PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugsėjo 17 d. 16:22

Varėnos kultūros centro mišrus choras „Harmonija“ įprasmino Lietuvos chorinę kultūrą pačioje Paryžiaus širdyje

Varėna

R. Averkienės nuotr.

Etaplius.LTŠaltinis: Varėnos rrajono savivaldybė


319079

Rugsėjo 12–14 dienomis, Lietuvos sezono Prancūzijoje metu, Paryžiaus gatves užliejo lietuviškos muzikos garsai – penki Lietuvos chorų sąjungai priklausantys chorai iš Vilniaus, Raseinių, Šilalės ir Varėnos „Harmonija“ įprasmino šalies chorinę kultūrą pačioje Paryžiaus širdyje.

„Dainavome garsiausiose Paryžiaus koncertų erdvėse – Sorbonos universiteto įspūdingame amfiteatre, „La Gaîté Lyrique“, „Théâtre de la Ville“ ir prie Pompidou meno centro. Choristų pasirodymo klausėsi ambasadoriai, rektoriai, Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys, Lietuvos sezono Prancūzijoje komisarė Virginija Vitkienė, Lietuvos kultūros instituto vadovė Julija Reklaitė ir kt. Didelė garbė būti šio istorinio reiškinio dalimi“, – kalbėjo choro „Harmonija“ vadovė Ilona Zalanskienė.

Choro „Harmonija“ kolektyvas su dideliu atsidavimu rinkosi ir repetavo programą, kuri geriausiai atskleistų Lietuvos chorinės muzikos lobyną: „Mūsų koncertinio repertuaro pagrindą sudaro praėjusio šimtmečio dainų šventės kūriniai a cappella. Šiuos kūrinius jau puikiai mokėjome, todėl mūsų tikslas buvo tobulinti emocinį muzikinės išraiškos lygmenį. Siekiame, kad prancūzų publika susipažintų su giliomis ir turtingomis Lietuvos chorinio dainavimo tradicijomis. Beje, mūsų kolektyvas ruošiasi ne tik lietuviškos chorinės kultūros pristatymui, bet ir susipažinimui su unikalia Paryžiaus kultūra. Choristai skaito knygas, žiūri filmus, domisi Paryžiaus meno galerijomis, architektūra, planuoja aplankyti žymiausius objektus“ – pasakojo I. Zalanskienė.

Lietuvos chorų pasirodymai Lietuvos sezone Prancūzijoje tapo ne tik muzikos švente, bet ir proga užmegzti naujus tarpkultūrinius ryšius, išryškinti bendrą kultūrinį paveldą ir pakviesti publiką susipažinti su turtinga įvairove ir tvirtais kultūriniais, meniniais ryšiais.