Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
(Freepik.com nuotr.)
Monika ŠlekonytėŠaltinis: Etaplius.lt
Šiltąjį sezoną, ko gero, niekas taip gerai neatvėsina kaip dubuo šaltos, gaivinančios sriubos. Tačiau visai nebūtina kasdien mėgautis vis tuo pačiu šaltibarščių skoniu. Jolanta Sabaitienė, vaisių ir daržovių ekspertė, kviečia atrasti vis naują šaltsriubės receptą.
Įvairios tautos gamina savaip
Įvairios šaltosios sriubos pradėtos gaminti prieš kelis tūkstančius metų. Mūsų ir slavų kraštuose paplitusi šaltsriubė su burokėliais ir kefyru ne vieną užsienietį stebina savo gražia rožine spalva bei kelia abejonių, kaip įmanoma tokią spalvą išgauti natūraliu būdu.
Pietų šalyse gaminamos šaltosios sriubos su pomidorais, įvairiomis kitomis daržovėmis bei vaisiais. Ispanai garsėja tradicine „gazpacho“ – šalta pomidorų sriuba. Prancūzai gamina „vichyssoise“ – bulvių ir porų šaltsriubę, o bulgarai mėgaujasi netradiciniu deriniu „tarator“ – šalta agurkų sriuba su graikiniais riešutais. Ne ką mažiau netikėto skonio ypatybėmis pasižymi ir tailandietiška žirnių šaltsriubė su kokosų pienu.
Šaltsriubės – vitaminų šaltinis
Šaltosios sriubos ne tik gaivina ir malšina alkį, jose taip pat gausu įvairių vitaminų ir mikroelementų. „Agurkuose, krapuose, svogūnų laiškuose slypi vitaminai A, C, K, taip pat mineralinės medžiagos, tokios kaip geležis, molibdenas, manganas. Kefyras ir burokėliai – taip pat puikūs vitaminų ir naudingųjų medžiagų šaltiniai“, – sako J. Sabaitienė.
Sriuboje naudodami vis kitus ingredientus, galime dar labiau praturtinti savo kasdienę mitybą. Gamindami sriubą su rūgštynėmis, gausime C, K, E ir B grupės vitaminų, taip pat beta karoteno, magnio, kalcio, fosforo bei geležies. Pasirinkę avokadų šaltsriubę, organizmą aprūpinsime omega-3 bei omega-6 riebalų rūgštimis, C, B grupės vitaminais, mineralinėmis medžiagomis: variu, kaliu, magniu.
O tam, kad nepritrūktų idėjų vis naujo skonio vasariškoms sriuboms, ekspertė dalijasi keliais receptais.
Avokadų ir agurkų šaltsriubė
Jums reikės:
Paruošimas:
Visus ingredientus susmulkinkite trintuve, supilkite citrinos sultis, jogurtą bei daržovių sultinį. Viską gerai išmaišykite, kad sriuba taptų tolygiai kreminio tirštumo. Patiekdami sriubą, ją papuoškite ridikėlių griežinėliais, mėtų lapeliais ir smulkintais svogūnų laiškais.
Rūgštynių ir ridikėlių šaltsriubė
Jums reikės:
Paruošimas:
Supjaustykite agurkus bei po karštu vandeniu nuplikytas rūgštynes. Supjaustykite ridikėlius, krapus bei svogūnų laiškus. Viską pagardinkite druska ir pipirais, supilkite gerai atvėsintą kefyrą bei gerai išmaišykite. Į dubenėlį įdėkite ketvirtį kietai virto kiaušinio, papuoškite krapais. Valgyti sriubą galima vieną arba su virtomis bulvėmis.
Parengta pagal pranešimą spaudai