Aktualu | 5 MIN.

Vasaros sriuba - ne tik šaltibarščiai. Kokių šaltų sriubų būna kituose kraštuose?

Meniu.lt Meniu.lt
2020 m. birželio 27 d. 10:30
3361e818dab9a04fa58d167e91c9479626a18adb.webp

Pristatydami užsieniečiams lietuvišką virtuvę, turbūt ne vienas paminime šaltibarščius - jų išskirtinė spalva tikrai traukia akį ir nustebina net visko mačiusius, na, o patiems lietuviams ši šalta sriuba tikrai yra vienas iš nepamainomų vasaros atributų. Bet ar mums vieninteliems kilo mintis šiltuoju metų laiku atsigaivinti šalta sriuba? Tikrai ne - šaltų sriubų turi ir kitos tautos. Pasižvalgykime, kaip vasarą gaivinasi kiti pasaulio gyventojai.

Mūsų kaimynai slavai (baltarusiai, ukrainiečiai, rusai) orams atšilus gamina sriubą, vadinamą okroška. Okroškos ingredientai gali skirtis, tačiau esmė ta pati - kefyras arba skystas jogurtas, daug smulkintų šviežių žalumynų ir kitų sezoninių daržovių (ridikėlių, agurkų), smulkinti virti kiaušiniai, o atsižvelgiant į tai, kad okroška paprastai patiekiama su virtomis bulvėmis, šią šaltsriubę pagrįstai galime vadinti šaltibarščių pussesere, nors kai kuriuose kraštuose receptas gerokai skiriasi, nes okroška gaminama ne su kefyru, o su gira (!), ir į sriubą dar įmaišoma mėsos gabaliukų.

Ispanijoje, kur vasarų gali būti itin karšta, esama ne vieno šaltsriubės recepto. Geriausiai žinoma - pomidorinė sriuba gaspačo. Jos variantų yra daug, bet populiariausias receptas - pomidorų sultys arba tyrė, smulkinti žalumynai, smulkinta saldžioji paprika, česnakai, svogūnai, citrinų sultys, druska, pipirai ir tyras alyvuogių aliejaus. Andalūzijoje į šią sriubą dar įmaišoma kietai virtų kiaušinių. Patiekiama pabarsčius smulkintais skrebučiais ir žalumynais. Tradiciškai visi ingredientai būdavo smulkinami ranka, dabar dažnai naudojamas elektrinis maisto smulkintuvas ir gaspačo tampa pikantišku, aštoku “glotnučiu”. Galimi šios sriubos variantai - su mėsos gabaliukais, jūros gėrybėmis, na, o visai modernios interpretacijos - saldūs gaspačo, kuriems, vietoje trintų pomidorų naudojami arbūzai ar melionai…

Kita ispaniška šaltsriubė, ajoblanco, populiariausia Granados and Malagos apylinkėse. Šis patiekalas gaminamas iš migdolų pieno - malti migdolai sumaišomi su vandeniu ir alyvuogių aliejumi, toks mišinys paskaninamas česnakais, druska, pipirais, kartais įpilama šiek tiek acto, viskas pabarstoma smulkintais skrebučias, o patiekiama ne su duona ar bulvėmis, o su...meliono skiltelėmis.

Vasarą prancūzai irgi gaivinasi šalta sriuba - ji vadinama vichyssoise, kitaip tariant - sriuba iš Višy miesto (pranc. Vichy). Tai - vištienos sultinio pagrindu gamina sriuba su trintomis bulvėmis, riebia grietinėle, porais ir svogūnais. Sakoma, kad Prancūzijos karalius Liudvikas VX taip bijojo būti nunuodytas, kad prieš valgydamas kokį nors patiekalą, liepdavo jo paragauti keletui tarnų. Bulvinę sriubą su porais ragavo tiek žmonių, kad, pasiekusi karaliaus stalą, ji jau buvo visai šalta, ir… Liudvikui XV būtent tokia pasirodė skaniausia!

Šaltas sriubas taip pat mėgsta Azijos kraštų, tiksliau - Korėjos ir Japonijos gyventojai, jei esate susipažinę su šių šalių virtuvėmis, tikrai bus tekę ragauti tiršto šalto jautienos sultinio su daržovėmis ir plonais makaronais. Korėjoje šalta sriuba, vadinama mul naengmyeon, paprastai valgoma vasarą, ir patiekiama labai šalta. Tradiciškai ji būdavo gaminama su grikių miltų makaronais, nors dabar naudojami ir kvietiniai. Japoniškasis ramenas turi daugybę variantų, tačiau pagrindiniai ingredientai tokie: sultinys arba kaulų nuoviras, įvairūs grybai, džiovinta žuvis, įvairios daržovės, tofu, ir, žinoma, plonieji rytietiški makaronai. Tokį “tinka viskas” principą paaiškina rameno kilmė - ši sriuba išpopuliarėjo pokario metais, kai Japonijoje prastai derėjo ryžiai ir šiaip trūko maisto, ir žmonės turėjo gaminti iš tokių ingredientų, kokie pasitaikydavo po ranka. Štai kodėl ramenas toks “demokratiškas” - tinka beveik viskas!

Beje, šaltosios sriubos gali būti ir saldžios. Jau minėjome saldų arbūzinį ispaniško gaspačo variantą, vyresnioji karta tikrai prisimena kompotą - saldų džiovintų vaisių nuovirą su vaisių gabaliukais, kuris irgi gali būti interpretuojamas kaip sriuba, o štai Tolimųjų Rytų virtuvėse šaltos sriubos yra gana įprastas desertas - pavyzdžiui, Kinijoje gaminama tiršta saldi kokosų sriuba su krakmolo rutuliukais, panašiais į skaidrius perlus, panašių skystų desertų galima rasti ir Tailande ar Filipinuose, kartais į tokias sriubas dar įmetama džiovintų tropinių vaisių gabaliukų, kokosų drožlių, kukurūzų gabaliukų arba… įvairiausių pupelių - juodųjų, spindulinių pupuolių, sojos pupelių ir pan.

Saldžių sriubų rasime ir Europoje - jas mėgsta mūsų kaimynai skandinavai, taip pat - vokiečiai. Tokių sriubų pagrindas - džiovinti vaisiai ir uogos, jie išverdami, dažniausiai - su prieskoniais (cinamonu,gvazdikėliais, kardamonu ir pan.), sriubai sutirštinti įpilama krakmolo, o tuomet ji atšaldoma. Pavyzdžiui, Norvegijoje tokia sriuba, vadinama sot suppe, dažnai valgoma kalėdiniu laikotarpiu.

Tai - tik keletas tradicinių, nuo seno gaminamų šaltųjų sriubų pavyzdžių iš viso pasaulio, kūrybingi restoranų šefai nuolat sukuria orginalių receptų. Restoranuose dabar galima paskanauti ir šaltos mėtų, agurkų, avokadų, jūros gėrybių sriubos - vaizduotei ribų nėra, taigi, orams atšilus, ragaukite ir mėgaukitės gaiviomis šaltosiomis sriuboms. Skanaus!


Šiauliai
2025-ieji Šiaulių regiono darbo rinkoje: kur nedarbas didžiausias ir kokių specialistų labiausiai trūksta?
2025 metais Užimtumo tarnybos duomenimis, Šiaulių regiono darbo rinka išlieka nevienalytė – kol vienose savivaldybėse fiksuojamas vienas mažiausių nedarbo lygių šalyje, kitose jis vis dar išlieka aukštas. Kartu darbdaviai susiduria su kvalifikuotos darbo jėgos trūkumu, o Užimtumo tarnybai tenka ieškoti sprendimų, kaip suderinti darbo ieškančiųjų galimybes su verslo poreikiais. Apie nedarbo tendencijas Šiaulių apskrityje, labiausiai trūkstamas profesijas, jaunimo ir vyresnio amžiaus žmonių situaciją darbo rinkoje bei tai, ar gyventojų laukia pokyčiai nuo 2026 metų, teiravomės Užimtumo tarnybos Šiaulių klientų aptarnavimo departamento direktorės Vaidos Ignotienės.
Aktualijos | 6 MIN.
0
Marijampolė
Lietuva
Kūčių vakaras bus debesuotas, tačiau orai išliks ramūs ir be žymesnių kritulių, teigia Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) sinoptikas Tadas Kantautas. Tuo metu per abi Kalėdų dienas pragiedrulių taip pat nenusimato, tačiau truputėlį sustiprės vėjas.
Aktualijos | 3 MIN.
0
Su šventėmis į mūsų namus atkeliauja ir svečių. Kaip juos priimti, kad malonu būtų abiem pusėms: ir šeimininkams, ir jų namuose besisvečiuojantiems žmonėms?
Lietuva | 3 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Gruodžio 24-oji – šv. Kūčios.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Maskvoje per sprogimą žuvo du kelių policininkai. Rusijos sunkių nusikaltimų tyrimų komitetas trečiadienį pranešė, kad buvo detonuotas sprogmuo, kai pareigūnai ankstyvą rytą priartėjo prie įtartino asmens netoli jų tarnybinio automobilio.
Pasaulis | 2 MIN.
2


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Su šventėmis į mūsų namus atkeliauja ir svečių. Kaip juos priimti, kad malonu būtų abiem pusėms: ir šeimininkams, ir jų namuose besisvečiuojantiems žmonėms?
Lietuva | 3 MIN.
0
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Lietuva | 4 MIN.
0

Pakruojis
Pakruojis
Pakruojyje susitiko Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministras Vladislavas Kondratovičius, Latvijos sumanaus administravimo ir regioninės plėtros ministras Raimonds Čudars bei Estijos regioninės plėtros ir žemės ūkio ministras Hendrikas Johannesas Terrasas.
Politika | 3 MIN.
0
Gruodžio 18 dieną įvyko Pakruojo rajono savivaldybės tarybos posėdis. Jame dalyvavo 20 tarybos narių. Posėdžio darbotvarkėje suplanuoti 35 klausimai. Prieš prasidedant klausimų svarstymui pasveikinti gruodžio mėnesį gimtadienius šventę Pakruojo rajono savivaldybės tarybos nariai Vida Remeikienė, Robertas Ašmanavičius ir Audrius Kazlauskas.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Maskvoje per sprogimą žuvo du kelių policininkai. Rusijos sunkių nusikaltimų tyrimų komitetas trečiadienį pranešė, kad buvo detonuotas sprogmuo, kai pareigūnai ankstyvą rytą priartėjo prie įtartino asmens netoli jų tarnybinio automobilio.
Pasaulis | 2 MIN.
2
NATO generalinis sekretorius Markas Rutte prieš Kalėdas ragina toliau remti Ukrainą – ir kartu įspėja dėl saugumo rizikos Europos šalims.
Pasaulis | 3 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Šiaulių techninės kūrybos centro erdvės vienai nakčiai virto tikra kūrybine laboratorija ir improvizuota filmavimo aikštele. Būtent tokioje dinamiškoje aplinkoje Šiauliuose įvyko pirmosios naktinės kūrybinės dirbtuvės „Kai kalba vanduo“, skirtos vyresnių klasių moksleiviams. Iki pat ankstyvo ryto trukęs renginys tapo erdve, kurioje jaunimas galėjo laisvai kurti, diskutuoti, tyrinėti ir praktiškai pristatyti savo idėjas, ieškodami sprendimų aktualiai šiandienos problemai – gėlo vandens trūkumui ir taršai.
Verslas | 6 MIN.
0
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0

Pakruojis
Kelmė
Antradienį Pakruojo rajone neblaivus vyras pranešė pareigūnams ketinantis susprogdinti kaimą, pranešė Policijos departamentas.
Kriminalai | 2 MIN.
1
Pirmadienį du jaunus vyrus, su savimi turėjusius galimai narkotinių medžiagų, sulaikę Kelmės rajono policijos komisariato pareigūnai praneša vakare sulaikę ir dar vieną.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Akmenė
Šiauliai
Ankstų pirmadienio rytą Naujojoje Akmenėje sulaikytas neblaivus vairuotojas.
Gatvė | 2 MIN.
0
Pirmadienį vienoje centrinės Šiaulių dalies sankryžoje laikinai neveikia šviesoforas. Apie tai vairuotojus ir kitus eismo dalyvius perspėja bendrovė „Šiaulių šviesa“.
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Artėjant Kalėdoms Lietuvos gyventojai nesvajoja nei apie egzotines salas, nei apie snieguotas Šveicarijos slidinėjimo trasas – dažnas ruošiasi Kalėdas sutikti namuose ar lankant artimuosius. Atlikta apklausa Baltijos šalyse atskleidė, kad namuose per šventes planuoja likti 71 proc. apklaustų lietuvių, 76 proc. latvių ir net 81 proc. estų.
Gatvė | 3 MIN.
0
Baigiantis metams Pakruojyje atnaujintas dar vienas kiemas. Atsinaujinusia infrastruktūra džiaugiasi P. Mašioto g. 41 daugiabučio namo gyventojai. Čia pilnai sutvarkytas šalia namo esantis kiemas, naujai įrengtas šaligatvis.
Gatvė | 2 MIN.
0

Šiauliai
Radviliškis
2025 metų Šiaulių rajono sporto apdovanojimų šventė sukvietė rajoną garsinusius sportininkus, trenerius, sportą mylinčius kuršėniškius ir miesto svečius. Šie apdovanojimai vyksta jau dešimtą kartą. Geriausius sportininkus, trenerius, komandas ir nominacijų nugalėtojus pagal pateiktas paraiškas renka Šiaulių rajono savivaldybės Sporto taryba.
Sportas | 3 MIN.
0
Gruodžio 16 d. laisvasis mokytojas Valerijus Belovas organizavo plaukimo varžybas mokiniams, kurie lanko trenerio neformaliojo vaikų švietimo programą „Mokymas plaukti“. Varžybose mokiniai buvo suskirstyti į penkias amžiaus grupes ir rungtyniavo 25 m bei 50 m nugara rungtyse. Mokiniai pasiekę geriausius rezultatus buvo apdovanoti medaliais ir taurėmis, o visi dalyviai saldžiomis dovanėlėmis. Mažiausiems plaukikams apdovanojimus įteikė kandidatė į plaukimo meistrus Ugnė Takuševičiūtė.
Sportas | 2 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Ką valgė mūsų protėviai, kodėl advento pasninkas jiems buvo natūralus dalykas, atskleidžia baltiškų patiekalų rekonstrukcija. Jos pagrindas – radiniai kapuose, į kuriuos mirusiesiems įdėdavo ir žemiškų gėrybių. Istorinės virtuvės gurmanams nuklojami stalai su gausybe patiekalų pagal receptus iš kapų ir metraščių.
Kultūra | 6 MIN.
0
Visais laikais lietuviams rūpėjo stebuklinga Kalėdų išvakarių diena – Kūčios. Tai šventė, sutelkianti visą šeimą prie bendro vaišių stalo. Nors šios lietuviams svarbios šventės tradicijos bėgant metams smarkiai pasikeitė, etnologai kviečia prisiminti magišką ir simbolinę jos prasmę. Be to, neužmiršti šiandien kaip niekad aktualaus susitaikymo ritualo. Jis būtinas, norint Kalėdas švęsti širdimi.
Kultūra | 8 MIN.
0
Radviliškis
Pakruojis
Po truputį namai, gatvės, miestai prisipildo kalėdinės dvasios ir jaudinančio šv. Kalėdų laukimo. Šis nuostabus reiškinys neaplenkė ir Lizdeikos gimnazijos, kurioje nuolat puoselėjamos gražios tradicijos padėti kitiems ir skiriamas didelis dėmesys empatijos ugdymui. Empatiški žmonės moka atpažinti kito žmogaus emocijas, nuotaikas bei parodyti, kad supranta, ką jaučia kitas žmogus. Kasmet, artėjant gražiausioms metų šventėms, gimnazijoje vyksta tradiciniai labdaros renginiai. Vienas iš jų – kalėdinė mugė „Parduok kalėdinę nuotaiką“.
Jaunimas | 3 MIN.
0
Tai buvo vakaras, kupinas šviesos, emocijų ir jaunų talentų. Ačiū visiems, kurie buvo kartu ir kūrė šią ypatingą šventę – jauniesiems talentams, laureatams, svečiams, žiūrovams ir visiems prisidėjusiems prie renginio. Jūsų energija, šypsenos ir palaikymas pavertė šį vakarą tikru žvaigždžių spindesiu!
Jaunimas | 2 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Šiemet šventinis laikotarpis dovanoja ilgiau trunkantį laisvadienių laikotarpį, todėl natūralu, kad daug gyventojų savo namus paliks ilgesniam laikui – išvyks pas artimuosius, keliaus arba tiesiog praleis daugiau laiko ne namuose. Apsaugos ekspertai ir policija įspėja: būtent tokios dienos tampa aktyviu sezonu vagims, kurie pastaruoju metu elgiasi įžūliau ir veikia žaibiškai. Prie dažnesnių incidentų prisideda ir gyventojų šventinė skuba bei išsiblaškymas.
Namai | 5 MIN.
0
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0

Šiauliai
Alytus
Šakynos bendruomenėje gyvenimas verda. Tai paliudija ir Gabrielė Kreimerytė – tikra Šakynos bendruomenės siela. Mergina čia gimė, užaugo, o baigusi studijas nusprendė grįžti ir įsikurti savo gimtojoje vietoje. Gabrielė sako dažnai išgirstanti klausimą “Kodėl taip myli Šakyną?“. Atsakymas labai paprastas – vertybes formuoja šeima, o visa Gabrielės šeima širdį atiduoda Šakynai.
Veidai | 4 MIN.
0
Lietuvos nacionalinis muziejus jau kelerius metus kuria edukacines veiklas kartu su įvairiomis bendruomenėmis. Ši istorija, prasidėjusi dar 2023 metais, virto kur kas daugiau nei socialinės atsakomybės įgyvendinimu. Ji tapo prasminga draugyste tarp muziejaus, vaikų su negalia bei jų tėvų ir globėjų asociacijos „Mirabilia“ ir Kotrynos – jaunos moters, gyvenančios Alytuje, turinčios cerebrinį paralyžių, kuri sėdėdama vežimėlyje drąsiai veda ekskursijas lankytojams.
Veidai | 5 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Gruodžio 24-oji – šv. Kūčios.
Horoskopai | 4 MIN.
0
2026 metų sausis atneš transformacijos ir naujų pradžių energiją. Kosmosas tarsi kvies mus iš naujo įvertinti savo prioritetus, susitelkti į vidinius išteklius ir būti nuoširdiems patiems sau. Tai metas, tinkamas planams tikslinti, kryptims peržiūrėti ir brandiems sprendimams priimti.
Horoskopai | 5 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0