PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Liepos 12 d. 08:29

Varėnos rajono kultūros puoselėtojai ir kūrėjai darniai įsipynė į šimtmečio Lietuvos dainų šventę „Kad giria žaliuotų“

Varėna

Etaplius.LTŠaltinis: Varėnos rajono savivaldybė


309102

Praskriejo didžiausias ir reikšmingiausias mūsų šalies kultūros renginys – šimtmetį žymėjusi Lietuvos dainų šventė. Ji giliai palietė lietuvių tautos sąmonę ir širdis, suvirpino giliausius ir tyriausius jausmus bei pademonstravo kultūrinės bendrystės ir prasmės galybę. Dar ilgai išliks atmintyje dainavimo, šokimo, muzikavimo ir vaidybos džiugesys bei pasididžiavimas savo kuriančiais žmonėmis. Kokių mes turime talentingų, unikalių žmonių!

Visi Dainų šventės renginiai gniaužė kvapą, buvo ne tik įspūdingi, įdomūs, profesionalūs, bet ir lydimi šiuolaikinių sprendimų, žvelgiantys į ateitį bei naują šios unikalios šventės šimtmetį. Lietuvos kultūros centrų asociacijos prezidentas Romas Matulis kalbėjo, kad „svarbiausia – pati tradicija, pats žmogaus noras būti kultūroje, noras dalintis, dainuoti, susikabinti, susitikti ar verkti iš džiaugsmo. Vadinasi, svarbiausia tai, kas vyksta nuolat: meno kolektyvai, jų veikla, koncertai, kelionės, tradiciją auginantys renginiai regionuose, visi tie fanatikai meno kolektyvų vadovai, nuolat rengiantys chorų, šokių, orkestrų, teatrų festivalius, kurie užaugina ir tą tradiciją, visi mažiausi renginėliai kiekviename miestelyje. Regionų kultūros centrai ar kitos įstaigos, užkuriančios kultūros vyksmo variklį – tai jų dėka žmonės su meile ėjo Vilniun į dainos šimtmetį.“

Didžiausia ir masiškiausia Tautos šventė, anot organizatorių, nuvilnijo lydima žodžio GYVYBĖ – žmogaus ir kultūros, medžio ir paukščio, būtojo ir esamojo laiko. Dainuoti ir šokti mūsų praeitį, dabartį ir ateitį, kad giria žaliuotų!

Jubiliejinės Dainų ir šokių šventės rengėjai kvietė šį raginimą suprasti ne kaip šūkį, o kaip mūsų bendruomenės tikslą, kaip pareigą suvokti, kas ir kodėl tą girią prieš šimtmetį pasodino, ir kaip būtina ją budriai saugoti, kad ši giria žaliuotų ir po mūsų. Į tą raginimą guviai atsiliepė visa Lietuva ir, suprantama, mūsų šalies girių karaliai – dzūkai, gausiai papildę dainorėlių ir šokėjėlių, muzikantų gretas, tarp kurių virš 370 Varėnos rajono kultūros puoselėtojų.

„Didžiuojamės ir sveikiname visus Varėnos rajono meno kolektyvų narius ir vadovus, tautodailininkus tapus mūsų kultūros istorijos dalimi bei sukūrus puikius pasirodymus 100-mečio Dainų šventėje“, – sakė Varėnos r. savivaldybės meras Algis Kašėta.

Liepos 2 d. šventės Folkloro dienoje „Rasi rasoj rasi“ dalyvavo šaunus ir gausus būrys Varėnos rajono tradicijų puoselėtojų: Varėnos KC folkloro ansamblis „Žeiria“ (vad. Vaida Naruševičiūtė), Marcinkonių kultūros centro folkloro ansamblis (vad. Rimutė Avižinienė), Matuizų kultūros centro folkloro ansamblis „Verbena“ (vad. Daiva Kielienė), Merkinės kultūros centro folkloro ansamblis „Kukalis“ ( vad. Laima Jakštienė), Dubičių kultūros centro folkloro ansamblis „Lakštucis“ (vad. Valentina Šlavanec), Krivilių kultūros centro folkloro ansamblis „Volungė“ (vad. Virginija Černiauskienė), Gudžių kultūros centro folkloro ansamblis „Nasturtė“ (vad. Irena Paleckienė), Žiūrų kaimo folkloro ansamblis (vad. Virginija Paulauskaitė), Žilinų-Kareivonių bendruomenės folkloro ansamblis (vad. Aušra Jachimovičienė), J. Čiurlionytės menų mokyklos vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Avilys“ (vad. Ineta Meduneckytė- Tamošiūnienė). Šventėje smagiai grojo Varėnos kultūros centro Šaulių kapela (vad. Vaida Naruševičiūtė) bei muzikantai Pranas Ulbinas ir Stasys Junda.

Liepos 3 d. sostinė šurmuliavo teatro spalvomis, o mėgėjų teatrų kolektyvai džiugino šauniais pasirodymais Teatro dienoje „Esaties lieptais“. Labai džiaugiamės ir didžiuojamės, kad šimtmečio Dainų šventės didžiojoje teatro scenoje pasirodė Matuizų kultūros centro teatro kolektyvas „Giraitė“ drauge su vadove bei režisiere Irena Čeplikiene.

Liepos 4 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vyko išskirtinis vokalinių ansamblių koncertas „Žeme, kas tu esi?“, kuriame dalyvavo ir nuostabiai dainavo Varėnos kultūros centro vokalinis ansamblis „Rūta“ (vad. Daiva Selevičienė). Taip pat Dainų šventėje dalyvavo ir Varėnos krašto tautodailininkai, kurių kruopščiai organizatorių atrinkti darbai eksponuojami Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje. Parodoje galime pasigrožėti Algirdo Juškevičiaus, Rūtos Indrašiūtės ir Džiugo Petraičio darbais, paroda veiks iki rugsėjo 29 d., labai kviečiame apsilankyti.

Šimtmečio Lietuvos dainų šventės jubiliejus – tai galimybė pabūti drauge, pašokti ir patirti nepakartojamą jausmą, pinant gražiausias šokių pynes. Liepos 5 d. Šokių dienos koncerte „Amžių tiltais֧“ tarp 9 000 atlikėjų, sukosi Varėnos kultūros centro šokių grupės „Kadagys“ ir „Vaivora“ (vad. Ramunė Butkienė), Matuizų kultūros centro šokių kolektyvas „Aglaitė“ (vad. Irena Čeplikienė) bei Varėnos švietimo centro šokių studija „Mikitukas“ (vad. Jolanta Pranciulienė ir Sigita Švedė). Visi šokėjai penkias dienas sunkiai dirbo repeticijose, tačiau visą nuovargį atpirko nepakartojami du koncertai ir emocijos, kurios užliejo šokėjų širdis atidavus visas jėgas, kuriant nuostabius šokių raštus bei nepakartojamą reginį.

Liepos 6 d. Dainų šventę vainikavo didinga Dainų diena „Kad giria žaliuotų!“, kur vieningai ir galingai skambėjo 12 000 balsų!!! Į šaunų būrį choristų iš visos Lietuvos įsiliejo ir patys šauniausi Varėnos chorai: Varėnos kultūros centro mišrus choras „Harmonija“ (vad. Ilona Zalanskienė), Varėnos kultūros centro choras „Varpilė“ (vad. Laima Petruškevičienė) ir J. Čiurlionytės menų mokyklos jaunių choras „Varėnė“ (vad. Loreta Tiškienė).

Lietuvos dainų šventė paliko neišdildomą įspūdį kiekvieno ten buvusio širdyje.