PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Liepos 29 d. 08:19

Vasaros meno mokykla: matykime grožį

Šalčininkai

Šalčininkų rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Šalčininkų rajono savivaldybė


311703

Sustabdyti akimirką – būtent to mokėsi šių metų Vasaros meno mokyklos dalyviai Šalčininkuose. Kartu su dailininke Anna Szpadzińska-Koss 35 vaikai ir jaunuoliai bandė prisijaukinti impresionizmą, ieškojo įvairių atlikimo technikų, formų, spalvų ir visi kartu mokėsi išreikšti save, nebijoti atsiskleisti, kurti, fantazuoti, improvizuoti ir išlaisvinti kūrybinį polėkį, pastebėti tai, ko nepastebi kiti, matyti grožį ir mokytis jį puoselėti.

Dviem savaitėms Šalčininkų kultūros centro fojė virto dailininkų dirbtuvėmis, kuriuose karaliavo ryškios spalvos, teptukai, pieštukai, dažai ir kitos kūrybai reikalingos priemonės. Visi kartu atsidūrė bendraminčių būryje ir palaikė vieni kitus, susidraugavo.

Liepos 26 d., Šalčininkų kultūros centras pakvietė Vasaros meno mokyklos dalyvius ir jų artimuosius, kitus svečius į vernisažą ir visi galėjo įsitikinti, kad dar vienas susitikimas su dailininke Anna Szpadzińska-Koss praturtino mažuosius šalčininkiečius ir padovanojo labai įdomią parodą.

Pakili akimirka. Jaunieji kūrėjai, pasipuošę sodų tematika, kartu su savo mokytoja Anna Szpadzińska-Koss žengia į salę skambant pelnytiems aplodismentams. Visi sustoja prie bendro kūrinio, virtusio temine sienele.

Kaip visada kukliai, tačiau labai šiltai apie dvi kūrybines savaites susirinkusiems pasakojo dailininkė, menininkė ir pedagogė Anna Szpadzińska-Koss.

„Atminkite sodus, taip sako poetas. Akimirkos laikinumas. Tokia ir užsiėmimų tema. Tai nelengva tema, bet rezultatas nuostabus. Visa tai padarė Jūsų vaikai. Kurdamas grožį, ugdai grožį savyje. Kuo arčiau grožio bus mūsų vaikai, tuo pasaulis bus gražesnis“, - kalbėjo dailininkė Anna Szpadzińska-Koss pasakodama, ką vaikai ir jaunimas veikė kūrybinių dirbtuvių metu.

Kiekvieną dieną meno mokyklos dalyviai ėjo vis gilyn į impresionizmo sodus: kūrė juos pagal Józefą Mehofferį ir Konstantiną Mykalojų Čiurlionį, Klodą Monė, Edgarą Degą, vaikų ir jaunimo darbuose angelai, vandens lelijos, Ruano katedra, Mėlynosios šokėjos, sodai.

Šalčininkų kultūros centro direktorė Gražina Zabarauskaitė atsinešė į parodą magnetukus su vaikų paveikslų atvaizdais, kuriuos kiekvienas Vasaros meno mokyklos dalyvis išsinešė namo.