas panaudoti patiekalams yra tikrai ne vienas būdas. Jos tinka skirtingiems desertams ir kepiniams, taip pat dėti į kokteilius, glotnučius ar naudoti ruošiat padažus. Tiesa, svarbu prisiminti, kad atitirpintų šaldytų uogų nerekomenduojama pakartotinai užšaldyti.“

Kaip vieną iš privalumų ekspertė įvardija ir greitai užšaldytų uogų įvairovę: „Pirkėjai gali įsigyti mūsų privačia „Rimi“ etikete pažymėtų šaldytų vyšnių be kauliukų, taip pat šaldytų braškių, juodųjų serbentų, šilauogių, aviečių ir gervuogių, skirtingų šaldytų uogų ir vaisių mišinių: bananų ir braškių, aviečių ir mangų, aviečių ir šilauogių asorti arba šaltalankių, laukinių mėlynių, gervuogių, raudonųjų serbentų ir laukinių spanguolių mišinį.“

O. Suchočeva primena, kad norint Velykoms apsipirkti pigiau ir šaldytų arba šviežių uogų įsigyti už mažesnę kainą, padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas, akcijų sekimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus ir papildomas nuolaidas: „Visus sutaupyti padedančius pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Šventėms kviečiame išsikepti greitai paruošiamą, skanų ir pigų trupininį pyragą su šaldytomis gervuogėmis bei obuoliais.

RECEPTAS

Trupininis pyragas su gervuogėmis ir obuoliais*

Pyragui reikės:

400 g obuolių – obuoliai „Champion“ (65+mm, 1 kl.) 0,69 € / 1 kg;

50 g šviežių arba šaldytų gervuogių – greitai užšaldytos gervuogės „Rimi“ 3,19 € / 400 g;

75 g cukraus – cukrus „Rimi Smart“ 0,89 € / 1 kg;

50 g nerafinuoto cukraus – nerafinuotas cukranendrių cukrus 1,69 € / 500 g;

50 g sviesto – sviestas „Rimi Smart“ (82 % rieb.) 1,33 € / 180 g;

100 g miltų – kvietiniai miltai „Rimi“ 1,35 € / 1 kg.

Kaip gaminti:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
  2. Nuplaukite ir nulupkite obuolius, supjaustykite juos maždaug 1 cm dydžio kubeliais;
  3. Dideliame dubenyje obuolius sumaišykite su šviežiomis arba šaldytomis gervuogėmis bei baltuoju cukrumi.
  4. Į kitą dubenį suberkite miltus, sudėkite atvėsintą sviestą ir pirštais sumaigykite jį su miltais, kol tekstūra primins maltus džiūvėsius. Į trupinių masę įberkite nerafinuotą cukrų ir gerai sumaišykite.
  5. Sudėkite vaisius į sviestu aptemtą kepimo indą, ant viršaus uždėkite pasiruoštą trupinių masę ir paskirstykite taip, kad padengtų visą kepimo indo plotą ir vaisius.
  6. Pyragą kepkite 35–50 minučių, kol įgaus auksiniai rusvą atspalvį, o vaisiai suminkštės ir pradės burbuliuoti. Prieš patiekdami pyragą atvėsinkite.

Skanaus!