PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2021 m. Sausio 23 d. 08:51

Varškė – dar se­novės romėnų pamėg­tas pro­duk­tas

Šiauliai

Varškę pui­kiai tin­ka gar­din­ti ne tik uo­go­mis, bet ir prie­sko­ninė­mis žo­lelė­mis ar dar­žovė­mis. Iš jos ga­li­ma ruoš­ti už­kand­žių, pa­grin­di­nių­ pa­tie­kalų, sald­žių ar sūrių ga­mi­nių. Kai ku­riuo­se pa­tie­ka­luo­se varš­ke ga­li­ma pa­keis­ti ir mėsą. (Racool_studio nuotr.)

Monika ŠlekonytėŠaltinis: Etaplius.lt


162543

Varškė nuo se­no ant lie­tu­vių sta­lo užėmė svar­bią vietą. Dėl švel­naus sko­nio ją ga­li­ma val­gy­ti vieną ar de­rin­ti su ki­tais pro­duk­tais, todėl ji yra mėgsta­ma ir sma­li­žių, ir pi­kan­tiš­kes­nių už­kandžių mėgėjų.

Nėra tiksliai žinoma, kada varškė pradėta ruošti ir valgyti. Vis dėlto randama duomenų, kad panašus į varškę produktas buvo vartojamas dar senovės Romos laikais. Romėnai jį valgė kaip užkandį, kartais pagardindami medumi ar pridėdami druskos. Labiausiai varškė buvo paplitusi Šiaurės ir Centrinėje Europoje. Lietuvoje ji taip pat nuo seno mėgstama.

Įdomu tai, kad, priešingai nei daugeliui kitų tradicinių maisto produktų, varškei paplisti už Europos ribų gerokai užtruko. Į Šiaurės Ameriką atsikėlę naujakuriai ar imigrantai varškės į amerikiečių maisto racioną ilgą laiką taip ir neįvedė. Už Europos ribų ji pradėta vartoti ne taip ir seniai. Gali būti, kad taip galėjo atsitikti ir dėl to, kad šį produktą buvo sudėtinga ilgai išlaikyti šviežią ir atgabenti iš tolimesnių kraštų.

Vis dėlto šiais laikais, žmonėms keliaujant ir drąsiai ragaujant skirtingų virtuvių produktus, varškė užkariauja vis daugiau kraštų, kuriuose anksčiau ji vartojama nebuvo: varškę pamėgo ir Šiaurės Amerikos, Jungtinės Karalystės, netgi Japonijos gyventojai.

Varškę pagaminti nėra sudėtinga, tačiau skaičiuojama, kad 1 kg varškės reikia maždaug 7 l pieno. Taip pat iš varškės gaminami įvairiausi sūriai ir sūreliai.

Varškė itin populiari tarp žmonių, kurie skiria dėmesio subalansuotai mitybai. Joje yra daug naudingų medžiagų – tai puikus kalcio ir baltymų šaltinis. Varškė gali turėti teigiamą poveikį virškinimo sistemai ir yra lengvai pasisavinama, todėl dažnai įtraukiama į vaikų valgiaraščius.

Svarbu atkreipti dėmesį į tinkamas varškės laikymo sąlygas, nes sugedę pieno produktai – itin kenksmingi žmogaus organizmui. Suvalgius sugedusios varškės galima apsinuodyti, todėl siūloma šaldytuve šviežią varškę laikyti ne ilgiau kaip tris dienas arba tiek, kiek nurodoma ant etiketėje esančios galiojimo datos.

Parengta pagal pranešimą spaudai